I et nedlagt gammelt bakeri i Østerbro i København ligger en av danskenes nyeste stjerner på restauranthimmelen – VeVe. Navnet er en forkortelse for Vegetar og Verdenskjøkken, noe som er godt beskrivende for den nye restauranten: en vegetarisk gourmetrestaurant med smaker fra hele verdens kjøkken.

For de av dere som er bevandret i danskenes restaurantjungel, så er nok restaurant Kiin Kiin i Nørrebro kjent. Dette er en av få Thai-restauranter med stjerne i Michelin guiden, og som leverer moderne og spennende Thai-mat på ekstremt høyt nivå. Nå har gjengen bak Kiin Kiin valgt å starte et nytt og spennende søsterkonsept – nemlig vegetarrestauranten VeVe.

Dette er et av de hyggeligste og vakreste restaurantlokalene jeg har vært i på lenge. Med sine 30 spiseplasser er det nok med luft og plass til at man ikke føler at man sitter oppe på hverandre. Ved ankomst blir vi mottatt og plassert i salongen der vi får servert en hvit eplegløgg og appetittvekkere. Vi går etterhvert over til en drink, og enda flere appetittvekkere. Restauranten har to soner – en salongdel der alle får appetittvekkerene, og en restaurantdel der middagen inntas.


En slurp av Vesterhavet. Et blad med smak av østers over, og en liten drink under sanden,
som også smakte hav, østers og friskt.


Sprø tapiokakjeks med smak av løk og hvitløk, samt sprø flak laget av løkskall. Mmmmm.

Etter en rekke spennende vegetariske appetittvekkere fulle av smak ble vi fulgt inn til et av restaurantens dukkledde bord for å fortsette reisen. Her kom det først to typer brød, pisket smør og en kurv fylt med olivenolje, slik at vi kunne velge hvor mye smak vi ville ha på oljen som ble servert til brødet.

Etter noen fantastiske appetittvekkere i salongen, var nå forventningene skrudd oppe i taket. Det skulle vise seg at det skulle bli i vanskeligste laget å oppfylle disse forventningene, men mange fantastiske smaker – det var det! Hvis vi skal dra frem en av favorittene, så må det være brent purre med smørsaus og lakris. En enkel rett med nydelige smaker som harmonerte godt sammen.

En av rettene var blant annet butterdeig fylt med soppstuing, og det ble litt vel mye 90-tallet for min del.

Mange av rettene var fantastiske på smak, men man fikk litt følelsen av at det manglet noe, som at man spiste tilbehør, men manglet et hovedelement. Der man på andre restauranter får kjøtt eller fisk på tallerkenen, må man på en vegetarrestaurant erstatte dette elementet med noe annet, og det synes jeg de ikke hadde lykkes helt med på flere av rettene på VeVe. Dette kom kanskje tydeligst frem på det som sannsynligvis var ment som kveldens hovedrett. Servitøren kom med en rødbet pakket inn i salt og stjerneanis, som ble kuttet opp ved bordet. Luktene, smakene, alt lå til rette for en fantastisk rett. Men når tilbehøret kun er en litt tynn saus og noen bær, så blir det dessverre litt for enkelt. Her savnet vi et metningsganityr, noe sprøtt, noe som kunne gjøre retten komplett – og som kanskje kunne overraske oss litt.

Vel tilbake i salongen – der det hele startet – var det tid for kaffe og litt søtsaker til kaffen. Og som med appetittvekkerene, så kom igjen høydepunktene på rekke og rad. Konseptet for petit fourene var “Finn Willy”. Det vil si at vi fikk servert en bolle med stjerneanis, og èn av stjerneanisene var laget av sjokolade – selvfølgelig smakt til med stjerneanis. På et legobrett var èn legokloss laget av pistasjkrem. I en bolle med chili var èn av chiliene laget av hvit sjokolade. Her var det med andre ord viktig å bruke tid – og finne den rette. Et morsomt innslag som skaper en reaksjon, som får igang samtalen rundt bordet. Og viktigst av alt – petit fourene smakte fantastisk. Så: se på bildene under, og se om du klarer å finne den spiselige petit fouren!

Konklusjon: Den nyåpnede vegetarrestauranten VeVe har tatt på seg oppgaven å brøyte vei og finne nye stier i en restaurantverden som begynner å bli ganske stor og uoversiktelig. Vegetarmat på restaurater blir ofte sett på som litt trist, og jeg vet at mange vegetarianere føler at de ikke blir tatt seriøst, og må spise tilbehør når de er ute på restaurant. Dette har uten tvil blitt mye bedre de siste årene, men det er enda langt igjen å gå. Jeg synes derfor det er fantastisk at danskene nå tar skrittet enda lenger, og åpner en gourmet-vegetarrestaurant. De tar vegetarianere på alvor, de hedrer grønnsakene og det økologiske – og dette passer perfekt inn i en verden som er mer opptatt av kjøttfrie middager, sunnhet, helse og grønnsaker enn noen gang. Ja, VeVe er nyåpnet og har noen barnesykdommer, men jeg tror dette kan bli en av de store snakkisene i 2017 – og det fortjener de! Utgangspunktet er bra, og jeg tror at dette kan bli helt fantastisk med bare noen små justeringer!

Pris pr person i Danske Kroner:
Full meny inkluder appetittvekkere og 6-retters meny: kr 600,-
Vinmeny: Kr 500,-
Petit four: kr 75,-
Kaffe: kr 45,-

Les mer på restaurantens hjemmeside HER!