Dette er en forrett som for meg smaker jul. Den passer hele året, men røkelaks er førjul for meg! Her er det smaker som utfyller hverandre fantastisk godt. Den er enkel å lage hvis du får mange tilbords, og den kan forberedes god tid før gjestene kommer. Her har jeg posjert eggene i et vannbad, eller sous vide om du vil. Dette er en morsom og enkel måte, som gjør at du slipper å slåss med egg som skal posjeres rett i vannet. Her posjerer du rett og slett egget i skallet, og klekker det på tallerkenen når det skal serveres. Jåleri med sous vide for å koke egg sier du? Ikke sikker på at du sier det samme etter at du har prøvd….

img_6829

Røkelaksmousse med posjert egg, rugbrød og brunet smør
Serves 4
Total Time
1 hr
Total Time
1 hr
Ingredients
 1. 100 g røkelaks
 2. 1 dl creme fraiche
 3. 1 ts sitronsaft
 4. 1 ss finhakket gressløk
 5. 4 skiver rugbrød (uten skorpe)
 6. 2 never babyspinat
 7. 5 ss smør
 8. 1 hvitløksfedd, finhakket
 9. Brønnkarse
 10. Lakserogn
 11. Salt og pepper
 12. 4 økologiske egg
Instructions
 1. Lag røkelakskremen ved å kjøre røkelaks og creme fraiche til jevn purè med en food prosessor. Den skal være luftig og glatt. Hvis den blir for kompakt og tykk tilsetter du litt ekstra creme fraiche, eller sper med litt fløte. Ha røkelakskremen i en bolle og vend inn sitronsaft og gressløk. Smak til med sort pepper. Sett kjølig frem til servering.
 2. Sett på Sous Vide maskinen på 64 grader slik at vannet har riktig temperatur. Legg i eggene og la dem ligge der i 40 minutter. Pass på tiden, slik at det times riktig!
 3. Lag smuler av rugbrødet. Legg utover på et brett og stek i ovnen på 180 grader til de er sprø. Avkjøl.
 4. Stek spinaten raskt i 1 ss smør sammen med hvitløken. Gjør dette like før servering.
 5. Brun 4 ss smør i en kjele.
Servering
 1. Anrett røkelakskremen på tallerkene. Legg spinaten oppå røkelakskremen.Knekk ett og ett av eggene forsiktig på en tallerken. Renskjær og gjør dem pene. Legg egget oppå røkelakskremen på tallerkenen. Ha litt salt, pepper, brønnkarse, lakserogn og rugbrødsmuler på toppen av egget.
 2. Ha litt brunet smør rundt på hver tallerken.
Maten vi deler https://nykvist.no/