Safran brukes ofte én gang i året – i lussekattene! Det betyr at de fleste oss sannsynligvis har safran liggende i bakeskuffen – som du nå kan få bruk for! Disse Safran- og appelsinbollene er aller best nybakte, men kan også fryses ned!

Ingredienser:
1/2 liter h-melk
1 økologisk appelsin
1 gram safran
50 g fersk gjær
1 kilo hvetemel
150 g sukker
1/2 ts salt
2 egg
150 g smør i terninger
150 g rosiner
1 dl mandelflak

Fremgangsmåte:
Varm opp melken til rundt 20 grader og ha i safranen. Trekk kjelen av varmen og la stå og trekke til melken er gul av safranen.
Ha melken i en bakebolle sammen med skallet og saften fra appelsinen, mel, sukker, salt og 1 egg. Elt på sakte fart i en kjøkkenmaskin til deigen slipper kantene. Dette tar ca 15 minutter.
Legg rosinene i lunkent vann i 10 minutter. Hell av vannet og vend rosinene inn i 1 ss hvetemel.
Ha i smøret i deigen og elt i 15 minutter til.
Kjør inn rosinene.
La heve i ca 1 1/2 time.Rull ut lange “pølser” av deigen og form til ønsket fasong. Her er det bare kreativiteten som setter grenser.La bollene heve i ca 45 min på lunt sted med håndkle over.Pisk sammen det siste egget og pensle safranbollene med egget. Strø over mandelflakene før steking.
Stekes på 220 grader i ca 15 minutter til bollene er gyllne.
Avkjøl bollene.
Tips: Du kan gjerne ha rosiner i deigen og glasere dem med melisglasur før servering hvis du vil ha boller med enda mer sukker og smak :-)