Det nærmer seg påske, og jeg er igang med årets påskeoppskrifter til deg! Påskemarispanen er i butikkene for mange uker siden, så da må det vel være lov og smake litt på påsken allerede nå?

Først ut er Hot Cross buns, Storbritanias store påskeklassiker. Dette er en saftig bolle med smak av krydder, og glasert med en syrlig appelsinsirup. Disse bollene har lange tradisjoner, og ble opprinnelig laget av en munk i London som bakte bollene og delte dem ut til de som skulle i kirken på langfredag.

Disse bollene er nok et stykke unna de som ble servert i London på 1300-tallet, men jeg har en mistanke om at disse er mye bedre! I denne deigen er det i tillegg til krydder også grovhakkede pistasjnøtter, hasselnøtter OG mørk sjokolade.

Boller:
6 dl romtemperert h-melk
25 g (en halv pakke) fersk gjær
150 g brunt sukker
1/2 ts salt
1 kg hvetemel
1 egg
1 ts malt kardemomme
1 ts malt kanel
150 g kaldt smør i terninger
50 g grovhakket mørk sjokolade
50 g grovhakkede pistasjnøtter
50 g grovhakkede hasselnøtter
50 g rosiner eller tørkede tranebær

Hvite kryss:
50 g hvetemel
1/2 dl kaldt vann

Appelsinsirup:
3 dl appelsinjuice (gjerne ferskpressede appelsiner)
2 dl sukker
1 vaniljestang (delt i to på langs)

Ha melk og gjær i en kjøkkenmaskin. Kjør til gjæren er løst opp. Tilsett sukker, mel, egg, kardemomme og kanel. Kjør i 10 minutter på medium fart.
Tilsett smøret og kjør i ytterligere 10 minutter til du har en smidig deig som slipper bollen.
Kjør inn sjokolade, pistasjnøtter, hasselnøtter og rosiner/tranebær.
Dekk til deigen og la den heve i 1 time.

Form deigen til runde boller og legg dem på et bakebrett med bakepapir. Dekk til bollene og la dem heve i 45 minutter.
Mens bollene hever blander du sammen mel og vann i en bolle til de hvite kryssene. Ha melblandingen i en sprøytepose. Sprøyt kryss på toppen av hver bolle når de er ferdighevet.
Stek bollene på 200 grader i ca. 10-15 minutter til de er gylne og gjennomstekte.

Mens bollene står i ovnen kan du lage appelsinsirupen. Ha appelsinjuice, sukker og vaniljestang i en kjele. La koke i ca 10 minutter til laken begynner å tykne litt. Dra kjelen av varmen.
Pensle bollene med appelsinsirup med en gang de kommer ut av ovnen.

Du kan spise bollene sånn de er, sller du kan dele dem i to, og fylle dem. Pass på at bollene er nesten helt kaldt før du fyller dem. Du kan fylle bollene med enten vanlig pisket krem, vaniljekrem, eller denne kremostdressingen:

300 g Philadelphia kremost
1 vaniljestang
400 g melis
150 g romtemperert smør

Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha vaniljefrøene, kremost, melis og smør i en kjøkkenmaskin. Pisk blandingen til du har en luftig kremostglasur. Pass på og piske så lenge at alle smørklumpene er pisket ut.
Ha kremostglasuren i en sprøytepose. Del bollene i to og fyll med kremostglasur.
Dypp gjerne toppen av bollene i kakepynt for en enda morsommere bolle. Kakepynten på dette bildet har jeg bestilt på Sprinkle Pop. Hvis du bestiller nå, så skal du ha dem i postkassa før påske.