Det er fredag, det er sol, og jeg har akkurat vært på God Morgen Norge for å spre litt grillglede – og for å vise deg hvordan du lykkes med fisk på grillen! Fisk er nok det de fleste lar være å grille, fordi de tenker at det er vanskelig.

Men grilling av fisk kan være både bedre og enklere enn du kanskje tror. Dette er altså ikke et innlegg for deg som er erfaren og griller fisk ofte, men for deg som har lyst til å prøve fisk på grillen – men som ikke helt har turt enda… Du pleier kanskje å pakke fisken i folie før den grilles for å være helt sikker? Dette er forsåvidt smart i forhold til at du kan ha både grønnsaker og kryddersmør i samme pakke, og den tilbereder seg selv på grillen. Men da blir fisken mer dampet enn grillet, og du går også glipp av den gode grillsmaken. Ved å legge fisken direkte på grillen får du en helt annen smak. Smaken av sommer.

Når du skal grille fisk de første gangene, så er det viktigste at du velger fisk som tåler en runde på grillen. Altså en fisk som er litt “fast i fisken”. Laks og kveite er nok de enkleste fiskene å lykkes med, og de tåler fint at du legger dem rett på grillen. Bare husk å pensle med rapsolje før du legge dem på direkte varme på grillen. Du kan også pensle litt rapsolje på selve grillristen. La fisken ligge så lenge at den nesten slipper taket av seg selv. Ikke prøve å snu den for tidlig, men la den ligge til den har fått en skikkelig grillskorpe. Bruk en stekespade og snu fisken forsiktig.

Hvis du fortsatt synes dette er skummelt, så kan du fint jukse litt! Ved å pakke inn fisken i spekeskinke, så er det enda enklere. Pensle med litt rapsolje før fisken legges på grillen, så er det like enkelt som å grille pølser! Hvis du ikke spiser kjøtt, så kan du koke grønnkålblader i 30 sekunder før du avkjøler dem og tørker dem godt. Pakk fisken i grønnkålblader og pensle med rapsolje før du griller fisken.

Oppskriften fra God Morgen Norge fredag 4. juni 2021:

Grillet torsk i parmaskinke med havrerissalat og grillede grønnsaker!
2 porsjoner

300 g torskefilet, uten skinn og bein (gjerne loin, altså det tykkeste delen av fileten)
2 ss grovhakkede friske urter (feks dill, timian eller oregano)
2 skiver parmaskinke
1,3 dl havreris
2 dl eplejuice
4 ss olivenolje
6 stk asparges
1/2 nykål
4 ss rapsolje
1 sitron
Salt og pepper
Del torsken i to porsjonsstykker. Krydre fiskestykkene med litt malt sort pepper og friske urter.
Pakk hvert fiskestykke inn i parmaskinke.
Ha havreris og eplejuice i en kjele. La koke i ca 13 minutter til havrerisen er mør. Ta kjelen av varmen og vend inn olivenolje. Avkjøl havrerisen til romtemperatur..
Skrell aspargesen og del nykålen i båter. Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann (1/2 ss salt pr liter vann). Kok nykålen i 3 minutter og aspargesen i 30 sekunder. Avkjøl grønnsakene i kaldt vann. Legg grønnsakene på en tallerken med papir slik at de tørker.
Pensle grønnsakene med rapsolje og grill dem på direkte varme til de er gylne. Grovkutt grønnsakene og vend dem inn i havrerisen. Smak til med salt og pepper.
Pensle torskestykkene med rapsolje og grill dem på direkte varme til de er gylne på begge sider. Flytt dem over på indirekte varme og la dem ligge til torsken flaker seg når du presser lett på dem. Dette tar ca 10 minutter. La torsken hvile i et par minutter før sen serveres.
Del sitronen i to og grill dem med snittflaten ned på direkte varme til den er gyllen.
Anrett havrerisen på et fat og topp med grillet torsk og friske urter. Press sitronen over retten før den nytes!
Tips: I denne oppskriften kan du fint bytte ut grønnsakene med andre grønnsaker som egner seg på grillen.