I disse dager har de norske forlagene presseeventer der de presenterer høstens bokutgivelser. Av mange grunner er det kokebøkene som vekker størst interesse hos meg! Aller mest fordi jeg selv er ute med “Maten vi deler” i disse dager, og da er det kjempespennende og se hva som kommer av andre boktitler der ute. Hvilke bøker skal stå ved siden av min bok i bokhandelene, og hvilke kokebokforfattere skal slåss om å ligge under DITT juletre? Høsten 2017 må vel være den sterkeste høsten på MANGE år når det kommer til antall titler fra kjente forfattere. På listen over høstens forfattere er det flere kvinnerlige matbloggere med store navn og mange lesere. I tillegg er det noen dyktige kokker, spennende temaer og kombinasjoner…. Under er en liste over noen av høstens kokebøker! Her er de i tilfeldig rekkefølge, for jeg klarer ikke å velge ut noen favoritt før jeg har bladd i alle…. Beskrivelsene av bøkene er hentet fra forlagenes nettside der de var tilgjengelig – ispedd noen av mine egne tanker og følelser :-) Kanskje slippes og lanseres det bøker jeg ikke har med i oversikten under. Da skal jeg prøve og oppdatere så godt jeg kan!

Hvilken bok vil du ha under DITT juletre?

 

Ny norsk mat – Even Ramsvik

Forlaget skriver om boka: Ny norsk mat er en kokebok vi ikke har sett maken til: Aldri før har leseren kommet så tett på prosessen bak den beste maten. I sin aller første kokebok tar Even Ramsvik oss med inn på kjøkkenet for å lære bort hemmelighetene sine. Even går i dybden i hver enkelt rett, viser i detalj hvilke elementer de består av, hvordan vi lager dem og lar leseren følge hele prosessen, fra skissestadiet via tilberedningen til anretningen på tallerkenen. Resultatet er et unikt og lærerikt møte med matlaging i toppklassen – som å få et helt personlig matkurs med en moderne mester på kjøkkenet.

Som kokk er Even kjent for sin matglede, kreativitet og nysgjerrige utforsking av det norske kjøkkenet. I Ny norsk mat står norske matlagingstradisjoner igjen i sentrum: I boka viser Even Ramsvik oss hvordan klassiske norske råvarer som krabbe eller kolje, reinsdyr eller rype, rødbet eller purre kan nyskapes på tallerkenen, i et møte mellom eldgamle matkunnskaper og kompromissløs, moderne kokekunst. Underveis lærer leseren om matlagingstradisjoner og tilberedningsteknikker, om råvarebehandling og konservering,om matfilosofi og matglede. Ny norsk mat er en kokebok som kommer til å bli stående som en klassiker i norsk matlitteratur.

 

Vin til folket – Sara Døscher!

Vin til folket er en vinbok for alle, laget av min favorittvinekspert Sara Døscher. Dette er en hyllest til både vinen og folket og snarveien til det du trenger å vite om vin. Boken avmystifiserer vin som fag gjennom sin visuelle infotainment-stil og tar deg med på en inspirerende vinreise der druene viser veien. Forfatteren har valgt ut 15 druesorter som hver og en presenterer sin unike vinstil og smaksprofil. Ved å bli med druene «hjem», lærer du deg de viktigste vinområdene i verden. Med dette som utgangspunkt får du konkrete eksempler på viner du vil ha stor nytte og glede av å prøve. Klassiske og moderne mat&vin-kombinasjoner hjelper deg å plassere, huske og forstå vinene bedre. Vin til folket er en praktisk bok som oppfordrer deg til å reise i vinens verden, og deretter invitere vennene dine til vinsmaking. Dette er boken for deg som ønsker å vite litt om vin, men har begrenset med både tid og innsatsvilje. Vin til folket er enkel og tilgjengelig vinkunnskap for den travle, den late og den utålmodige. Vinfakta presenteres på to måter: skriftlig gjennom korte tekster, og visuelt gjennom forklarende illustrasjoner. Den varierte komposisjonen av symboler, tekst, tegning og fakta, gjør at du lærer om vin nærmest uten å tenke over det. Bokens lekre grafikk og smarte symboler og illustrasjoner fornyer den norske vinboken og gjær den til en lærebok så vel som en gavebok. 

