Trollkrem var en av mine store barndomsfavoritter når det kom til juledesserter. Nyplukkede tyttebær pisket med eggehviter og sukker til lyserosa og luftig marengs.

Jeg bestemte meg for å prøve ut noen nye desserter anno 2018 med trollkrem og tyttebær som utgangspunkt. Denne desserten ble den beste av dem alle, og kan likegodt serveres som en kake i høstmørket. Pavlova er mange nordmenns favoritt, og toppes ofte med med sommerens friske bær og serveres til 17. mai. Men hva hvis vi tar med pavlovaen inn i høstens kjølige ruskevær? Jeg blandet inn friske tyttebær i marengsen til pavlovaen før steking. De ferdige marengsbunnene toppet jeg med nylaget trollkrem og enda fler friske tyttebær. Resultatet ble en kombinasjon mellom kake og dessert som toppet med ristede mandler og tyttebærsirup ble en ny høstfavoritt.  Dette kan fort bli en ny juledessert-favoritt i de tusen norske hjem. Kombinasjonen med søt marengs, søt-syrlig-bitter trollkrem og sprø mandler ble en magisk kombinasjon.


Det fine med denne desserten er at du kan forberede den på forhånd. Lag pavlovabunnene, skill eggehvitene til trollkremen, lag tyttebærsirupen, rist mandlene og sett resten klart. Det eneste du trenger og gjøre mens gjestene sitter til bords er å lage trollkremen og montere dessertkaka. Hvis du skal lage den som en dessert til jul, så kan du fint lage små porsjonspavlovaer, slik at hver gjest får sin lille søte pavlova.


Ingredienser:

Pavlova:
6 stk økologiske eggehviter
1/4 ts salt
4 dl sukker
2 ts eplsidereddik
1 ts maizenna
2 dl friske tyttebær

Trollkrem:
3 økologiske eggehviter
300 g sukker
1 vaniljestang
400 g friske tyttebær

Tyttebærsirup:
200 g friske tyttebær
3 dl vann
1 dl sukker
1 vaniljestang

Topping:
2 dl friske tyttebær
2 dl mandelflak
Tyttebærlyng eller friske urter (feks mynte)


Fremgangsmåte:

Pavlova:
Ha eggehvitene i en ren kjøkkenmaskinbolle. Ha i saltet og pisk til eggehviten begynner å bli luftig. Spe med sukkeret litt etter litt til du fortsetter piskingen. Pisk til stiv marengs.
Vend inn eplesidereddik, maizenna og tyttebær.
Lag to runde bunner på to bakebrett.
Stek pavlovaene i ovnen på 125 grader i 1,5 time på varmluft. Da kan du steke begge bunnene samtidig.
Skru av ovnen og la bunnene avkjøles helt. Disse kan du fint steke dagen i forveien!

Trollkrem:
Ha eggehvitene, sukker, frøene fra vaniljestangen og tyttebærene i en kjøkkenmaskin og pisk til luftig og stiv marengs.

Tyttebærsirup:
Kok tyttebær, vann, sukker og en vaniljestang splittet i to i ca 5 minutter til sukkeret er oppløst. Avkjøl og sil. Denne sirupen kan du også fint lage dagen i forveien.

Topping:
Rist mandelflakene i en tørr panne til de er gyllne.
Når gjestene kommer anretter du pavlovaen. Legg en bunn på et serveringsfat. Ha på halvparten av trollkremen. Legg på bunn nummer to. Topp med resten av trollkremen.
Pynt pavlovaen med de ristede mandelflakene, friske tyttebær, tyttebærlyng/friske urter og tyttebærsirup.

Denne dessertkaka kan du selvfølgelig også gjøre mye enklere hvis du vil. Du kan for eksempel droppe tyttebærsirupen og de ristede mandlene. Men jeg anbefaler at du lager hele oppskriften! Husk: det meste kan forberedes! Så selv opp oppskriften ser voldsom ut, og med veldig mange elementer, så tar det ikke så mye tid når hvert enkelt element kan forberedes!

Lykke til! Og si gjerne ifra hvis du tester oppskriften! Hvis du legge ut din versjon på instagram, så tagg den gjerne med #matenvideler <3