Jeg og fotograf Mats Dreyer har jobbet med en ny kokebok i over et år, og endelig er dagen her. I dag kan vi feire at vår nye grillbok “Sunt på grillen” er sendt til trykk, så nå er det bare og smøre seg med tålmodighet og vente til boka er her i fysisk form. Hvis alt går etter planen, så er de første bøkene ute i butikkene til årets første offisielle grilldag, som hvert år er 2. lørdagen i mai! 

“Sunt på grillen” gis ut på Cappelen Damm forlag og handler, som tittelen sier, om å gjøre grillmaten litt sunnere. Ingenting er så godt som en perfekt grillet burger med aioli, fries og masse ost – av og til. Men jeg vil at fler skal grille mer i hverdagen, og da kan det ikke være saftige burgere til middag hver dag. Alle trenger vi å få i oss mer fisk og grønnsaker, og hva er vel bedre enn at alt kan legges på grillen? Denne boka gir deg tipsene som gjør deg til grilldronning eller -konge, også i hverdagen! Du finner selvfølgelig tips til godt tilbehør og oppskrifter på både grillet pizza og grillet dessert. Og jeg har jo ikke glemt kjøttet – så du finner selvfølgelig også oppskrift på både grillet okse, reinsdyr, svin og kylling i boka.

Målet med “Sunt på grillen” er som sagt å få fler til å grille – litt oftere og litt sunnere! Jeg håper at du etter at du har lest boka tør å griller mer fisk, grønnsaker og ikke minst desserter. Jeg håper du tør å legge noen nye råvarer på grillen i sommer, og ikke bare pølser, kyllingbryst og koteletter som du kanskje pleier :-) 

Men når det er sagt, så er ikke dette en diettbok eller for deg som ikke spiser mer enn 200 kalorier om dagen. “Sunt på grillen” er fortsatt en grillbok med fokus på god mat og gode smaker! Her er det både smør, fløte, marshmallows og sukker! Mitt målet er å inspirere deg til å grille litt freshere og sunnere, men ikke at du skal ned i vekt. Det er fortsatt lov å kose seg!

Et annet mål med “Sunt på grillen” er at du skal lage mat når du får gjester som kan forberedes slik at du kan være gjest på din egen grillfest. Oppskriftene i boka kan du også servere til fest, og da er det viktig at du kan sette deg ned med gjestene dine, og ikke stå over grillen med svette i panna og høy puls hele kvelden…

Så: finn frem grillen, og gjør deg klar for årets grillsesong! Hvis du gjorde jobben før du ryddet vekk grillen i fjor høst, så er det bare og børste vekk støvet og fyre den opp. Hvis du ikke gjorde jobben i fjor, så kan du angre nå. Da må du nok skure og børste vekk både gamle matrester og søl fra fjorårets moro. 
Det beste av alt er selvfølgelig hvis du er en av de som ikke har ryddet vekk grillen i det hele tatt, og griller hele året! 

Rop ut hvis du kjenner noen som driver en butikk som kunne tenke seg å selge “Sunt på grillen”. Send en mail til janivar@oktopus.no så setter jeg deg i kontakt med riktig person i Cappelen Damm.