 Sara Døscher (f. 1982) er utdannet vinkelner, har en bachelor i restaurant- og måltidskunnskap og er i ferd med å ta sin Master of Wine-utdannelse. For tiden arbeider hun som varefaglig rådgiver i Vinmonopolet. Vin til folket er hennes første bok om vin. Tidligere har hun utgitt kokeboken Restekjærlighet. Illustrasjonene i boken er laget av Darling Clementine.

 

Mat hjemmefra – Christopher Davidsen

Verdens beste mat, servert av en av verdens beste kokker! Betasuppe, kjøttkaker i brun saus, fiskegrateng, lettsaltet torsk, komle, røkt kolje og rømmegrøt. Tradisjonelle norske hverdagsretter blir her presentert side om side med mer nye, moderne, men godt innarbeidde norske retter som fredagstaco, pizza, sashimi, hamburger og chili con carne. Bocuse d`Or-sølvvinner og Norges beste kokk, Christopher Davidsen, Doffy blant venner, har mer enn mange andre opplevd hva vårt langstrakte land har å by på i matveien gjennom en barndom på flyttefot fra det ene stedet til det andre. Christopher bodde 19 ulike steder før han var 6 år, og kjenner den norske hverdagsmaten godt. I “Mat hjemmefra” får vi høre historien om Doffys trøblete barndom, om en mor som var narkoman, om ulike beredskapshjem til han endelig fant sin fosterfamilie, men også om en utagerende ungdomstid som til slutt endte opp med at han på et tidspunkt bestemte seg for å bli kokk. Og ikke en hvilken som helst kokk, men verdens beste kokk. I 2017 sto han på pallen i verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d`Or, i Lyon. Her får du 100 oppskrifter på norsk hverdagsmat, tradisjonell og moderne, enkelt forklart og lekkert dandert. Servert av en av verdens beste kokker.

 

Den grønne maten – Aicha Bouhlou

“Jeg er verken vegetarianer eller veganer, men har alltid laget mat med masse grønnsaker til meg selv og min familie. Det er ikke vanskelig å lage en fullverdig middag av grønnsaker, men du trenger kanskje noen tips om krydder og spennende kombinasjoner! Nettopp det har jeg samlet i denne boken. Jeg vokste opp med denne maten, og jeg lar meg inspirere av maten rundt Middelhavet. Men alle ingrediensene kan du også finne i en norsk matbutikk.”

Aicha Bouhlou ble i 2017 kåret til «Årets nykommer» som matblogger og var også nominert til «Årets blogger». Hun er tidligere gallerist, men har nå gjort hobbyen sin til levevei. Den grønne maten er Aichas andre kokebok.

 

Bruk alt – Heidi Netland Berge og Ingveig Tveranger

«Bruk alt» inviterer til respekt for råvarer og ingredienser. Lær om hvordan du kan bruke flere deler av dyret, og du vil bli overrasket over gode smaker og rimeligere måltider. Her finner du kreative og smakfulle måter å utnytte råvarer på. Vi blander inn litt gammelt og litt nytt, både gamle mattradisjoner og ny inspirasjon er med.

«Bruk alt» er en bok som skal inspirere til å lage herlig mat med bedre utnyttelse av råvarene, og -maten du allerede har i skapet. Du skal slippe å kaste mat som kan spises. Vårt motto er “bruk alt”. For det meste av det vi har kjøpt, men ikke brukt, som rester fra i går – kan brukes. Ideer og løsninger finner du her. Det gir deilig mat og god samvittighet.
«Bruk alt» er et kinderegg; deilig mat, god samvittighet og respekt for råvarene.

 

 

Maten vi elsker – Gitte & Filip

Gitte Witt og Filip Loebbert driver bloggen www.gitteogfilip.com, har et lidenskapelig forhold til mat, og mener at livet vi lever og maten vi spiser henger tett sammen. Mat er en livsstil, og vi ønsker å formidle kunnskap om at sunn mat handler om gode råvarer og ordentlige produkter, uten unødvendige tilsetningsstoffer. Vi er opptatt av å lage mat fra bunnen av. Med denne filosofien tror vi at vi kan oppnå harmoni i både kropp og sinn. Vi elsker god mat og mennesker og har mye matglede å dele. Vårt mål er at du som leser vil føle deg hjemme i vår livsstil og bli inspirert av oss.

