Butikkene er fylt opp med ribbe, pinnekjøtt, julemarsipan og julebrus. Julegatene er tent og første snøen har falt. Mange mener det er for tidlig, men sannheten er at det nærmer seg jul med stormskritt… Søndag er det en måned til jul, og mange av oss har allerede kommet i julestemning…

Som kokk og matstylist har vi tatt bilde av julemat i flere måneder allerede, og begynner å bli litt ferdige med jula. Så av og til er det godt å sette seg ned, puste og kjenne litt på den ekte julestemningen.

Så i helga skal jeg ta første frihelt på leeenge, sette meg i bilen og kjøre langt med “Home for Christmas” på full styrke (selv om jeg ikke skal hjem). Vi skal til Skafferiet og oppleve det mange sier er årets fineste julemarked. Forhåpentligvis er regnet byttet ut med snø i lufta. Jeg skal også benytte muligheten til å kjenne på julefreden og en frihelg, selv om det altså er fire uker til julaften…

Ukens drink denne uka er derfor en hyllest til jula! En god Cognac blandet med en eplesirup med smak av jul og toppet med Champagne… Den perfekte drinken som velkomstdrink i årets juleselskaper!

Eplesirup:
2 syrlige epler (feks Gravenstein), i grove biter
4 ss brunt sukker
3 dl vann
1 vaniljestang
1 ts hele grønne kardemommekjerner
2 hele stjerneanis
1 ts nellikspiker
Ha alt i en kjele og kok til sukkeret er løst opp og laken begynner å bli til sirup. Husk at sirupen tykner enda mer når den blir kald. Sil og avkjøl. Denne kan du lage opp og ha stående, så har du basen klar til drinker i helger fremover…

Til én drink:
2 cl eplesirup
4 cl god Cognac (jeg har brukt Bache-Gabrielsen Christmas Cognac XO)
6 cl Champagne eller andre bobler (pass på at den ikke er for søt)
Ha eplesirup og Cognac i et Champagneglass. Topp med Champagne like før servering.

Tips: Skjær gjerne et eple i tynne skiver som du setter på kanten av glasset som pynt!