For en stund tilbake ble jeg invitert til Lindesnes Havhotell for å møte kjøkkensjefen for landets nye undervannsrestaurant, og smake noen av rettene som sannsynligvis kommer på menyen. Det er ennå et år til dørene åpnes, så dette måltidet var mer en smakebit, for jeg vet og regner med at menyen på åpningsdagen vil bli ganske så annerledes…. Oppholdet og middagen ble betalt av Lindesnes Havhotell!

Lindesnes er landets sydligste fastlandspunkt med rundt 5000 innbyggere, og er for mange av oss (meg selv inkludert) mest kjent for Lindesnes fyr, og ikke minst som utgangspunkt for tv-serien “71 grader nord”. Dette er nok ikke verdens navle når det kommer til shopping, opplevelser og pulserende liv, men hvis du er ute etter gode naturopplevelser, postkort-utsikt når du våkner og rå natur – da er dette stedet for deg.

Snart er det også Lindesnes du skal oppsøke hvis det er gourmetmat på høyt nivå du er på jakt etter. Ihvertfall hvis alt går etter planen.

Det hele startet i 2014 da brødrene Stig og Gaute Ubostad kjøpte Lindesnes Havhotell. Den rå naturen rundt hoteller sparket igang fantasien, og drømmen om en undervannsrestaurant startet… Etter mange runder, mange samarbeidspartnere, skisser og budsjetter begynner det nå og nærme seg!

Nicolai med noen av appetittvekkerne som vi fort kan møte igjen på UNDER.

For kort tid siden ble første spadetaket tatt på stedet der Norges første undervannsrestaurant – UNDER – skal åpne 2. april 2019. Bygget er tegnet av det respekterte designfirmaet Snøhetta, og har mange dyktige mennesker involvert. Ikke bare skal bygget se bra ut, men det er allerede jobbet månedsvis med å granske, forske og undersøke det maritime livet der restaurant UNDER skal ligge. Når restauranten er på plass er det viktig at livet under vann fortsetter som før, at dyrelivet trives, og at fisken kommer foran restaurantens vindu, slik at gjestene virkelig får føle på livet under vann. Selve restaurantbygget skal stå ferdig før 1. januar 2019, slik at fisken kommer tilbake og føler seg som hjemme i omgivelsene rundt restauranten når dørene åpner i april 2019.

Så: hvordan vil da denne undervannsrestauranten se ut når den er ferdig? Her er en skisse som viser hvor stilren, og samtidig spektaktulær den kommer til å bli:

Man kommer altså inn i restauranten over vann, der man møtes av en Champagnebar. Ned en trapp åpenbarer restauranten seg, og et stort vindu gjør livet under vann til en viktig del av restauranten. Dette blir en restaurant i gourmet-skiktet med mange retter og god vin. Jeg tok også en prat med den kommende kjøkkensjefen, Nicolai Ellitsgaard, som du kan lese mer om her på bloggen litt senere. Han lovte naturlige innslag av fisk og skalldyr på menyen, men også kjøtt og grønnsaker fra lokale bønder. Ikke minst har Nicolai lovet at de skal eksperimentere med bifangst, noe som betyr at UNDER vil servere fisk og skalldyr som de lokale fiskerne får med seg inn til land, noe som kan bety nye og spennende råvarer på tallerkenen. Dette kan bli utrolig spennende, og jeg gleder meg til og følge ferden frem mot åpning…

“Under” har fått massiv oppmerksomhet i utenlandske medier, og forventningene er skyhøye! Men jeg har stor tro på at dette kan bli fantastisk bra, og en kjempesuksess med så mange dyktige mennesker på laget.

Ryktene sier at teamet på kjøkkenet består av både respekterte kokker og spennende talenter, så her er alt lagt til rette for suksess…

Takk for invitasjonen Lindesnes! Jeg kommer tilbake og spretter Champagnen i april 2019! Bordet er allerede bestilt, og nedtellingen har begynt….

Har du også lyst til å bli med, så er de første bordene nå lagt ut HER! Hvis jeg var deg, så ville jeg skyndet meg og bestille bord – før resten av verden oppdager at bordene på “Under” er lagt ut…. Allerede få minutter etter at bordene ble lagt ut er mange av de første dagene fullbooket…

Nicolai, den kommende kjøkkensjefen, på stedet der restaurant UNDER skal stå klar om et år…

Alle bildene i dette innlegget er tatt av Mats Dreyer (bortsett fra illustrasjonsbildet av restauranten).