Sørvest i Norge ligger landets tettest befolkede kommune med sine drøyt 132.000 innbyggere. For mange er Stavanger kun byen som ga oss Tore Tang, oljen, Alexander Kielland, Per Inge Torkelsen, Mia Gundersen, Morten Abel og Siri M Kalvig. Det er den forsåvidt også – men Stavanger er så mye mer! Stavanger er også Norges største matfestival, Brimse gård, noen av landets dyktigste kokker og beste restauranter, hyggelige mennesker, sjarmerende hus og storslått natur.

Vakre omgivelser på øya Brimse, rett utenfor Stavanger.

Målet for årets Stavanger-tur var Gladmat-festivalen som arrangeres i slutten av juli hvert år. Jeg ble i år invitert over for å prelansere (hvis det er et ord) min nye bok “Maten vi deler”. Boka kommer egentlig ikke før i august i landets bokhandlere, men de som var tilstede på Gladmat-festivalen fikk mulighet til å sikre seg boka litt før alle andre :-) Kjempemorsomt å få tilbakemelding på en bok som egentlig ikke har kommet enda… Gode tilbekameldinger, store smil og mange signerte bøker gir meg troen på at dette er en bok som kan bli populær i mange norske hjem når høsten kommer! Hvis du ikke klarer å vente, så kan du allerede nå forhåndsbestille boken HER. Da kommer den hjem i postkassen din så fort den kommer på lager.

“Maten vi deler” fikk være med en tur opp på Preikestolen.

Gladmat-festivalen var 19.-22. juli, så jeg valgte i år å ta med meg designeren av “Maten vi deler” på Stavanger-ferie allerede et par uker før Gladmat begynte. Tanken var å få oppleve Stavanger og området rundt i god tid før de 250.000 besøkende kom tilreisende… De to første ukene bodde vi i en air bnb leilighet noen hundre meter utenfor Stavanger sentrum. Leiligheten lå i øverste etage med fin utsikt og fin veranda. Dessverre var det ikke mye sol og sommer de første ukene, så timene vi hadde planlagt i solsenga ble byttet ut med shopping, oppdagelsesturer og rundreiser. Takket være det litt grå været fikk vi faktisk oppleve enda mer av Stavanger enn vi opprinnelig hadde tenkt.

Makrell med sitronkrem – en av appetittvekkerene på restaurant Re-naa.

Preikestolen er en fin tur hvis du er i området. Ikke bare fikk vi forbrent mange av kaloriene vi hadde fått i oss gjennom mange restaurantbesøk, men det var en fantastisk tur i tillegg. Dette er en tur som passer for hele familien, og du kan fint komme både opp og ned igjen i løpet av tre timer. Vi hadde med oss litt påsmurte godsaker fra Kanelsnurren, så vi tok en liten piknik på toppen, og brukte litt lenger tid. Et tips hvis du har tenkt til å ta turen er å starte tidlig, så slipper du å gå i kø. Preikestolen er aller vakrest når du har den nesten helt for deg selv.

En kort busstur fra Stavanger sentrum ligger Sandnes. En koselig liten by, som ikke er SÅ liten (det er faktisk Norges 7. største by). Sandnes har fostret opp storheter som kokkestjernen Charles Tjessem, musiker Thomas Dybdahl, og ikke minst globetrotter og matentusiast Anders Husa! Grunnen til at vi tok turen til Sandnes, var at vi hadde fått tips av sistnevnte om en restaurant vi måtte besøke der, og som var verdt turen alene. Restauranten heter Mondo, og er en forholdsvis nystartet restaurant på brygga, men kjøkkensjef Christian André Pettersen i spissen. Dessverre var kjøkkensjefen på “treningsleir” til konkurransen “Årets kokk” som arrangeres 12. september i Mathallen i Oslo. Men maten og servicen var allikevel blant våre beste opplevelser i løpet av hele Stavanger-turen! Mer opp dette besøket kommer i eget blogginnlegg :-)

Restaurant Mondo i Sandnes.

Vel tilbake i Stavanger sentrum fikk vi med oss både Re-naa (gourmetrestauranten med en Michelin stjerne), Egget (en fantastisk kul og rocka restaurant i mørke og tøffe lokaler), NB Sørensen Annen etage (der Filip Bendi styrer kjøkkenet. Filip er en av konkurrentene til Christian André i “Årets kokk”), Fish & Cow, Fileas Fogg og Sabi Sushi.

NB Sørensen, annen etage. Der Filip Bendi rører i grytene.
Vakker sjøkreps på restaurant Re-naa.

Under selve Gladmat-festivalen fikk vi også med oss noen restauranter og opplevelser som er verdt å nevne. Bistrovaganza (Sven Erik Renaa og Eivind Hellstrøm lager klassisk Fransk bistro i lokalene til Renaa. En klassiker under Gladmat), Gladmat-middagen i Stavanger Konserthus, lunsj med Berit Nordstrand og Kjartan Skjelde på Ostehuset og ikke minst siste middagen – siste kvelden – hos Kjartan på restaraurant Tango. Kjartan Skjelde er en av mine favorittkokker, og et helt naturlig sted å avslutte Stavanger-reisen for denne gang. Jeg kommer til å legge ut blogginnlegg om de opplevelsene som var verdt å skrive om i tiden fremover, så følg med. Jeg må bare sortere litt smaker, bilder og opplevelser først :-)

Blåbærmuffins – en del av desserten på restaurant Tango.

Hva var høydepunktet under hele Gladmat-festivalen i år lurer du kanskje på? Da må jeg nok uten å blunke svare de turene jeg fikk ut til noen av Stavangers beste produsenter – og ikke minst alle de fine menneskene vi har møtt. Først gikk turen ut til Bo Jensen som produserer noen fantastiske geitoster i det som kanskje er verdens minste ysteri. Les mer om den turen HER. Vi ble også invitert til Brimse Gård. Kokken Frode Ljosdal flyttet ut på en øy, og bestemte seg for å lage de beste grønnsakene – og det har han klart med glans. Ryktene sier at han leverer grønnsaker til 60 kokker- og restauranter. Ingen tvil om at kokkene i Stavanger er stolte av grønnsakene til Frode på Brimse, for jeg tror vi har fått servert hans grønnsaker på 80% av restaurantene vi har besøkt på turen – minst. Frode produserer alt fra sukkererter og spiselige blomster til løk, neper og kål. Turen fra og til øya i rib var også en opplevelse jeg kommer til å huske lenge.

Merethe og Martin – noen av de fantastiske menneskene vi ble kjent med på turen.
Frode Ljosdal, som styrer grønnsaksproduksjonen på Brimse.
Bo Jensen med sin fantastiske geitost.

Nå sitter jeg på Sola flyplass. Flyet til Oslo er forsinket, og jeg får tid til å sortere tankene, opplevelsene og minnene fra en nesten tre ukers lang ferietur til Stavanger over en dårlig kopp flyplass-kaffe. Mange minner vil jeg ta med meg i lang tid fremover, også i tiden fremover når jeg skal begynne å promotere “Maten vi deler” for fullt! En ting er sikkert: jeg sitter her glad, inspirert – og litt tjukkere…. Får satse på sommerkroppen til neste år istedet….. Så: hvis det er noen som vet om en dyktig personlig trener i Oslo – rop ut!

Restaurant Mondo i Sandnes – vi kommer tilbake!
Forrett med verdens søteste blomkål fra Brimse, servert på restaurant Tango.

Alle bildene i dette blogginnlegget er tatt av Mats Dreyer!