9. juli 2016 stengte Bjørn Frantzén sin restaurant “Frantzén” i Gama Stan i Stockholm. Restauranten hadde to stjerner i Michelin Guiden, og var en av Sveriges og Nordens aller beste. Bjørn følte at han hadde fått ut maks av hva han kunne i de bitte små lokalene, og at han måtte flytte videre for å ha sjansen til å jobbe for tre stjerner. Mange kokker ville nok være fornøyde med to stjerner, men Bjørn følte seg fanget i de vernede lokalene, og fikk ikke gjøre de oppgraderingene han hadde lyst til for å gjøre restauranten enda bedre. 

September 2017 åpnet Bjørn Frantzén dørene til sin nye restaurant, midt i Stockholm sentrum. Inngangen er på gateplan, mens selve restauranten ligger i de to øverste etasjene i bygget. Her har Bjørn Frantzén skapt sin drømmerestaurant, startet med blanke ark, og har bygget en restaurant der han kan utvikle seg selv, teamet, og gjøre de oppgraderingene som må til for å holde seg høyt der oppe på stjernehimmelen.

Mars 2018 var det tid for å dele ut årets Michelin-stjerner, der blant annet Norge fikk en ny stjerne til restaurant Galt. Det var knyttet store forventninger til om Bjørn Frantzèn kom til å motta noen stjerner, ettersom han åpnet restauranten så sent året før. Kanskje måtte han vente et år før han fikk smake på stjernestatusen igjen? Jeg tror nok også Bjørn selv kanskje også hadde håpet og trodd at de fikk stjerne først i 2019, slik at restauranten fikk “satt seg”, og de var klare for det presset og de forventningene Michelin stjernene fører med seg….

Men Bjørn Frantzén er en erfaren mann, og har med seg et fantastisk team. Gleden, stemningen og gledeshylene sprengte derfor taket da Michelin-utdelingen avsluttet med å tildele Restaurant Frantzén tre Michelin stjerner – allerede 6 måneder etter at de åpnet….. Vi hadde allerede booket bord når stjernene ble delt ut, fordi jeg hadde et lite håp om at de allerede kunne få stjerner, men at de har tre stjerne var det nok få som hadde trodd. 

Dagen er her, sola står opp over Stockholms hustak – og vi skal spise på Restaurant Frantzèn. Vi har hatt Frantzèn som en av våre favorittrestauranter siden de gamle lokalene i Gamla Stan, men har de blitt enda bedre nå når de har flyttet?

Vil de innfri forventningene de tre Michelinstjernene fører med seg?

Vi har bestilt bord til lunsj fordi fotografen Mats vil ha det perfekte fotolyset når vi først skal formidle vår opplevelse til dere. Vi droppet frokosten på hotellet, og bruker timene frem til klokken 12 til sightseeing i Stockholms gater. Litt kalde står vi spente foran den store døra i Klara Norra Kyrkogata 26 kl 11.55. Etter få sekunder åpnes døra og vi blir tatt imot av restaurantsjefen og en servitør. Mottakelsen skjer i et mørkt flislagt rom som engang har vært butikklokaler. Tre store modningskap innfelt i veggen lyser opp rommet, og noen vellagrede kjøttstykker som vi skal få servert litt senere henger som eneste dekorasjon i rommet. 

Rommet der mottakelsen skjer er mørkt og har en rolig og behagelig stemning. Musikken minner mer om spa enn restaurant, og den smale gangen frem mot heisen er enda mørkere med flytende orkideer, og vi får en behagelig følelse av å være på Japansk spa…. Restaurantsjefen trykker på en knapp, og heisen åpner seg. Heisen er også mørk, og musikken rolig, dørene lukkes. Heisen starter, og etterhvert som heisen klatrer oppover etasjene blir lyset i heisen gradvis lysere og musikken endres fra spa til vorspiel. Dette er den kuleste heisturen vi har hatt i hele vårt liv. På få sekunder endrer alt seg, energinivået i kroppen stiger vi gleder oss mer enn noen gang.

Nå er tiden her, og det hele startet med tidenes kuleste mottakelse. 

Vel inne inne blir vi tatt imot av servitører og kokker som bukker oss velkommen. Vi er alene som gjester, og får velge hvor vi vil sitte. Det viser seg at restauranten tar imot nye gjester hvert kvarter, slik at man rekker å få all oppmerksomheten og finne roen før de neste gjestene kommer. Dette får oss til å virke viktige og spesielle. Smart! Vi velger oss to designstoler foran peisen – dette er stedet det showet skal starte – og etterhvert avslutte. Rommet er innredet som en stilren og hyggelig svensk leilighet fylt med svensk design, kule møbler og et lite kjøkken i enden. I vinduene står klassiske og lett gjenkjennbare dalahester og vi får følelsen av å være på besøk i en kul svensk toppleilighet i sentrum av Stockholm.

En tralle med Champagner blir presentert, og en ipad med resten av vinmenyen forklares raskt. Vi velger oss husets Champagne, og små appetittvekkere kommer som perler på en snor.

Første litt munnfull er en klassiker, og en liten rett vi kjenner fra de forrige lokalene. En liten gresskarmacaron fylt med foie gras, appelsin, havtorn og grønnpepper. Allerede her kjenner vi at Bjørn og hans team tør og ta steget ut i verden, og servere kjente Svenske smaker kombinert med innslag fra resten av verden. Yuba med syltet agurk, “råraka” med løyrom og en FANTASTISK suppe laget på sellerirot, syltet trøffel og vellagret Comtè slår følge med Champagnen foran peisen. Dette er små appetittvekkere som navnet sier skal vekke appetitten, og gjøre gane og hode klare for mer mat og flere smaker. 