Gjennom vakre bilder og små̊ historier belyser Gitte og Filip den skandinaviske hverdagen og sin egen livsstil som verken krever stor lommebok eller all verdens kjøkkenutstyr.

Gitte Witt er skuespiller og modell og skrev sin første kokebok som 11-åring. Nå har hun og fotografen og kjæresten Filip satset på matblogg som fulltidssyssel. Dette er deres første kokebok.

 

Fra hagens spiskammer – Anne Mæhlum, Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley

Denne boka kom ut tidligere i år, men den er så vakker at jeg synes den skal få være med når årets høstbøker nevnes :-)
 
Selv om du ikke har et stort grønnsaksland i hagen din er det mange av vekstene du allerede har i hagen som kan spises. Rabarbraen kan bli til en chutney og ikke bare en dessert, ringblomstene kan strøs over en salat, løvetannblomstene kan bli til en lekker gelé og tulipanbladene kan svøpe inn den rå laksen i en lekker forrett.

Fra Hagens spiskammer er oppfølgeren til fjorårets suksess Fra naturens spiskammer, med samme lave terskel og ambisjon, spis vekstene rundt deg. Begynn gjerne i egen hage, langs veien der du bor eller i naboens hage! Boken beskriver et sekstitalls hagevekster, slik at du ikke tar feil av dem og presenterer dem på en enkel måte og bruker de samme vekstene i enkle, gjennomprøvde retter.

Anne Mæhlum er til daglig matstylist og en dedikert hageeier som i denne boken fører sammen sine to store pasjoner i livet: hage og mat. Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley er to av Norges beste matfotografer og Nina har blomster og planter som sin pasjon.

 

Trine Inviterer!

Når jeg skal prate om høstens bøker som skal slåss om plassen under ditt juletre, så kan jeg jo ikke la være og nevne det som sannsynligvis kommer til å bli årets salgsvinner. Den har et førsteopplag på 40.000 bøker, og hennes tidligere bøker har tilsammen solgt ca 280.000 eksemplarer. Nå er nok ikke jeg i målgruppa til denne boka, men jeg tar av meg kokkehatten og bøyer meg i melet for det Trine får til!

Norges største matblogger Trine Sandberg feirer 10 år som matblogger og inviterer til god mat og godt selskap. Her får du et stort antall oppskrifter å boltre deg med – nærmere 90 oppskrifter, hvorav nesten 80 er nye og ikke tidligere publisert på bloggen. Trine byr på smakfulle og enkle menyer, og inkluderer sine beste råd og tips om hvordan du best kan planlegge og forberede måltidet, hvordan du beregner porsjoner til mange gjester og hva du kan gjøre ferdig på forhånd. Menyene er til små og store anledninger, enten det er hverdag eller fest, helgekos eller sommerfest, og enten det bare er de nærmeste samlet rundt bordet eller det er gjester på besøk. Oppskriftene er i klassisk Trine-kvalitet og inkluderer for eksempel landbrød, pokebolle, middelhavspai med kylling, pizzafavoritter, reinsdyrstek med rotfruktgrateng, fajitas, bacalao, brokkolisalat, rabarbralimonade, pavlova og mye, mye mer. Alle menyene er illustrert med Trines vakre matfotografier som hun er kjent for fra bloggen, trinesmatblogg.no, og de tidligere, bestselgende kokebøkene sine, Trines mat og Trines mat 2.

 

Smak spansk – Jon Berg og Rodrigo Belda

Bli med på matsafari til Madrids spennende kjøkken! Madrid er på kort tid blitt et av verdens ledende mat- og vinområde. Hvor enn du går, finner du fantastiske restauranter og tapasbarer, mange av dem etablert de seneste fem årene.
«Smak spansk» er en reise- og kokebok i ett. Forfatter Jon Berg og restauratør Rodrigo Belda har besøkt noen av de beste restaurantene og barene i Madrid og omegn, og har fått oppskrifter fra kokkene. Du lærer å lage tradisjonelle og moderne retter av Madrids egne kokker.
80 oppskrifter på enkle og smakfulle retter med vinanbefalinger. Oppskriftene er tilpasset et norsk kjøkken, og alle ingrediensene kan fås kjøpt i Norge. Boka inneholder reportasjer og intervjuer, og tips til restauranter, barer, konditorier, delikatesseforretninger og markeder. Her er også tips til utflukter fra Madrid, som verdensarvbyen Toledo.

