Det er 13. desember og luciafeiring rundt om i vårt langstrakte land! Lussekatter er godt, men safranboller med en vri er ENDA bedre! Her kommer min variant! Og hvem har sagt at man bare kan spise safranboller 13. desember? Ikke jeg ihvertfall… Dette er boller som er gode hele året! Og med klementinglasur får de smaken av jul i tillegg….

safranboller-2

Safranboller med klementinglasur
Yields 15
Cook Time
15 min
Total Time
3 hr
Cook Time
15 min
Total Time
3 hr
Safranboller
  1. 1/2 liter h-melk
  2. 1 gram safran
  3. 50 g fersk gjær
  4. 1 kilo hvetemel
  5. 150 g sukker
  6. 1/2 ts salt
  7. 2 egg
  8. 150 g smør i terninger
  9. 150 g rosiner
Klementinglasur
  1. 3 dl melis
  2. 2 ss klementinsaft (som du presser ut av friske klementiner)
Instructions
  1. Kok opp melken og ha i safranen. Trekk kjelen av varmen og la stå og trekke til melken holder ca 35 grader.
  2. Ha melken i en bakebolle sammen med mel, sukker, salt og 1 egg. Elt på sakte fart i en kjøkkenmaskin til deigen slipper kantene. Dette tar ca 15 minutter.
  3. Dekk rosinene med varmt vann og la stå i 10 minutter. Hell av vannet og vend rosinene inn i 1 ss hvetemel.
  4. Ha i smøret i deigen og elt i 15 minutter til. Kjør inn rosinene mot slutten av eltetiden.
  5. La heve i ca 1 1/2 time.
  6. Rull ut lange "pølser" av deigen og form til ønsket fasong. Her er det bare kreativiteten som setter grenser.
  7. La bollene heve i ca 45 min på lunt sted med håndkle over.
  8. Pisk sammen det siste egget og pensle safranbollene med egget.
  9. Stekes på 180 grader i ca 15 minutter.
  10. Avkjøl bollene.
  11. Bland melis og klementinsaft. Pynt safranbollene med melisglasur når de er avkjølt.
  12. Dryss gjerne over melis like før servering.
Maten vi deler https://nykvist.no/
safranboller-3