Jeg er vokst opp med riskrem på julaften som mange andre nordmenn. Dette er en ganske klassisk riskrem-oppskrift. Den store forskjellen er at jeg har brukt risottoris i grøten. Dette gjør at du får litt større riskorn i riskremen, noe jeg synes er enda litt bedre. I tillegg har jeg latt en vaniljestang og en kanelstang koke med i grøten, slik at det blir enda litt mer smak av jul!

Foto: Mats Dreyer

Når grøten er avkjølt vender jeg inn pisket krem med sukker i! Resultatet? En fantastisk riskrem som smaker akkurat slik du husker fra du var liten – bare enda litt bedre!

Riskrem:
2 dl risottosris
3 dl vann
6 dl H-melk
1 vaniljestang
1 kanelstang
1/2 ts maldonsalt
3 dl kremfløte
4 ss sukker
Start med å lage risgrøten. Kok opp risottoris og vann i en kjele. La koke under omrøring til vannet nesten er helt kokt inn i risen.
Ha i melken, vaniljestang og kanelstang. Kok under omrøring i ca. 20 minutter til risen er tykk og risen er myk. Plukk ut vanilejstang og kanelstang. Vend inn saltet.
Hvis du stopper nå, så har du en fantastisk risgrøt du kan servere med kanel, sukker og smør.
Men her skal vi jo lage riskrem, så da skal risgrøten nå avkjøles. Fordel grøten utover i en ildfast form. La formen stå på benken i 30 minutter så den blir litt avkjølt. Sett formen i kjøleskapet, slik at den blir helt kald. Rør gjerne i grøten hver halvtime, så blir den raskere kald.
Pisk fløten og sukker til løs krem. Vend kremen inn i risgrøten. Rør først inn litt, slik at du får løst opp grøten litt. Vend deretter inn resten av kremen.

Kirsebærsaus:
2 dl frosne kirsebær
4 dl vann
2 dl sukker
2 ss potetmel
Ha kirsebær, vann, sukker og potetmel i en kjele. Kok opp under omrøring. Rør gjerne med en slikkepott langs bunnen, slik at kirsesbærene forblir mest mulig hele.
Dra kjelen av plata akkurat idet den koker opp. Avkjøl sausen på kjøkkenbenken. Da har du en blank og fin kirsebærsaus. Denne kan også serveres som en kirsebærgrøt med fløte på.
Hvis du synes sausen er litt tykk når den er avkjølt, så vender du bare inn litt kaldt vann til du får den konsistensen du ønsker.