Når Skreien er i sesong må den nytes – både til hverdag og fest! Dette er en rett som passer både på en rolig tirsdag, men også når du får gjester en lørdag kveld. Skreikjaker er en fantastisk del av fisken som flere bør få opp øynene for. De er ikke så lett å få tak i, men når du først kommer over dem  kjøp dem! Stekt i pannen blir de fantastiske i følge med en fet hollandaisesaus og løyrom… Mmmm….
Torskekjake1

Jeg kjøpte Skreikjakene i den fantastiske fiskebutikken Fiskeriet, som ligger på Youngstorget i Oslo. Hvis du ikke kommer deg dit, så spør de dyktige menneskene i fiskedisken i din lokale butikk om de har. Hvis de ikke har inne, så er muligheten stor for at de kan bestille for deg.

Fiskeriet 2

Skreikjaker med brokkolini, hollandaisesaus og Løyrom
Serves 4
Total Time
45 min
Total Time
45 min
Hollandaisesaus
  1. 80 g tørr hvitvin
  2. 30 g eplesiderddik
  3. 4 eggeplommer
  4. 300 g smør
  5. Litt kaldt vann
  6. Sitronsaft
  7. Salt og pepper
  8. 2 ss Løyrom
Skreikjaker
  1. 12 Skreikjaker (ikke for store)
  2. Salt og pepper
  3. 2 ss meierismør
  4. 4 grønne teblader (kan droppes! Jeg kjøpte på A-Market i Oslo sentrum)
  5. 12 "buketter" Brokkolini (evnt vanlig brokkoli hvis du ikke får tak i)
  6. 1 lime
Hollandaisesaus
  1. Kok hvitvin og eddik til det er igjen ca 50 g.
  2. Smelt smøret og la det bli ca 65 grader (viktig at det er under 70, for å unngå at sausen "sprekker").
  3. Pisk eggeplommene og eddikblandingene i en stålbolle over vannbad til en luftig saus. Ta bollen av varmen og spe med det varme smøret. Spe med litt kaldt vann hvis sausen blir for tykk.
  4. Smak til sausen med salt, pepper og sitron.
  5. Vend inn Løyromen like før servering.
Skreikjaker
  1. Renskjær Skreikjakene for evnt bein og hinner, så du sitter igjen med rene, fine kjaker av rens fiskekjøtt.
  2. Krydre kjakene med salt og pepper. Stek kjakene på middels varme med tebladene til de er gjennomstekte. Dette tar ca 8-10 minutter.
  3. Kok brokkolinien i godt saltet vann til den er al dente (har en liten fast kjerne). Hell av vannet og stek brokkolinien sammen med Skreikjakene mot slutten av steketiden.
  4. Riv skallet av limen over retten like før servering.
  5. Server gjerne retten toppet med enda mer Løyrom.
Maten vi deler https://nykvist.no/
 
Skrei 7