Når årets Michelin-stjerner skulle deles ut, var det knyttet stor spenning til om noen av de nordiske restaurantene kom til å klatre helt opp på toppen av tronen. Var det noen som kom til å få tre stjerner, eller måtte vi fotsatt reise ut av norden for å få oppleve en 3-stjerners Michelin-restaurant? Gleden sto i taket blant alle oss matglade når det endelig ble bekreftet at vår norske Maaemo OG restaurant Geranium i København begge klarte å få tre stjerner!

Denne kalde førjulshelgen i desember var det altså restaurant Geranium i København vi skulle besøke. Bordet var sikret for flere måneder siden, og vi hadde gledet oss lenge. Litt av gleden med å få bord på de aller beste restaurantene er nettop det å vente, glede seg og bygge forventninger. Å dra til København for å spise på en 3-stjerners restaurant koster opp mot en månedslønn, hvis du plusser på reise, opphold, dårlig flyplassmat og litt lommepenger – i tillegg til selve middagen. Så gjenstår det å se om det er verdt det….

Restaurant Geranium ligger i 8. etasje i Fælledparken, like ved en fotballstadio. Ikke mye Michelin over vår ankomst blant hylende fotballpatrioter, tutende taxier og ulende menn. Ikke spør oss om hvem som spilte denne kvelden, for vi var der for andre grunner. I heisen opp mot 8. etasje begynte forventningene å komme tilbake. Vel fremme blir vi tatt imot av en hyggelog fransk dame som ønsker oss velkommen, og tar jakkene våre. Det er fortsatt tidlig på kvelden, og lyden av arbeidene kokker og peis er de eneste lydene som møter oss inne i restauranten. Glassveggen som før skilte kokkene fra restauranten er nå fjernet, og matlagingen skjer på en åpen scene, med alle gjestene sittende som tilskuere. Her høres hvert et sinneutbrudd, hver gaffel som faller og hver saus som koker over.

maeemo_denmark_blogg-121

Vår hyggelige norske servitør starter showet med å servere et glass champagne. Vi er vant til å få servert den Champagnen vinkelneren anbefaler denne kvelden, men på Geranium vil vinkelneren det annerledes. En tralle med fire Champagner kommer trillende, og vi får et utfyllende foredrag om jordsmonn, hvilken champagne som smaker deig som hever, våt ullgenser, modne bringebrær og grønne jordbær. Her får vi velge mellom Champagner i fire prisklasser, og kan selv velge hvor vi vil at regningen skal havne på slutten av kvelden.

Foran oss står det også et brev fra restauranten, med litt historie – og veldens meny. Vi liker å bli overrasket, så vi lot brevet ligge i kovolutten, slik at hele kvelden skulle bli en forestilling vi verken visste starten, midten – eller slutten på.

Kveldens meny besto av:
Appetittvekkere:
Hummer, melk, saft av gjæret gulrot og havtorn
Sprø jordskokkblader med hasselnøttolje og rugeddik
Tomatvann, skinkefett og aromatiske urter og blomster
Forkullet potet med fåresmør
Dillsteiner fylt med kamskjell, pepperrot og granitè på syltet dill
Knivskjell med syrnet fløte
Salte retter:
Kulmule, persillestilker, Finsk kaviar og kjernemelk
Limfjord østers, Söl, gjæret kål og brunet smør
Brødservering med ostepinner formet som kornakser, små brød med gamle kornsorter og glutenfritt brød
Syrlig og stekt løk, røkt spekk, smeltet Vesterhavsost
Lettsaltet piggvar, selleri, syltet gran
Karljohan soppsuppe, hvit trøffel, mørkt øl og solbærblader
Villand i einebæraroma, trøffel og kvede
Søte retter:
Rødbeter, plomme, yoghurt og tagetes
Is på bivoks og pollen, tørket eple, sort honning og hyllebær
Karamell med ristet korn, kamomille og pære
Petit four:
Gresskartre og kake med gresskarolje
Karamell i tørket stikkelsbærsaft
Kuler av havtorn og hvit sjokolade
Grønne egg med furunål

En slik opplevelse kan nesten ikke beskrives med ord. Hvis vi skal trekke frem et par favoritter denne kvelden, så var det nok “Syrlig og stekt løk, røkt spekk og smeltet Vesterhavsost” samt “Karljohan soppsuppe med hvit trøffel, mørkt øl og solbærblader”. Men på en annen side er det nesten umulig å trekke frem en eller to retter som favoritter. En slik kveld handler om en totalopplevelse. En opplevelse som handler om maten, men også så mye mer. Luktene, de andre gjestene, lokalet, utsikten, servitører med smil og sjarm, kunnskap, håndtverk i verdensklasse, servise maten serveres på, servitørenes kunnskaper og tilstedeværelse. Og kanskje viktigst av alt handler det om en matopplevelse som du skal huske kanskje resten av livet. En opplevelse som starter forsiktig, som bygger seg opp mot et klimaks, og som bygger seg enda mer opp derfra og ut.

Dette tror jeg med hånden på hjertet kan si er min aller beste restaurantopplvelse – i hele mitt liv. En totalopplevelse som slo meg i bakken, og som jeg kommer til å ta med meg videre – i hjerte, tanker og gane. Ja, jeg har vært på Geranium før, og jeg har vært på mange andre restauranter i verdensklasse der ute, men dette er det beste jeg har opplevd – hittil! Jeg leter stadig etter den perfekte restaurant-opplevelsen, og jeg gir meg ikke enda. Men dette er nok det nærmeste jeg har vært akkurat den opplevelsen.

Istedenfor å skrive hva rettene smakte og hva jeg synes, så vil jeg her la bildene av noen av rettene tale for seg:

geranium_kobenhavn_michelin_2

geranium_kobenhavn_michelin_3

geranium_kobenhavn_michelin_4

geranium_kobenhavn_michelin_6

geranium_kobenhavn_michelin_7

geranium_kobenhavn_michelin_8

geranium_kobenhavn_michelin_10

geranium_kobenhavn_michelin_11

Dette var som sagt en opplevelse som frister til gjentagelse snart, men nå skal jeg la våren komme, slik at det kan begynne å spire og gro i naturen – før jeg tar turen tilbake.

Pris: 3400,- danske kroner per pers. Dette inkluderte full meny med vin. I tillegg kommer evnt champagne og Cognac.

Dyrt? Tja. Verdt prisen? Ja, hvert eneste øre!

geranium_kobenhavn_michelin_13

Alle foto: Mats Dreyer