 

Kunsten å ikke kaste mat – Thomas Horne, Eivind Stoud Platou (Illustratør)

Jeg er usikker på om dette er en kokebok, men jeg synes uansett den hører hjemme i dette innlegget. Dette er et tema som er viktigere enn noen gang! Ja, Sara Døscher ga ut boka Restekjærlighet for noen år siden med samme tema, men Sara var litt for tidlig ute med temaet for lilel Norge. Først nå har vi skjønt at vi kaster for mye mat, og det er NÅ vi må gjøre noe med det! Jeg er usikker på om jeg synes denne boka har årets kuleste – eller årets styggeste forside… Hva synes du?

Vi har blitt generasjonene som kaster mat – minst en tredel av alt vi produserer. Det er katastrofalt for klimaet og miljøet vårt. Det er åpenbart et økonomisk problem, og dypest sett er det umoralsk, så lenge bortimot en milliard mennesker legger seg sultne hver eneste dag. Med denne boka kan hver og en av oss bidra til å redusere matkastingen. Boka går gjennom mer enn 100 av de vanligste matvarene og forklarer hvordan vi kan vurdere holdbarheten med egne sanser. Stort sett går det nemlig helt fint å spise mat som har gått ut på dato eller ser litt trist ut. Boka gir også råd om oppbevaring, planlegging og bruk av restemat.

 

Mat på bordet hver dag – Ina Janine Johnsen

Ina svarer på det evige spørsmålet: Hva skal vi ha til middag? Livet er som kjent fylt med mange hverdager, og spørsmålet «Hva skal vi ha til middag?» dukker ofte opp. Hverdagsmaten skal lages raskt, den skal være god, sunn og passe for alle rundt bordet. For fem år siden startet Ina-Janine den populære bloggen «Mat På Bordet» nettopp for å inspirere dem som lager mat til sin familie og seg selv hver dag. I denne boken finner du Inas mest populære oppskrifter, og en rekke nye. Boken har også temasider som løser kjøkkenets utfordringer for en helt vanlig familie: Kaker som det går raskt å lage, og som egner seg på en skoleavslutning. Temasider om taco, pizza og grilling, og Inas uslåelige: eltefrie brød. Ina-Janine Johnsen har utgitt to kokebøker tidligere, og Mat på bordet ble kåret til Årets matblogg 2015. Ina bor i Oslo og lever av sin matblogg, og hun elsker fremdeles å lage mat! Følg gjerne Ina på bloggen: https://matpaabordet.no/ og sosiale medier.

 

Maten vi deler

Jeg kommer jo ikke utenom min egen bok, Maten vi deler, i dette selskapet…. Jeg håper jo at den vil ligge under mange juletrær i år.

Det finnes vel knapt noe hyggeligere enn å invitere venner til et måltid. Det behøver slett ikke være en treretters middag, men det er gøy å invitere på noe som gjestene dine elsker. I denne boka har Stian Broch tatt bildene, og Mats Dreyer står for designen!

 

 

 

 

Er det noen jeg har glemt av store kokebøker som kommer denne høsten? Ja, sannsynligvis har jeg det!

Jeg vet blant annat at disse bøkene også kommer denne høsten:

Kosekokeboka av Maj-Britt Aagaard

Truls á la Hellstrøm av Truls Svendsen og Eyvind Hellstrøm

Mat hjemmefra av Christophe Davidsen

Marianne Gjengedal Pfeffer kommer med en bok der hun sammen med sin fotograf hedrer sterke kvinner og lager maten de tror de ville likt.

Berit Nordstrand kommer med boka “Tarmens medisin”.

Grunnen til at jeg bare nevner de siste bøkene er rett og slett at det ikke er sluppet så mye informasjon om dem enda… Jeg mistenker at det leses korrektur, byttes ut bilder og fargekorrigeres på disse bøkene i siste sekund, slik at de skal være klare på markedet før jul!

Så: god kokebokhøst! Og pass på å rydde plass i kokebokhylla di nå, for her kan det hende du må ha plass til mer enn en ny kokebok i høst!