Det er kjærlighetens helg her, og det må feires – med kos, god mat og drikke! Og hva er vel bedre enn å feire med kake? En saftig gulrotkake med sjokolade, hasselnøtter og tranebær er perfekt både til morsdag, fastelavn – og Valentine! En kake man blir glad i – og av!

Gulrotkake er en klassiker på mange kakebord året rundt. Dette er en litt annen variant med både kakao, mørk sjokolade og masse godsaker som gir både god smak og ikke minst saftighet til kaka!

Oppskrift (til 24 cm springform):
250 g siktet hvetemel
2 ss kakaopulver
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
2 ts malt kanel
1 ts malt kardemumme
3 dl raps- eller solsikkeolje
200 g hvitt sukker
200 g mykt brunt sukker
4 egg
300 g revet gulrot
100 g grovhakkede hasselnøtter (gjerne ristede)
50 g tørkede tranebær (kan erstattes med tørkede aprikoser eller rosiner)
100 g grovhakket mørk sjokolade

Fremgangsmåte:
Bland sammen mel, kakao, bakepulver, salt, kanel og kardemumme i en bolle.
I en annen større bolle pisker du sammen olje og sukker (både hvitt og brunt). Spe med ett og ett egg mens du pisker.
Sikt de tørre ingrediensene opp i den store bollen og vend det inn med en slikkepott.
Vend inn revne gulrøtter, hasselnøtter, tranebær og sjokolade.
Smør en springform med smør og strø i litt mel. Bank formen opp ned, slik at overflødig mel faller ut.
Fyll sprinformen med kakerøren. Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca. 1 time. Stikk en tynn pinne inn i kaken når tiden nærmer seg. Hvis det ikke henger noe deig igjen på kaken er den ferdig. Se nøye på pinnen, så du ikke lar deg lure av den smeltede sjokoladen som er inni kaken. Du kan gjerne la kaken være bittelitt rå i midten, da blir den bare enda saftigere. Ikke rennenede, men såvidt litt rå i midten.
Ta kaken ut av ovnen og avkjøl den i romtemperatur på en rist mens du lager glasuren.

Glasur:
250 g romtemperert smør
500 g melis
400 g philadelphia kremost
1 ts revet sitronskall
2 ss sitronsaft

Fremgangsmåte:
Pisk smør og halvparten av smøret til en luftig smørkrem. Ha i resten av melisen og kremosten. Pisk videre til en luftig og glatt glasur til gulrotkaka.
Vend inn sitronskall og -saft.
Fordel glasuren utover kaken før servering.

Pynt:
Pynt gjerne gulrotkaken med bringebær, hasselnøtter, hakket sjokolade og tørkede tranebær.