I sommer ble jeg invitert av Brumunddal kommune til å komme og grille under åpningen av torget i sentrum. Jeg pakket bilen og dro en solskinnsdag for å grille, spre matglede og mette noen mager. Dette var mitt første besøk i  Brumunddal, og lite visste jeg om hva som skulle møte meg. Ikke bare var det et torg som ble åpnet for sommeren, men det var et yrende folkeliv og engasjerte innbyggere som elsket at det skjedde noe i bygda de bor i. Folk stilte opp, strålte og smilte fra øre til øre. Jeg hørte rykter om at det har skjedd en enorm forandring i Brumunddal de siste årene, og at det nå jevnlig arrangeres morsomme ting for å glede innbyggerne. Et av de nye tilskuddene er Matfatet, som er en delikatessebutikk midt i sentrum med lokale med lokale råvarer, gode historier og ikke minst masse kunnskap bak diskene. I tillegg finner du et sitteområde der du kan nyte noen av rettene fra menyen.

Foto: Mats Dreyer

Tiden gikk, og i august kom min nye bok “Maten vi deler” ut i butikkene! En dag ringte telefonen, og Matfatet i Brumunddal lurte på om jeg hadde lyst til å komme og arrangere en “Maten vi deler kveld” sammen med dem! Jeg nølte ikke et sekund med å takke ja, og vi satte umiddelbart igang med å sette opp menyen, skrive innbydelser og legge ut billetter. Arrangementet kalte vi “Stuttrest middag”, og tanken var å lage retter fra “Maten vi deler” med råvarer fra Brumunddal-området. Dette er et landbruksområde med mye historie, og mange gode produsenter og råvarer som fortjener å bli satt pris på!

Foto: Mats Dreyer

Lørdag 21. oktober hadde dagen kommet. Billettene var solgt, langbordene dekket, menyene skrevet ut og vinen satt til kjøling. 1. november begynner Rune som ny kokk på Matfatet. Han hadde kommet inn denne kvelden for å lage maten fra boka, slik at jeg kunne konsentrere meg om å ta vare på gjestene, prate, spre matglede og god stemning.

Foto: Mats Dreyer

Menyen for kvelden var:

Rødbetgravet laks med urtebakte småpoteter og pepperrotdressing
*
Fiken bakt i Santa kristina skinke med Blåku fra Torbjørnrud Hotel på Hadeland og sommerhonning fra Helgøya Bie
*
Chevrepai med Geitebrie Valbjør fra Vågå ved jotunheimen, Parmesan og Holtefjell. Saltbakte rødbeter fra Louise Gjør på Stange
*
Salat med confitert kyllinglår fra Hovelsrud Gård. Lårene ble confitert i olje, hvitløk og sitron og servert med høstens beste salater, rå knutekål, beter i variasjoner og aspargesbønner
*
Estraginmarinerte kyllingspyd av økologiske kyllingbryst fra Hovelsrud Gård.Spydene ble servert med perlecouscous og høstens rotgrønnsaker (persillerot, gulrot, kålrot og sellerirot)
*
Rosastekt lammecarrè med quinoa fra Heramb Gård (verdens eneste norske quinoa), rotgrønnsaker og jordskokk i hvitløksmør og syrlig eplesirup
*
Pannacotta med smak av stjerneanis, kanel, vanilje og sommerhonning fra Helgøya Bie toppet med kanelstekte epler fra Knut Braastad på Nes (uttales Næs)

Foto: Mats Dreyer

Rettene ble servert på fat slik at gjestene kunne forsyne seg selv, og hele middagen ble enda litt mer sosial.

Underveis i måltidet fikk vi musikalsk underholdning fra sprudlende Karoline Amb. En lokal favoritt som med god grunn er elsket av lokalbefolkningen.

Foto: Mats Dreyer

Mot slutten av kvelden fikk de som ønsket kjøpe signerte bøker, og kunne gå ut i høstmørket – stappmette og forhåpentligvis litt lykkeligere. Jeg håper også at denne kvelden har inspirert alle som var der til å invitere noen de er glad i på middag når høstmørket og kulda banker på.

Foto: Mats Dreyer

Høres dette ut som en inspirerende kveld? Kanskje driver du en hyggelig restaurant, en sjarmerende delikatessebutikk eller har du et lokale som hadde perfekt til et slikt arrangement? Har du også lyst til å invitere og arrangere en “Maten vi deler” kveld? Send meg en mail til jan-ivny@online.no da vel :-)

Har du kanskje lyst til å prøve noen av disse rettene hjemme? Oppskriftene finner du i min nye bok “Maten vi deler. Lyst på signert bok? Send meg en mail til jan-ivny@online.no. Akkurat nå har jeg et begrenset antall signerte bøker for kr 399 inkl frakt! Gjøre årets julegaveinnkjøp allerede i dag? Bestill bok med personlig hilsen til noen du er glad i :-)

Lyst til å teste ut honningpannacottaen allerde i dag?

Oppskriften får du her:

Honning pannacotta med kanelstekte epler
Serves 10
Total Time
20 min
Total Time
20 min
Pannacotta
 1. 100 g sukker
 2. 100 g skogshonning
 3. 1 liter kremfløte
 4. 2 dl h-melk
 5. 1 vaniljestang, slittet i to
 6. 4 hele stjerneanis
 7. 7 plater gelatin
Kanelstekte epler
 1. 2 faste syrlige epler
 2. 2 ss smør
 3. 1 ss malt kanel
 4. 4 ss brunt sukker
 5. 1 dl eplejuice
 6. 1 lime
Pannacotta
 1. Ha sukker, honning, fløte, melk og krydder i en kjele. Kok opp og la trekke i 10 minutter slik at du får mest mulig smak ut av krydderne.
 2. La gelatinen ligge i kaldt vann i 10 minutter. Press vannet ut av gelatinen og ha gelatinplatene i fløtebalndingen. Sil blandingen og fordel i porsjonsglass. Sett glassene kaldt og la dem stå kjølig til de stivner.
 3. Lag gjerne panacottaene dagen før, slik at de rekker å blir ordentlige stive. Ta dem ut i romtemperatur ca 30 minutter før servering. Da blir konsistensen perfekt :-)
Kanelstekte epler
 1. Skrell eplene og kutt dem i grove terninger. Stek eplene i smør til de er gyllne. Ha på kanel, sukker og eplejuice. Kok til de tykner. Smak til med saften og skallet fra limen og avkjøl.
 2. Ha eplene på toppen av pannacottaen like før servering.
Notes
 1. Topp gjerne pannacottaen med ristede nøtter eller smuler av honningkake eller kjeks like før servering for litt sprø konsistens!
Maten vi deler https://nykvist.no/

 

Alle bildene i dette blogginnlegget er tatt av Mats Dreyer!