Det er bursdagen min, og jeg har brukt noe av kvelden til å irritere meg…

I disse førjulstider er det mange bloggere der ute som slåss om annonsekronene til de store firmaene. I dag kan vi i sosiale medier blant annet se My Little Kitchen lager småkaker sponset av Melange. Innlegget kan de lese HER, og det er nettop dette innlegget jeg lot meg irritere over. Ikke veldig, men akkurat nok til at jeg valgte å skrive dette innlegget. Bildet øverst i innlegget er hentet fra blogginnlegget til My Little Kitchen, og er tatt av Thea Bolstad.

Problemet er ikke at Thea (som den unge kvinnen bak bloggen heter) baker småkaker etter sin oldemors oppskrift, eller at hun er sponset av Melange. Problemet her, er at hun i dette tydelig sponsede blogginnlegget reklamerer for Melange, og legger ved en oppskrift laget med smør.

Trodde du kanskje at Smør og Melange var det samme? Her er en rask forklaring på forskjellen:

SMØR: Et naturlig produkt laget på syrnet fløte, kun tilsatt salt. Her er det ingen andre tilsetningsstoffer, og du vet hva du får. Smør brukes ofte der man vil at den gode smaken av smør skal spille en viktig rolle. I disse fine Sukkerkransene til Thea er jeg sikker på at smaken av smør spiller en viktig rolle, og at det ikke vil bli det samme med Melange. Jeg holder en knapp på at oldemor i sin tid også brukte smør i sin julebakst.

MELANGE: Lages av Rapsolje (46%), fullherdet kokos- og rapsolje, vann, kokosolje, skummet melk, salt, emulgator (soyalecitin, mono- og diglyserider av fettsyrer), vitamin A og D, fargestoff (betakaroten), aroma. Dette er med andre ord et produkt lager av oljer fra planteriket, og har ingenting med smør og gjøre.

Så etter min mening bør man bytte ut Melange og bruke ekte smør! Da får du den gode smaken og et rent produkt som er laget på fløte. Nei, smør er ikke sunt i store mengder, men det er det ingenting som er. Kos deg derfor med smør når du først skal ta julebaksten, istedenfor alternativer fra planteriket. Det tror jeg både småkakene, gjestene – og oldemor – vil takke deg for.

Husk: det er ikke smør alt som smelter…

Jeg registrerer nå at Thea har endret i oppskriften i blogginnlegget sitt og skrevet smør/margarin. Da kan du med andre ord velge selv hva du vil bruke. Bra! Og mitt tips til deg: velg smør :-)

SMØR

Hvis du skulle være i tvil: dette innlegget er ikke sponset, men skrevet for at du skal være sikker på forskjellen mellom smør og melange neste gang du står i butikken med handlelista til julebaksten…