Når du skal ha fisk til middag, så er spørsmålet: skal den stekes eller dampes? Stort sett all fisk kan både dampes og stekes, men jeg må ærlig indrømme at jeg ofte foretrekker å steke fisken. Både fordi det er enkelt, og fordi det gir masse ekstra smak. Ved å steke, frigjør du MANGE fler smakstoffer enn hvis du damper fisken. Dette gjelder også både kjøtt og grønnsaker.

Fisken blir aller best hvis den fileteres slik at du sitter igjen med en helt ren filet uten skinn og ben. Hvis du vil prøve deg på filetering selv, så bør du begynne med ei flyndre, som er den letteste fisken å starte på. Hvordan du fileterer flyndra, kan du lese HER. Du kan også be de i fiskedisken hjelpe deg med fileteringen.

Du kan enten krydre og steke fileten hel i ovnen, eller du kan dele den i porsjonsstykker før steking. Hvis du velger å steke fileten hel, så smører du inn fileten med salt, pepper, romtemperert smør, masse friske urter og revet sitronskall. Stek fisken i ovnen på 150 grader. Kjernetemperaturen skal være 40-45 når fileten er ferdig. Fisken er fløyelsmyk og bløt på 40 grader og fastere ved 45 grader. Prøv deg frem, og finn din favoritt-temperatur.

Her skal jeg vise deg to andre enkle måter å steke fiskefileten når du har delt den opp i porsjonsstykker. Her har jeg brukt kveitefilet:

Hvitløkssstekt kveite:
1:Krydre fisken med salt og pepper.
2:Smelt 1 ss smør i en stekepanne. Bruk gjerne et godt hvitløks- eller kryddersmør for ekstra smak. Legg i porsjonsstykkene og stek på middels varme til de er akkurat gjennomstekt og fortsatt saftig i midten. Velg gjerne en tykk fiskefilet, slik at du kan måle kjernetemperaturen med et digitalt steketermometer. Jeg synes 42 grader er perfekt på kveitefileten min. Ha et hvitløksfedd i panna og øs smøret over fisken under steking.
4:La fisken hvile i noen minutter før servering. Press litt sitronsaft over fisken like før servering.

Panert kveitefilet:
1:Krydre fisken med salt og pepper.
2:Vend fisken i mel, deretter i sammenpisket egg og til slutt i griljermel eller pankomel. Pankomel er tørkede grove brødsmuler som gjør fisken enda sprøere.
3:Ha 1 ss rapsolje og 1 ss smør i en stekepanne og stek fisken gyllen på begge sider. Stek fisken til den har kjernetemperatur på ca 42 grader og la hvile et par minutter før servering.
4:Dette er en fisk som garantert kommer til å slå ann hos hele familien – store som små. Server med pommes frites og remulade som en fish and chips, eller med ovnabakte grønnsaker og en frisk saus.

Alle tips i denne oppskriften kan du bruke på både kveitefilet, torskefilet, laksefilet, piggvarfilet og ørretfilet. Synes du det høres jålete ut å steke fisk med steketermometer? Se det heller som en mulighet til å få det samme perfekte resultatet hver gang! Og enda bedre: du slipper å være usikker på når fisken er ferdig!