Vi er på roadtrip nedover Europa, og sommerens første stopp ble i Aarhus. Mest for å teste ut nok en nordisk stjernerestaurant, men også for å oppleve byen. Den opprinnelige planen var en kort overnatting i Aarhus, men planene ble endret til to overnattinger, slik at vi fikk litt tid til å oppleve byen.Hvis du skal overnatte i Aarhus, så anbefaler vi Villa Provence. Et fantastisk lite hotell med masse sjarm og nærhet til alt i byen. En liten smak av Frankrike – midt i Aarhus.

For oss som elsker de nordiske storbyene, er Aarhus et fint sted å være! Danmarks nest største by er stor, men allikevel oversiktelig og koselig. Byen har mange studenter, noe som gjør at byen fremstår både ung, pulserende og fresh. Vi måtte velge oss ut noen få høydepunkter når vi skulle være så kort tid i Aarhus, og et av stedene vi valgte ut var stjernerestauranten Substans.

Restauranten fikk sin første Michelin-stjerne i 2015, og har beholdt den siden. Her er både vin og mat økologisk (så langt det er mulig), og mange av råvarene er hentet fra lokale produsenter i området rundt Aarhus. Menyen er enkel, for her har du to valg. En 4-retters meny, eller “full pakke” som består av 12 retter pluss litt snacks. Du kan jo gjette hva vi valgte….

Selvfølgelig gikk vi for full pakke når vi først har kommet oss til Aarhus for å teste ut Substans.

Menyen begynner med noen små appetittvekkere fra kjøkkenet, og middagen starter ganske enkelt. Små søte økologiske grønnsaker fra en lokal bonde i form av gulrøtter og squash serveres kun med en enkel dip ved siden av. Ingen halsbrekkende start, men en fin og forsiktig intro før selve menyen starter.

Deretter følger små velsmakende retter som perler på en snor. Maltterte fylt med blåskjell, agurk og kremost, Kveite med pepperrot og hylleblomst, pannestekt brød med urtesmør, nyperoser og revet kalv,  potet med sjøkreps og løpstikke. Av de fire første serveringene var nok muligens kveita favoritten. Ofte er den enkleste det beste, og når man for perfekt posjert fisk med en smaksrik saus og sjøgress, så kan det være helt fantastisk.

Substans restaurant svin

Svineribbe med lettsyltet løk, sennepsurt og pileurt er kveldens hovedrett. Grisen har vært på kullgrillen, og har en deilig smak av sommer og grill. Vi skulle kanskje ønske at løken var litt mykere og også hadde vært innom grillen, men det er småplukk.

Substans hvilerett

Det er tid for kveldens hvilerett, noe som ofte kommer i form av en sorbet eller granitè. På Substans får vi servert en iskald drink laget på solbærblader og eplejuice. En forfriskende liten sak som gjør ganen klar for en liten runde desserter.

Koldskål er en klassisk dansk dessert, men hos Substans oppstår den i ny drakt med kefir, sorbet laget på gran, årets siste danske jordbær og roseblader. Vi skulle gjerne ønske at jordbærene var rørt og ikke kokte, noe som hadde gitt en friskere dessert, men det er nok vår personlige smak… Kveldens siste dessert er en rabarbraparfait (is laget uten ismaskin) med syltet rabarbra og hasselnøttpralin på toppen. Parfaiten hadde ikke noen spesielt god konsistens, og smaken av rabarbra i parfaiten var nesten helt fraværende. Isen hadde en konsistens lik 3-literen med is min mor hadde hatt inn og ut av fryseren et titalls ganger i løpet av en sommer. Litt synd at kveldens eneste nedtur kom helt på slutten av måltidet, men vi skal prøve og glemme den…

Og prisen? Det som er genialt på mange danske restauranter er at man får en pris på menyen som inkluderer både bobler, snacks, mat, vin, vann og kaffe. Dette betyr at du vet akkurat hva du betaler før du setter deg tilbords. På mange norske gourmet-restauranter vet du hva mat- og vinmneyen koster, men vi har flere ganger opplevd at vi får litt sjokk når regningen kommer. Da kan restauranten ha lagt på 250 kr for et glass champagne, 50 kroner for vannet og 75 kroner for en kopp kaffe. Da blir plutselig prisen en helt annen enn det du hadde sett for deg. Prisen på restaurant Substans for 12-retters meny, snacks, 7 glass vin, vann og kaffe er kr 1.800,- pr person. Dette er er god pris. Selv om vi et øyeblikk hadde glemt at dette var danske kroner, og at det endelige beløpet som trekkes fra kontoen er en del høyere….

Hvis det er én ting til du bør få med deg i Aarhus, så er det Aarhus Streetfood! Et kult sted slik vi skulle hatt i Oslo. Mathallen og Vippa er nester det samme, men bare nesten….

Substans Art

Alle bildene i saken er tatt av Mats Dreyer.