Det er jul, og gledene står i kø. Det er tid for å se den delen av familien du kun ser en gang i året, tradisjoner skal videreføres og god mat skal nytes. Noen kommer til å oppleve julen for første gang, og andre for siste gang. Mor stresser rundt for at alle skal bli fornøyd, og rekker nesten ikke å få av seg forkledet før alle går til bords. Så er det tid for kaffe, kaker, godteri og gaver. Gaver i overflod. Hvem får den største gaven i år? Får du den iphonen, det nettbrettet eller den diamantringen du ønsket deg? 

Eller ble ikke julen akkurat slik du hadde håpet? Ble ikke ribba så sprø som den pleier? Fikk du en veske i feil farge? Var det en diamant på ringen du fikk, og ikke tre som du hadde håpet på? Fikk du dårligere gaver enn du ga? Spiste du deg litt for mett? Pratet svigermor litt for mye? For de fleste av oss er dette de største bekymringene i løpet av en jul fylt av glede, familie, velvære og kos. 

For andre er det annerledes.

petter uteligger 2

Der ute finnes det mange uten penger til julegaver, uten tak over hodet og uten noen som bryr seg. Jeg minner deg ikke på dette for å sette en demper på julefeiringen, men for å få deg til å se opp. Se folk rundt deg: både de som har det like bra som deg, men også de som ikke har det så bra. 

Julen 2015 fikk meg til å stoppe opp – og se. Dette kan jeg takke Petter Nyquist for. Nei, vi er ikke i familie, men akkurat nå skulle jeg ønske det!

Petter Nyquist er en fjellklatrer, polfarer, film- og stillfotograf og grafisk designer. Julen 2014 valgte han å forlate kone og barn for å bli Petter Uteligger i 52 dager. Han tar med seg kamera, voldsalarm og klærne han går i for å oppleve Oslos bakside. Uten penger og mat tvinges han til å tigge, bli kjent med mennesker han før så på som skumle og finne inntekt der han før så søppel. Petter får ihvertfall meg til å stoppe opp, se opp og bry meg litt mer. Han får meg til å ville gi, hjelpe og bidra. Han får meg til å ville sette meg ned og prate neste gang jeg ser en der ute som sliter. Før har jeg tenkt at de ikke vil bli sett, og sitter i sin egen verden. Nå tenker jeg at alle trenger å bli sett. Alle trenger omsorg og alle trenger en skulder å gråte på av og til. Når hverdagen kommer, og dagene igjen blir rutine, skal jeg igjen sette på serien for å bli minnet på hvor viktig det er.

petter-uteligger1

“Petter Uteligger” er noe av det vakreste, såreste, mest meningsfylte og viktigste jeg har sett på flere år. Dette er et brutalt bilde av virkeligheten der ute, en virkelighet som av og til blir for sterk å se på. Dette er en serie som bringer frem både latter, klump i magen og tårer i øynene. Jeg håper dette er en serie som når ut til MANGE der ute. Har du ikke sett den enda? Kjøp deg et Tv2 Sumo-abonnement, og se alle episodene HER! Det er verdt hver eneste krone og hvert eneste minutt!

petter uteligger3

Så, selv om det er jul, stress, ting som må ordnes og gaver som må byttes: stopp opp, se deg rundt og bry deg! Si hei, kjøp et =Oslo, ring en du er glad i og vis at du er der for dem. Alle trenger vi noen som bryr seg!

God jul fra meg til deg <3