Hvert år kommer de samme spørsmålene opp på denne tiden av året. Hvor kan jeg få tak i mager ribbe? Hvordan får jeg sprø svor? Når skal ribba krydres? I år er media fylt med hundrevis av måter å få sprø svor på. De fleste i år anbefaler langtidssteking og maaange timer i ovnen. Resultatet er en saftig, mør og fantastisk ribbe. Hvis du er en av dem som ikke har muligheten til å la ribba stå i ovnen hele dagen, så kommer det her er en klassisk sprø-svor-oppskrift som fungerer som bare det! Dette er “gamlemåten” som min mor brukte, og som sannsynligvis også hennes mor brukte. Her er det ikke noe hokuspokus og hemmelige triks, kun en påminnelse om hvor enkelt det egentlig er å få bra ribbe :-)

Å steke ribbe er enkelt, og krever bare litt tålmodighet. Så SLIK får du årets sprø svor på ribba:

1:Velg ut ei feit og fin ribbe av god kvalitet! Min ribbe har de siste årene kommet fra Brimi Sæter og Grøstad Gård. For å få sprø svor og mye smak, er du avhengig av at det er fett på ribba. Skjær heller vekk fettet etter steking hvis du ikke ønsker å spise det. Kjøp ei ribbe som ikke er rutet, og rut den etter at ribba er dampet.

2:Krydre ribba godt med salt og pepper. La den gjerne ligge ferdigkrydret i kjøleskapet over natta. Ettersom det er fett på ribba, så tar det tid før krydderet trekker inn i fett og kjøtt.

3:Legg ribba med svoren ned i en langpanne og hell på 3 dl vann. Her kan du også gjerne tilsette ekstra julekrydder hvis du vil ha mer smak. Dekk ribba med aluminiumsfolie og stek ribba i ovnen på 180 grader i 1 time. 

4:Snu ribba og rut svoren med en skarp kniv. Her kan det være lurt og investere i en skarp tapetkniv. Rut opp svoren i bitte små ruter. Da er det lettere å få svoren skikkelig sprø. Rut godt ned i fettet, men pass på at du ikke skjærer ned i kjøttet.

5:Legg en tallerken eller en ball av aluminiumsfolie under ribba slik at fettet renner vekk fra midten under steking. Dette gjør at svoren blir ekstra sprø. Stek ribba i ovnen på 200 grader i ca 1,5 time til ribba er gjennomstekt og svoren er sprø. Skru evnt på grillelementene i ovnen mot slutten av steketiden, men pass på – for da er skillet mellom suksess og katastrofe syltynn…..

6:La ribba hvile i 10 minutter før den skjæres opp og serveres. Du har nå en sprø OG saftig ribbe som forhåpentligvis vil imponere både mor, tante OG svigermor….

LYKKE TIL – og God Jul :-)

image