Siste bit er inntatt, og servitøren spør om vi er klare til å ta steget en etasje opp. Det viser seg at det er her selve restauranten ligger. Men først er det tid for en liten omvisning. Servitøren tar oss med bort til kjøkkenøya i enden av rommet der kokkene står og tilbereder appetittvekkerne. Hun åpner en luke i kjøkkenøya, og kveldens meny åpenbarer seg. Eller rettere sagt – råvarene til kveldens meny kommer til syne. Rett for rett forklarer hun hva vi kommer til å få, hvor råvarene kommer fra og hvordan de tilberedes. Servitøren forklarer grundig, svarer på spørsmål og deler med seg av sin kunnskap. En fantastisk måte og bli presentert menyen på, og man får se råvarene på nært hold, før de tilberedes. Dette er noe vi ser på de aller beste sushirestaurantene, der fisken blir presentert for deg før de kuttes opp og serveres. Og kanskje er det nettopp i Japan og på sushirestauranter Bjørn Frantzèn har fått inspirasjonen? Isåfall er ikke dette veldig overraskende, for det vil vise seg at Japansk inspirasjon er et gjennomgående tema for dagen. Men det er første gangen vi opplever det i en gourmetrestaurant – og det er kult!

Så går turen innom produksjonskjøkkenet og en guidet tur ut på verandaen der det til sommeren skal dyrkes urter før vi tar trappen opp til toppetasjen. Her møtes vi av smilende kokker, åpen ild og en stor “bardisk” som går rundt det åpne kjøkkenet. I tillegg er det et langbord med plass til 8 personer for de som vil sitte sammen som en større gruppe. Vi tar plassen ved “bardisken” og den “ordentlige” reisen er igang. Musikken er høy (eller ihvertfall høyere enn det som er vanlig på en gourmet restaurant) og energien er høy. Når langbordet etterhvert fylles opp ev en gjeng “partysvensker”, så stiger stemningen og lydnivået enda noen hakk.

Rettene kommer vakkert anrettet på røffe keramikktallerkner, ofte tilberedet og anrettet rett foran oss. Noen kommer på klare glasstallerkner av litt mer klassisk design. Servitøren kutter kjøtt, lager urtesaus i morter og forklarer hver rett. Det er nå tid for å smake på alle de fantastiske råvarene vi ble presentert nede i “hverdagsrommet” – nå tilberedt av kokker i verdensklasse med presisjon og kjærlighet. 

Klassiske gourmetråvarer som sjøkreps og kongekrabbe fra Norge (jippi!), grønnsaker fra lokale produsenter, blåfinnet tunfisk, piggvar, dåhjort og vaktel får følge av fransk kaviar, trøffel, andelever – og enda mer trøffel. Her har Bjørn og hans team med andre ord plukket de aller beste råvarene fra hele verden. De har valgt råvarer etter kvalitet – hvor de er best akkurat nå – uten hensyn til hvor de kommer fra. Dette er klassiske dyre råvarer man forbinder med Michelin restauranter, men kokkene på Frantzén har fritert sjøkrepsen, latt kongekrabben få smak av en smaksrik “hot sauce”, serverer dåhjorten med blodappelsin og rødbeter til dessert. Her er det brukt teknikker og smaker som gjør at de innfrir de klassiske “kravene” og forventningene når man går på en Michelin-restaurant. Men de tilfører tvister og vrier som gjør at Restaurant Frantzén blir mer interessante, mer innovativt og et litt morsommere sted og spise enn mange av sine “konkurrenter”. 

Så går turen ned en etasje igjen, tilbake til der det hele startet – i “hverdagsrommet” – foran peisen. Det er nå tid for noen søte avslutninger. Desserten oppe i restauranten besto av rødbeter og lakris – en litt uventet dessert. Fantastisk lakrismousse toppet med rødbeter som var fryst, og deretter saltbakt. Dette var med andre ord en dessert som ikke var typisk søt – og derfor passer det helt perfekt med noen søtsaker til kaffen foran peisen. Først kommer Frantzéns versjon av sjokoladen snickers. Dette er en sjokolade- og andeleverpudding toppet med peanøtter. Og jeg lover – den er myye bedre enn den høres ut. Med en moden Sauternes i glasset blir dette et perfekt punktum for kvelden – trodde vi. Men nå kommer det en tralle fylt med petit fours – hjemmelaget godteri. Her kan vi velge hva vi vil smake på. Magen og hodet sier at vi skal stoppe her, men hjertet og munnen sier “Vi tar en av hver vi!”. 

Det er tid for alvorets oppgjør – regningen. Maten koster kr 3000 pr person (samme pris til lunsj som til middag) og full vinmeny koster kr 1850 pr person. Med to glass Champagne kom den totale regningen på kr 10.270,- for to personer. 

På vei ut kommer det naturlige spørsmålet “Er Restaurant Frantzén verdt prisen?”. 

Svaret er uten tvil JA!

Dette er opplevelse de fleste får oppleve én gang i året, eller for noen – én gang i livet. Når man tenker over hvor mye unødvendig man bruker penger på i løpet av et år, så går det fort å spare 5000 kr per person – som kan bli til en restaurantopplevelse du vil huske resten av livet! Noen vil si at 5000 kroner for et måltid er galskap – og aldri vil være verdt det. Hvis du er en av dem, så vil jeg nok aldri kunne overtale deg… For meg er valget enkelt: Jeg dropper heller 10 middager på dårlige og dyre restauranter – til fordel for én middag på restaurant Frantzén! 

Vi kommer tilbake! Vi skal bare spare opp litt penger først….

Kvelden ble avsluttet med litt humor – Emoji på kuvertservietten til kaffen! Love it…

Alle bildene i dette blogginnlegget er tatt av Mats Dreyer!