Det finnes mange kåringer som tar for seg de beste restaurantene i både Norge, Norden og Verden. En av de største kåringene er Fine Dinings Lovers sin kåring “The Worlds 50 best restaurants”. Den storslåtte kåringen foregikk i år 5. april 2017 i Australia, med 47 av de 50 restaurantene på lista representert i salen, og ble ledet av Mark Durden-Smith. Vinneren kåres ved at flere tusen restaurantkritikere fra hele verden leverer inn en liste med sine topp 10 restauranter.

Vi her hjemme i Norge sier at det blåser en Nordisk vind over Europa og verden – men vil det resultere i høye plasseringer? I fjor kapret restaurant Noma i København en 5. plass. Ettersom Noma nå har stengt dørene (og skal flytte), så var det knyttet stor spenning til om noen andre nordiske restauranter klarte å overta Nomas plass på restauranthimmelen. Og svaret er dessverre – nei….

Jeg må starte med å gratulere restaurant Eleven Madison Park i New York som er kåret til Verdens beste restaurant 2017. Restauranten fikk en 3. plass i fjor bak Osteria Francescana i Italia og El Cellar De Can Roca. I år byttet de plass på pallen, og Osteria fikk 2. plassen mens El Cellar kom på 3. plass.

På listen over over de 50 beste restaurantene i verden var det kun Danmark som var inne på lista av de nordiske landene, med to restauranter. Restaurant Relæ fikk en 39. plass, mens Geranium klatret fra 28. plass i fjor til en fin 19. plass. Jeg hadde unnet Geranium en enda bedre plassering, men de ble med dette beste restaurant i Norden i 2017. Velfortjent!

Igjen: Gratulerer til Eleven Madison Park som verdens beste restaurant, så får vi se om norden klarer å hamle opp med de beste når NOMA i København og Frantzèn i Stockholm åpner i nye lokalet… Og hvem skal forsvare Norges ære når ikke Maaemo klarer det? De kom på 61. plass i fjor, men falt til en 79. plass i år. Vil vi se Restaurant A L´aise på lista neste år??

Introbildet i toppen av blogginnlegget er hentet fra The New York Times.

De andre bildene er tatt av Mats Dreyer.