Det nærmer seg desember, advent, luciafeiring og lussekatter… Det betyr også den tiden av året hvor vi er mer inne, bruker mer tid på kjøkkenet og baker mer. Og her kommer et altarnativ til de tradisjonelle lussekattene, en safrankrans – fylt med Nutella og hasselnøtter… Dette er en kake som kan serveres hele året, ikke bare frem mot jul. Og fyllet kan du bytte ut med akkurat det du vil. Du kan istedet for Nutella blande romtemperert smør med kanel og sukker – og vips så har du en kanelbollekrans. Du kan også fylle med syltetøy eller andre favoritter du har når det kommer til fyll i bakverk.

Teknikken for å lage denne kransen er ikke så vanskelig, men litt grisete. Så rydd og vask kjøkkenbenken godt før du setter igang. Men resultatet blir både vakkert – og fantastisk godt!

Foto: Mats Dreyer

Ingredienser:
5 dl h-melk, romtemperert
1 gram safran (kan sløyfes)
50 g fersk gjær
150 g sukker
1/2 ts salt
2 egg (1 av dem til pensling)
1 kilo siktet hvetemel (gjerne tipo 00)
1 ts malt kanel
1 ts malt kardemumme
150 g smør i terninger
1 glass Nutella (350 gram)
100 g grovhakkede hasselnøtter (gjerne ristede)

Fremgangsmåte:
Løs opp safranen i melken. La trekke i 10 minutter. Du trenger ikke å varme opp melken, for deigen vil varmes opp under elting, slik at heveprosessen starter.
Ha safranmelken i en kjøkkenmaskin og ha i gjæren. Bland godt til gjæren er løst opp.
Ha sukker, salt, et egg, hvetemel, kanel og kardemumme i bakebollen og elt på middels tempo i 10 minutter.
Ha smøret i bollen og elt videre i ca. 15 minutter til du har en myk og smidig deig som er deilig å jobbe med.
Dekk til deigen og la den heve på et lunt sted i 30 minutter.

Så kommer det til selve formingen av safrankransen. Denne oppskriften blir enten til én stor, eller to mindre kranser.
Hvis du vil lage en stor krans, så ruller du ut deigen på kjøkkenbenken til en firkant som er ca. 50×50 cm. Hvis du vil lage to mindre kranser, så deler du deigen i to, og kjevler ut to litt mindre firkanter.
Fordel Nutellaen utover deigen og smør ut slik at hele firkanten er dekket av Nutella. Strø over halvparten av de hakkede hasselnøttene.
Rull sammen deigen til en lang pølse.
Del pølsa i to på langs, slik at du har to halve “åpne” pølser. Det vil si at du nå skal ha to lange deler som begge er 50 cm lange. Altså: du skal ikke ha to korte runde pølser på 25 cm, men to lange deler som er delt i to, slik at du ser inn i fyllet langs hele. Dette burde jeg selvfølgelig tatt bilde av steg for steg, slik at det ikke er så lett å misforstå…
Legg de to lange halvpølsene ved siden av hverandre. Legg den ene over den andre, eller tvinn dem rundt hverandre om du vil. Du har nå en lang flette som du former til en sirkel. Hvis du lager to små kranser, så passer de perfekt opp i en springform som er ca. 24 cm. Hvis du lager en stor krans, så er det nesten lettest å legge kransen rett på bakepapir på et bakebrett.
Dekk til kransen(e) og la dem heve på et lunt sted i ca. 45 minutter til omtrent dobbel størrelse.
Pisk sammen et egg og pensle kransen. Dryss over resten av hasselnøttene. Stek safrankransen på 180 grader i ca. 20-30 minutter. Hvis du lager en stor krans, så må du beregne litt lenger steketid.
Avkjøl kransen litt før servering.
Denne kransen smaker aller best nystekt, men holder seg fint en dag! Men er du som meg, så er denne kransen spist opp lenge før dagen har gått…

Du kan servere kransen som den er, eller du kan toppe den med melis før servering! Brak gjerne klementinsaft istedenfor vann når du blander ut melisen, så blir det enda mer julesmak på safrankransen…