Det er Valentine, og det må feires! Hva med å lage restaurant hjemme og invitere den du er glad i på hjemmelaget middag? Fordelen med å lage restaurant hjemme er at du kan legge beina på bordet og gjøre akkurat hva du vil. Du kan også kjøpe akkurat den vinen du vil, til en langt lavere pris enn på restaurant. I tillegg kan dere gjøre akkurat hva dere vil – både før, under og ikke minst etter maten. Med tanke på dette har jeg satt opp en meny som er lett, noe som gjør at dere både orker å danse og gjøre andre ting etterpå…. I tillegg er dette en meny du kan forberede, slik at du slipper å stå på kjøkkenet hele kvelden!

Oppskriftene i denne Valentine-middagen er hentet fra min nye bok “Maten vi deler”, så dette blogginnlegget på derfor merkes med “reklame for egen bok”. Bildene er tatt av Stian Broch.

Hvis du ikke får tak i lysing til hovedretten, så kan du fint bruke skrei, breiflabb eller kveitefilet istedet!

Jordskokksuppe med sprøtt jordskokkskinn
Serves 4
Total Time
30 min
Total Time
30 min
Ingredients
 1. 500 g jordskokk
 2. 2 ss smør
 3. 4 sjalottløk, finhakket
 4. 2 hvitløkfedd (gjerne røkt hvitløk), finhakket
 5. 4 dl kremfløte
 6. 4 dl H-melk
 7. 2 dl kylling- eller grønnsakkraft
 8. salt og pepper
 9. frityrolje
 10. 1 ss finhakket timian
 11. 4 ss god olivenolje
Instructions
 1. Skrell jordskokkene. Legg skallet i kaldt vann og kutt jordskokkene i grove biter. Fres jordskokkbitene i smør sammen med sjalottløk og hvitløk. La frese i et par minutter.
 2. Ha på fløte, melk og kraft. Kok til jordskokkbitene er helt myke. Kjør suppen jevn med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.
 3. Tørk bitene av jordskokkskall godt og varm opp frityroljen til ca. 180 °C. Friter bitene til de er sprø og gylne som chips. Pass på at oljen ikke blir for varm, for da blir chipsene fort brent. Legg jordskokkchipsene på et papir. Strø salt, pepper og timian over chipsene mens de er varme og nyfriterte.
Servering
 1. Server suppen som en enkel forrett eller lunsj med godt brød. Du kan også ha i ovnsbakt laks eller rosastekt reinsdyrfilet hvis du vil ha en suppe med litt mer «mat» i.
Maten vi deler https://nykvist.no/

Pannestekt lysing med kantareller, kål og løyromsaus
Serves 4
Total Time
45 min
Total Time
45 min
Ingredients
 1. 800 g lysingfilet
 2. salt og pepper
 3. 2 ss smør
 4. 100 g kantareller, renset og delt i grove biter
 5. 500 g nykål, savoykål eller spisskål, i strimler
 6. 8 ss crème fraîche
 7. 4 ss løyrom
 8. 1 økologisk sitron, revet skall og saft av
Instructions
 1. Skjær lysingen i skiver, beregn to skiver pr. person. Krydre fisken med salt og pepper. Stek skivene i 1 ss smør til de er gylne på begge sider. Fortsett å steke i ca. 2 minutter på hver side til de er gjennomstekt, men fortsatt saftige i midten. Løft fisken ut av stekepanna, tilsett 1 ss smør og stek kantarellene i smøret til de er gylne. Ha i kålen og stek raskt i 1 minutt. Smak til med salt og pepper.
 2. Bland crème fraîche, løyrom og sitronskall. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Sausen kan serveres kald, men den kan også varmes forsiktig like før servering.
Notes
 1. Jeg har pyntet retten med gjøksyre (oxalis), men du kan også bruke friske urter som for eksempel dill, kjørvel eller basilikum.
Maten vi deler https://nykvist.no/

Gratinert bringebær med lakris og sprø hvit sjokolade
Serves 4
Total Time
30 min
Total Time
30 min
Vaniljesaus
 1. 4 dl h-melk
 2. 2 vaniljestenger, delt i to på langs
 3. 5 eggeplommer
 4. 4 ss sukker
 5. skall av ½ økologisk sitron
Servering
 1. 100 g hvit sjokolade
 2. 2 kurver friske bringebær
 3. 2 ss lakrispulver
Instructions
 1. Varm opp melk og vaniljestenger.
 2. Pisk eggeplommer og sukker sammen i en stålbolle. Spe med den varme melken mens du pisker. Sett bollen i vannbad og pisk mens sausen varmes opp til 80 °C. (Mål med et digitalt steketermometer.) Pass på at sausen ikke koker.
 3. Sil sausen og avkjøl. Ha i revet sitronskall.
 4. Riv sjokoladen utover på et bakepapir. Stek den i ovnen ved 180 °C til den begynner å få farge. (Pass på, for dette går fort når det først kommer i gang!)
 5. Avkjøl sjokoladen.
 6. Legg bringebærene utover fire tallerkener. Hell litt vaniljesaus på hver tallerken og gratiner sausen med en gassbrenner. Dryss over den stekte, hvite sjokoladen og lakrispulveret like før servering.
Maten vi deler https://nykvist.no/