Hipp hurra! Det er bursdagshelg! Restaurant Hitchhiker har bursdag, og feirer at det er fire år siden de åpnet dørene i 2. etasje i Mathallen Oslo.

Dette er en bursdagsfeiring som også får meg til å mimre litt. 2. oktober 2012 ble Mathallens dører åpnet for aller første gang, og jeg stor der spent og full av forventning – som butikksjef for Stangeriet (Stangekylling sin butikk). Dørene ble åpnet forsiktig, uten de store annonseringene for at vi skulle få en rolig start til å sette rutinene. 12. oktober var det tid for den offisielle åpningen. Da hadde vi brukt måneder på å planlegge, bygge, designe, ansette og lære opp de som skulle gjøre Mathallen til en Mathall fylt av matglede og kjærlighet. Vi utviklet også en “kyllingburger” fylt med kyllingconfit, kålsalat og urtemajones. Denne retten får du faktisk kjøpt i Mathallen den dag i dag, nesten helt uforandret. Så selv om det er mange butikker og restauranter i Mathallen som har forsvunnet og kommet til, så er det noen ting som har vært der siden tidenes morgen. Annis Pølsemakeri, Via Italia og Vulkan fisk er noen av de andre som har overlevd siden Mathallen åpnet!

Når Mathallen åpnet i 2012 åpnet det en gourmetrestaurant med navnet Von Porat i 2. etasje (der Hitchhiker ligger nå). De satset på nordisk gourmet, og fikk gode anmeldelser, men jeg tror det var for få som visste om restauranten til at de ble en suksess. Jeg rakk dessverre ikke å spise der før de dessverre måtte stenge dørene.

Men når en dør stenges, så åpnes det alltid en ny. Og 21. april 2014 åpnet altså restaurant Hitchhiker dørene, og en suksess var født.

Som de selv sier på sine egne hjemmesider: “Hitchhiker er inspirert av gatemat fra hele verden. Velkommen inn til en kulinarisk reise fra gatehjørne til gatehjørne hvor vi introduserer uimotståelige favoritter konstruert og gjenskapt med vår egen vri. Hos oss kan du få to land fra hver sin side av kloden kombinert i samme rett, og vi er kjent for å ta vare på tradisjoner såvel som å bryte dem. Menyen endres hyppig etter sesong og vi har et fokus på bærekraftige og økologiske råvarer. På Hitchhiker kan du nyte både enkeltretter og full meny, og vi legger opp til at gjestene våre skal kunne dele rettene og opplevelsen. I baren finner du et utmerket utvalg av flaskeøl, naturviner, drinker, bøker og eksklusiv merch. Stedet drives av Lava Oslo i samarbeid med Jan Robin Ektvedt.”

Nå er det altså fire år siden Hitchhiker ble født, og det ble feiret denne helgen med en meny satt sammen av høydepunktene fra menyen gjennom de fire første leveårene. Eller en “best of” meny om du vil. På kjøkkenet denne helgen finner vi stjernekokkene bak Lava på kjøkkenet, med Tom Victor Gausdal, Stian Floer og ikke minst Even Ramsvik i spissen. Dette er gutta som i tillegg til Hitchhiker driver suksesser som The Golden Chimp, Strand Restaurant, vinbaren Brutus, baren Gurken Gurken Gurken Gurken, Handwerk surdeigsbakeri, Sentralen og Smalhans. Dette er med andre ord gutter som vet hva de gjør, og som står bak mye av det mest spennende som skjer i Oslo på matfronten for tiden….

Første rett for kvelden er fritert pakora med spicy hummusdip. Pakora eller er fritert snacks som er meget populært i India og Pakistan. Pakora lages av grønnsaker som dyppes i en blanding av kikertmel og krydder før de dyppes i frityrrøre og friteres. I dette tilfellet er det en kålblanding som utkjør kjernen i pakoraene. Hummusdippen er smaksrik og sparker godt fra seg.

Maistortilla fylt med asparges, habaneromajones og curtido er neste rett ut. Aspargesen er dyppet i rikelig med frityrrøre og fritert gyllen. Curtido er den latinamerikanske tanta til Kimchi, og er melkesyregjæret Surkål som tilfører syre og smak til den friterte aspargesen og den hissige habaneromajoen.

Tredje rett på bordet er en klassiker – pepperkrabbe Singapore style! Krabbeklør stekt i et fyrverkeri av en saus. Disse krabbeklørene er både søte, salte, hotte og herlig klissete på én gang. Det er med andre ord god grunn til at vi har fått blå engangshansker på bordet sammen med retten, for her skal det grises. Neida, det er ikke mye mat i denne retten. Tilsammen får vi vel 1 ss krabbekjøtt på tallerkenen, men det er ok når vi sammen med retten får en dampet steambun-bolle som vi kan dyppe i sausen til slutt!

Det er nå tid for kimchivaffel toppet med konfitert vårkylling, kimchisalat og hitchcrumble. Vanskelig å spise uten å grise, men du verden så godt! Magen begynner nå å bli full, men vi orker et par retter til. Dumplings med tynnribbe og reker avslutter rekken av varme retter. Men smaken av red curry, reddiker og asparges er dette er verdig punktum full av smak.

Kveldens aller siste rett er Hitchhiker sin kanskje mest kjente rett – popcornis. Fløyelsmyk vaniljeis smakt til med popcorn, toppet med en tykk og søt toffeesaus og sprø karamelliserte popcorn. Prikken over i-en er poppingcandy som mange kjenner fra barndommen. Et strø som popper i munnen, og som skaper barnslig glede, spesielt for de som ikke har smakt det før.

Når du leser dette innlegge, så er nok bursdagsfeiringen i Mathallen over, men det betyr jo ikke at du ikke bør besøke Hitchhiker. Prisene er lave, maten er smaksrik og spennende. Stemningen er tilbakelent og kul! Og kanskje dukker noen av “best of” rettene også opp på menyen igjen hvis du er heldig…

Så GRATULERER med dagen Hitchhiker og takk for nå! Vi kommer tilbake :-)

Bildene i dette innlegget er tatt av Mats Dreyer.