Å filetere fisk føles skummelt for mange, og det gjør at de fleste går for ferdig filet når de står i butikken og skal handle inn til ukens fiskemiddag. I dette blogginnlegget skal jeg vise deg hvor enkelt det egentlig er å filetere. Den aller enkleste fisken å filetere er flyndra, eller flatfisk om du vil. Dette er en fiskefamilie som inkluderere blant annet både kveite, piggvar, slettvar og rødspette. Flyndrefiskene gjenkjennes enkelt ved at den er flat, samt at begge øynene sitter på oversiden av kroppen. Dette betyr at alle flyndrefiskene fileteres på samme måte som jeg nå skal vise deg. Den store fordelen med flatfiskene er at de har grove ben som går på hver side ut fra ryggraden. Alle flyndrer har to fileter som på oversiden, og to på undersiden. Med andre ord fire rene fileter uten ben. Genialt?

1.Skyll flyndra i kaldt vann så du får vekk slimet, og legg den på en stor og stabil fjøl. Legg litt vått papir under fjøla, så står den enda stødigere. Kutt et snitt langs midten på fisken fra hode og helt ned til halen.

2.Før kniven ned til du møter ben. Snitt langs benene mens du løfter fileten av etterhvert som du kutter. Bruke lange drag med kniven, slik at du får rene kutt, og ikke en hakkete og stygg snittflate. Jo nærmere bena du klarer å skjære, jo renere filet får du.

3.Når du har kommet helt ut til finnene skjærer du løs fileten. Ytters ved finnene trenger du ikke å være SÅ nøye, for der sitter en rand med fiskefett som du skal skjære av etterpå uansett. Gjør akkurat det samme på den andre fileten. Snu fisken og skjær ut de to andre filetene på samme måte.

4.Før en finger inn mellom fiskekjøttet og fiskefettet ytterst langs hver filet. Løsne fiskefettet, og skjær det av. Her er det et naturlig skille som er lett å kjenne.

5.Fjern skinnet ved å sette kniven inn mellom skinn og fiskekjøtt ved den tynneste delen av fiskefileten. Vend kniven ned mot fiskeskinnet. Ta tak i skinnet med den ene hånden og skjær løs fiskefileten med lange drag. Lange drag gir en ren fin filet, akkurat som når du skar den løs fra benet.

6.Du ar nå en ren flyndrefilet som du kan helsteke, dele i porsjonsstykker eller i småbiter. Dette er en fiskefilet helt uten skinn og ben, noe hele familien garantert kommer til å sette pris på. Noen flyndrer et bitte små, og andre en kjempestore. Uansett, så er det akkurat samme fremgangsmåte! Av en flyndre får du fire fileter, samt fine ben som er perfekt å koke god fiskekraft på.

Ps: Hvis du fortsatt synes dette ser litt skummelt ut, så kan du jo be de i fiskedisken filetere fisken for deg! Men det handler bare om å hoppe ut i det – og tørre. Du vil bli overrasket over hvor enkelt det er!

Alle foto: Mats Dreyer