Enda et år er over. 2020 er historie. Årets som for mange vil huskes som et spesielt år vi forhåpentligvis ikke vil oppleve igjen. Et år med pandemi, nedstengning og tapte arbeidsplasser. Et år med frustrasjon, tårer og panikk.

Foto: Mats Dreyer

Det er ingen tvil om at 2020 var et spesielt år, og beskrivelsen over er den følelsen de fleste vil sitte igjen med. Men 2020 var også er år fylt av kjærlighet – på avstand. Kanskje ringte du eller sendte melding til noen det er lenge siden du har pratet med? Kanskje har Corona gjort at du måtte tenke annerledes, og har opplevd ting du ikke ville opplevd ellers?

For meg har 2020 også vært et fint år! Vi i Oktopus er så heldige at vi jobber med kunder som sprer matglede, og som trenger materiale, bilder og oppskrifter selv når samfunnet stenges ned. Vi har jobbet mer enn noen gang, og vi har dessverre vært nødt til å si nei til flere jobber enn noen gang. Vi har selvfølgelig lyst til å si ja til alt, men døgnet og uka har ikke nok timer. Oktopus er nå i januar 2 år, og det har vært to år med spennende prosjekter, morsomme jobber og nye bekjentskaper. Pga Corona har vi stort sett jobbet uten kunder til stede i fotostudio, noe som har gjort oss enda mer effektive, og ikke minst har vi som de fleste andre begynt å bruke nye nettbaserte løsninger for godkjenning av bilder etc.

Utenom jobb, så har vi jo begynt med keramikk som hobby. Etterspørselen har blitt så stor at vi også der dessverre må si nei til mange forespørsler. Vi startet med keramikk for å kunne produsere tallerkener og props til egne bilder og prosjekter, slik at vi slipper og bare bruke ting du ser rundt i alle landets butikker. Målet er å gjøre oss litt mer unike. Men etterhvert som vi produserte, så kom bestillinger fra restauranter og privatpersoner. Men ettersom keramikken kun er en hobby i tillegg til vanlig jobb, så er det begrenset hva vi kan ta på oss. Men gøy er det, og det skal det fortsatt være.

Ettersom Oslo og Norge helt eller delvis har vært stengt ned i perioder, så har vi dessverre fått spist mindre ute på restaurant enn vi har gjort på mange år…. Årets største opplevelse var nok på restaurant Rest, der vi spiste som siste restaurant før de måtte stenge som konsekvens av at de ikke fikk servere alkohol. Maaemo, Kvitnes Gård og Restaurant Alaise ga oss også fantastiske restaurantopplevelser i 2020!

Nå håper vi bare at restaurantene snart får åpne igjen. Både for at vi skal kunne gå ut og kose oss igjen, men mest av alt for at kokkene og servitørene igjen skal få jobbe, og at ikke enda fler restauranter går konkurs…. Vi trenger restaurantene, kokkene, servitørene. Vi trenger mangfoldet.

Men et annerledes år er nå over, og det er på tide å se fremover – inn i det nye året. Hva vil det bringe? Når åpner samfunnet opp igjen? Ingen av disse spørsmålene er enkle å svare på, så jeg tenker at det lureste er å planlegge som om Corona vil følge oss også store deler av det nye året. For nå kommer folk tilbake fra juleferie, de som har ventet med å teste seg for å kunne dra hjem til familien i jula kommer tilbake, og mange nye prøvesvar vil foreligge… Vil vi få en eksplosjon i nye smittede? La oss krysse fingrene og håpe at folk har vært flinke i jula, og at deler av samfunnet snart kan åpnes igjen…

Uavhengig av Corona, så har vi allerede lagt store planer for 2021. Vi har bestemt oss for at dette skal bli en fantastisk år fylt av glede, masse jobb og nye spennende prosjekter. Som jeg nevnte, så er Oktopus to år nå i januar. Dette må vi feire, og ettersom vi ikke kan ha en stor fest, så må vi feire det på andre måter. Så vi er nå godt igang med et eget Oktopus matmagasin, som kommer ut i januar! Et magasin der vi kan leke oss, lage ting vi elsker og ta bilder vi liker. Et magasin som gir deg matglede, sikl i munnviken og lysten til å lage mer mat. Vi har lyst til å inspirere enda fler! Mer informasjon om magasinet kommer når det nærmer seg lansering. Jeg skriver oppskrifter, tekst og lager maten, Mats tar bildene og designer magasinet. Utrolig morsomt å jobbe med et prosjekt der vi gjør alt fra A til Å.

I tillegg til magasin så er vi også igang med en ny bok som forhåpentligvis kommer høsten 2021. Det er noen år siden jeg ga ut forrige kokebok, så nå er det på tide igjen! Hva den skal handle om, når den kommer og andre detaljer skal jeg komme tilbake til. Men kan avsløre at det ikke blir så mye grilling denne gangen, og at boka garantert vil bli en favoritt for deg som leser denne bloggen, og deg som liker å lage mat – både til hverdag og fest. Målet er å lage en kokebok som blir brukt, og som kan ligge under juletreet hos bror som akkurat har flyttet på hybel, og hos svigermor…. Så får vi se om vi klarer det, og om vi kan lage “Årets kokebok” 2021.

Vi har også som mål å kun si ja til morsomme jobber i 2021. Jobber som gir oss kreativt spillerom, utfordringer og glede. Jobber som pusher oss, og som gjør at vi vokser både som mennesker og firma. Og ettersom vi er igang med en omfattende bok, så må vi nok også si nei til en del jobber i 2021. Og da er det enda viktigere at de jobbene vi takker ja til er de jobbene vi er de rette til.

Jeg har også kjøpt meg et nytt kamera, så i 2021 skal jeg lære med å ta fine bilder til blogg og Instagram. Nå er det Mats som tar de fleste bildene, men jeg har lyst til å lære å ta bilder selv, slik at han kan jobbe mer med egne ting, og at jeg ikke er avhengig av han hver gang jeg skal lage en oppskrift til bloggen!

Så brett opp ermene og spenn på deg løpeskoene – for nå er 2021 her! Et år fylt av overraskelser, utfordringer og glede!

Godt nyttår! Og takk for at du leser dette og følger meg på veien :-)