Nå har bakeriene rundt i landet allerede pushet fastelavnsboller i lang tid… Men det er altså søndag 14. februar det er fastelavn, og det er dagen du kan dytte i deg nybakte boller fylt med krem uten dårlig samvittighet….

Det finnes mange varianter av fastelavnsboller, så her gjelder det å finne ditt favorittfyll. Noen er fylt med bare pisket krem, mens andre er fylt med syltetøy og krem. Du kan også bytte ut syltetøyet med for eksempel lemoncurd, eller du kan velge ditt favorittsyltetøy, enten det er jordbær, bringebær, blåbær eller rips. Kanskje har du et glass syltetøy i fryseren med nyrørte bær fra i sommer? Da er det akkurat nå du skal finne det frem!

Denne oppskriften er en ganske klassisk fastelavnsoppskrift der jeg fyller bollene med bringebærsyltetøy. Jeg vender litt vaniljekrem inn i den piskede kremen, og bruker litt mandelflak inni bollene for litt ekstra knas, og vips så har bollene en smak av marsipan!

Jeg lager også “knuter” av deigen, slik som man vanligvis gjør med kanelboller. Her gjør jeg det med vanlig deig, kun for å få en enda finere form på bollene før de stekes, deles og fylles. Jeg skal underveis prøve og forklare stegene, slik at det er enklere å få årets fineste fastelavnsboller!

Fastelavnsboller (gir ca. 12 fastelavnsboller):
2,5 dl h-melk, romtemperert
1/2 pakke fersk gjær (du kan også bruke tørrgjær)
80 g sukker
1/4 ts salt
2 egg (et til pensling)
500 g siktet hvetemel (gjerne tipo 00)
1 ts malt kardemumme
80 g smør i terninger
Ha melken i en kjøkkenmaskin og ha i gjæren. Bland godt til gjæren er løst opp.
Ha sukker, salt, ett egg, hvetemel og kardemumme i bakebollen og elt på middels tempo i 10 minutter.
Ha smøret i bollen og elt videre i ca. 15 minutter til du har en myk og smidig deig som er deilig å jobbe med.
Dekk til deigen og la den heve på et lunt sted i 30 minutter.

Kjevle ut deigen til en avlang “firkant”. Bruk litt mel på benken for at den ikke skal sette seg fast. Kutt lange fingertykke strimler med en kniv eller et pizzahjul.

Hold opp tre fingre, og tvinn deigstrimlene rundt fingrene til du får en knute. Det er ikke så viktig at de blir perfekte. Pass på at enden på deigen ender under bollen, slik at du “låser” hver knute. Legg bollene på et bakebrett med bakepapir. Pass på at du har god avstand mellom. bollene, slik at de ikke kommer borti hverandre når de heves og stekes. Dekk til brettet med et kjøkkenhåndle og la bollene heve på et lunt sted i ca. 30 minutter til de har omtrent dobbel størrelse.

Pisk sammen et egg med 2 ss vann. Pensle bollene med eggene.
Stek bollene midt i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter til de er gylne og gjennomstekte.
Avkjøl bollene på en rist.

Fyll (til 4 fastelavnsboller):
3 dl kremfløte
4 ss melis
1 dl vaniljekrem
4 ss syltetøy (feks bringebær)
4 ss mandelflak
Pisk fløten sammen med 2 ss melis til løs krem. Pisk inn vaniljekremen. Pisk nok til at det blir “stabile” topper når du løfter vispen opp av bollen. Men ikke pisk så lenge at kremen blir smør…
Del bollene i to og løft av lokkene.
Fordel syltetøyet på de fire bunnene. Topp med pisket krem og mandelflak. Sett på lokket og dryss over melis før servering.