En kald vinterdag, nærmere bestemt 25. februar 2014, bestemte Peter Levi Skogvang seg for å lage vafler til sin vakre kjæreste. Uerfaren som han var på kjøkkenet, startet Peter med 2 kilo mel. Han måtte deretter tilsette egg og melk slik at røren ble passe tykk. Dette endte da, som du sikkert skjønner, med at Peter satt igjen med mange liter vaffelrøre – og to personer. De kunne valgt å leve på vaffeldiett i et par uker, men Peter hadde en annen idè, og et større hjerte enn som så.

Sammen med en kamerat skulle Peter ut å sykle, og valgte derfor å steke opp resten av vaffelrøren – for å dele ut til de han møtte på sin vei denne kvelden. Dette skulle på mange måter bli kvelden som åpnet øynene til Peter, og som skulle gjøre vafler til en viktig del av hans – og flere andres hverdag. Han stoppet ved byens hjemløse, ga dem en vaffel og slo av en prat. Peter sier selv at dette på mange måter ble den beste og viktigste kvelden i hans liv. Han oppdaget nå hvor viktig det er å se de som trenger det mest, og han så hvor lite som skal til for at de føler seg sett, og ikke minst satt pris på. 

Denne spesielle kvelden vekket et engasjement, og gutta hadde lyst til å gjøre dette oftere. De tok det naturlige navnet “Vaffelgutta”, startet en Facebookgruppe, og vaffelplata begynte å rulle. Nå i 2017 har de 11.600 følgere på Facebook, men viktigst av alt – mange frivillige med store hjerter. En dag i uka drar Vaffelgutta (som ikke lenger er bare gutta, men også mange jenter, damer og menn) ut for å dele ut vafler til byens hjemløse. De har nå tilsammen 300 frivillige og 10 teamledere fordelt i Oslo, Bergen og Trondheim. Hver uke reiser 5 team med 6-8 frivillige på hvert team ut for å spre glede blant de hjemløse i byen. Vafler er en viktig del av tiltaket, men enda viktigere er kjærligheten, medmenneskeligheten, omsorgene, smilene og samtalene som vaffelplatene fører med seg ut i gatene.

I tillegg til de ukentlige vaffelturene rundt i bygatene, arrangerer “Vaffelgutta” også en årlig nyttårsfest for de hjemløse i Oslo. I januar får de hjemløse komme på middag på et hotell i Oslo. I år var det Radisson Blu Hotel på Holbergplass som stilte en festsal til disposisjon, og de frivillige stilte opp med store smil, varme hjerter og åpne armer. Jeg var så heldig å få bidra på dette arrangementet i år, og laget en PannaCotta til dessert til de 150 hjemløse som i løpet av kvelden var innom. En ting er at de hjemløse får mat en slik kveld. En annen ting er at de føler seg sett. At de har et varmt sted de kan komme til, sette seg ned, senke skuldrene og slå av en prat. Enten med en annen hjemløs – eller med en av de mange frivillige som er tilstede. Som en av teamlederne sa før dørene ble åpnet for kvelden: “Det viktigste i dag er at vi er der hvis noen trenger å prate. Prioriter heller å sette deg ned hvis noen sitter alene, istedenfor å rydde et bord.” Dette var med andre ord en kveld fylt med gode samtaler, varme, god mat, kjærlighet og musikalske innslag. En kveld som de de hjemløse – de frivillige – og jeg – kommer til å leve lenge på.

“Vaffelgutta” er på mange måter Petter Uteligger i hverdagen. De gjør det hele Norge gjorde etter at serien om Petter Uteligger ble sendt på tv – de ser de hjemløse, de bryr seg og de viser omsorg. Hver dag – hele året. Så neste gang du ser en hjemløs, men ikke har noen penger å avse: få øyekontakt, smil, si hei, slå av en prat, vis at du ser han/henne. Ofte er det å bli sett like viktig som penger i koppen.

Takk til Peter og resten av “Vaffelgutta” for at jeg fikk bidra denne kvelden. Dette blir ikke siste gangen <3

Alle bildene er tatt av fotograf Tor Øyvind Sjøvik