Da er 2019 et tilbakelagt kapittel, og FOR et kapittel det ble! Kanskje ett av de beste kapitlene i boka så langt….

Det er nå ganske nøyaktig ett år siden jeg og Mats gikk ut og sa vi gikk freelance, og Oktopus AS så dagens lys! Vi pusset opp lokalet på Grünerløkka og vi kunne med store blekkspruter i magen åpne vårt eget fotostudio. Lite visste vi da at vi skulle møte så mange fantastiske mennesker på vår vei, og få så mye jobb på så kort tid. Vår hovedkunde var (og er fortsatt) MENY der vi kan leke oss og spre matglede. I tillegg til MENY har vi også tatt bilder for mange andre inspirerende kunder der ute, som for eksempel Coca Cola, Oluf Lorentzen, Annis Pølsemakeri og mange mange fler. Det aller beste er at vi ikke har reklamert noe eller sendt ut en eneste mail for å få jobber. Faktisk har vi fått så mange forespørsler at vi dessverre har måtte sende noen kunder videre i 2019. Dette er et luksusproblem, og vi har derfor kunnet velge oss ut de kundene vi har hatt aller mest lyst til å jobbe med. Kunder der vi kan være med å utvikle det kreative med frie rammer, noe som gjør at vi leverer best. Dette må bety at vi har gjort noe riktig… Håpet er at dette dette fortsetter i 2020! Og med fullbooket januar ser dette veldig veldig bra ut allerede!

I tillegg til nytt fotostudio og fullt kjør har vi også hatt tid til andre morsomme prosjekter. Av de morsomste må vi jo nevne vår egen grillbok “Sunt på grillen” som kom ut i mai 2019 på Cappelen Damm. Denne boka ble også nominert til “Beste norske kokebok”! Vi fikk også være med å lage mat, style og ta bildene til pastaboka “Sunn pasta – helt enkelt” til Vibeke Klemetsen som kom nå i høst. Vi var også med og lagde “Hverdagsmat for tarmens trivsel” for og med Berit Nordstrand og Klaus Sonstad. Der utviklet vi oppskrifter, stylet, tok bildene og gjorde design. Vi har også laget den nye boka til Berit “Omstart 30” som kommer ut nå i januar! Takk til Lars Røtterud i Gyldendal som vil ha oss med på laget og stoler på oss!

Med så mye jobb trengte vi også en hobby. En kreativ hobby. Vi startet derfor med keramikk, og gikk til innkjøp av både dreiebenk og keramikkovn i 2019. Takk til Beathe Hustoft i Manufactura for tips, inspirasjon og motiverende ord når glasurene lever sitt eget liv, kopper sprekker og bollene blir til telysestaker… Keramikken vi produserer selges nå i Oktopus studio!

I tillegg til jobb, bøker og keramikk har vi også i 2019 tatt oss til til å reise litt, spise ute og møte nye mennesker. Vi blir inspirert av å møte mennesker som har en lidenskap og av å spise på restauranter som overrasker oss og som leverer mat laget med kjærlighet og godt håndtverk. Vi var blant de første gjestene som spiste på undervannsrestauranten UNDER. Vi var også i København og spiste på Alchemist, som uten tvil er vårt beste måltid i 2019. I Norge er det nok Á L´aise, Rest og Bokbacka som har levert den beste maten vi har spist i 2019. Ingen av disse restaurantene har Michelin-stjerne enda, så spenningen er stor foran neste års utdeling! Vi tipper at minst to av disse restaurantene får stjerne(r) i 2020. Vi kommer tilbake til dette når stjerne-utdelingen nærmer seg!

I 2020 er planen å spise på enda flere restauranter for å få enda mer inspirasjon! Og ikke minst reise og oppleve nye steder. Et av målene for neste år er å spise på restaurant Gaggan i Bankok!

Og hva skjer så i 2020? Målet et at Oktopus AS skal få enda flere morsomme og spennende kunder. Vi skal bli bedre til å lage keramikk. Vi skal reise mer. Vi skal møte fler. Vi skal la oss inspirere og ikke minst inspirere enda mer.

I disse dager er vi i San Sebastian for påfyll av energi, inspirasjon og ikke minst god mat. Vi jobber i disse dager med ideer til en ny bok som vi skal selge inn til forlag i januar. Så hvis alt går etter planen, så kommer det muligens en ny bok fra oss høsten 2020. Men det er litt tidlig å love noe foreløpig… Det er mange gode kokebøker og flinke kokebokforfattere der ute, så vi må knekke noen koder og finne en vri som ikke har vært gjort før for å få gi ut bok, og ikke minst for å skille oss ut og bli en bestselger…

Vi gleder oss til å dele mer med deg i 2020! Målet er å sette av enda mer tid til denne bloggen og Instagram, slik at det kommer mer jevnlig innhold som kan inspirere deg! På grunn av mye jobb og litt mange armer i lufta, så har vi ikke prioritert å poste så mange innlegg her, men det skal vi gjøre mer av i 2020!

Håper du vil være med oss på reisen inn i 2020! Takk for 2019 – og velkommen 2020!

Vi har brettet opp ermene, er klare – og gleder oss!

Hilsen fra

Jan Ivar & Mats