I helga ble vi invitert på en snarvisitt til Parma i Italia for å se hvordan verdens kanskje mest kjente spekeskinke – parmaskinke – produseres. Reise, mat og opphold er betalt av “Prosciuttio di parma”, så dette innlegget er derfor merket med “sponset”. Jeg får ikke betalt for å skrive dette, men når vi har vært på en så fantastisk tur, så synes jeg du som leser fortjener å få være med!

Tekst: Jan Ivar Nykvist  Foto: Mats Dreyer

Alarmen på iphonen ringte lørdag morgen kl 04.45. Vi er litt usikre på om det er natt eller morgen, men det er så tidlig at kroppen står opp og hopper i dusjen på autopilot. Flytoget tar oss raskt til Gardermoen, og vi rekker såvidt en kaffekopp før flyet til Stockholm går. Etter en kort mellomlanding flyr vi videre til Milano. Vi blir hentet av en sjåfør fra “Prosciutto di parma” henter oss, og etter et par timers biltur er vi endelig i Parma. Den lille sjarmerende byen som produserer både Parmigiano reggiano – og Parmaskinke!

Dette var som sagt en snarvisitt, så de 24 timene vi var der måtte utnyttes for alt de var verdt…. Vi spiser derfor lunsj på hotellet umiddelbart. En “lett lunsj” som Italienerne kaller det. Først et fat til hver med MYE parmaskinke etterfulgt av pasta med litt parmaskinke og ytterligere noen fler retter før dessert. Med andre ord en heftig lunsj som gjør at vi holder oss mett frem til middag….

Lørdagen går med til å se byen, bli kjent med de som var med på turen – og enda litt mer mat. Kveldens middag nyter vi på Angiol d`Or. En fantastisk restaurant der vi får smake noe av de beste Italienske råvarene. Denne delen av Italia bruker ikke så mye grønnsaker, men vi får både parmasinke, risotto, indrefilet fylt med parmaskinke og parmesan – og til dessert en fantastisk honningmousse med lavendelis, sprø kakesmuler og lakris. En dessert jeg garantert skal teste ut en versjon av her på bloggen.

Vi har nå vært oppe i litt for mange timer, så vi tusler gjennom byen på vei tilbake til hotellet. Byen bobler over av små barer, glade italienere og yrende liv. Vi er allikevel fornuftige og går til hotellet – for å være klare for en ny lang dag.

Det er søndag morgen, og vi får sove helt til kl 08.00. Vi blir igjen hentet av sjåføren fra “Prosciuttio di parma” som kjører oss gjennom vakkert italiensk landskap, forbi vingårder og slott – til en fabrikk som produserer parmaskinke.

Vi blir tatt imot av en italiensk skinke-mester og en engelsk tolk. Mer om den guidede turen og hvordan man lager parmaskinke skal du få være med på i et annet blogginnlegg.

Etter omvisningen får vi smake på litt mer parmaskinke før vi igjen setter oss i bilen på vei til flyplassen. Men før vi skal ta flyet hjem må vi jo ha en “lett lunsj”, som til slutt blir en 5-retters lunsj med mer parmaskinke, pasta – og til slutt tiramisu. Nok en “lett lunsj” som i realiteten blir en heftig lunsj som gjør at vi kunne rellet til flyplassen på egenhånd….

På vei til flyplassen har vi så god tid at vi tar en tur innom Modena. En by vi har drømt om å besøke lenge. Både på grunn av de hyggelige gatene – og ikke minst verdens beste restaurant. Det er søndag, og byen sover. De flste butikkene er stengt, og vi får tid til å ta en espresso på et gatehjørne, en italiensk is – og se på menneskene. Vi går forbi Osteria Francescana som i årets “Worlds 50 best restaurants” ble kåret til verdens beste restaurant. Aldri har vi vært så nære, men allikevel så langt unna… Så drømmen er at vi neste år kan ta en ukes sommerferie i Modena, der vi forhåntligvis klarer å kapre et bord…. Så hvis noen kjenner noen som kan hjelpe oss, så rop ut.. He he he…. Vi har hver gang de legger ut prøvd å få bord, uten hell – så langt.

Parma, Parmaskinke

Turen går videre til flyplassen i Bologna, og vi kommer oss etterhvert på det forsinkede flyet til København. Derfra er flyet også forsinket, så vi kommer oss etterhvert hjem til Oslo.

En hektisk, men innholdsvis og lærerik tur til Parma er over for denne gang. Vi har spist fantastisk mat, blitt kjent med nye mennesker – og lært masse nytt. I tillegg har vi fått masse inspirasjon som du vil se mer av her på bloggen etterhvert!

Restaurant parma