Det er fredag, og Siv Elise ringer meg for å spørre om jeg ville være med hjem til noen ukjente for å spise lunsj dagen etter…. Tankene flyr, og jeg tror det har klikket for dama…

Etter litt googling finner jeg ut at dette handler om konseptet Restaurant Day der matglade mennesker åpner dørene til sitt eget hjem for å servere mat til ukjente som stikker innom. Litt som en restaurant – men like mye som å komme på lunsj eller middag til venner – som man ikke kjenner.

Lørdagen kommer, og vi møtes på Tøyen i Oslo som avtalt. Vi har fått en adresse, og vi har lest menyen på nettet – alt annet kommer som en overraskelse. Vel fremme finner vi ringeklokka merket med “Restaurant JBG74” som de har kalt sitt hjem for dagen. Lukten av bacalao brer seg i trappeoppgangen, og jeg spør Siv Elise om vi burde hatt med oss blomster når vi skal bort på besøk. Men så slår det meg – vi skal jo ikke på besøk – vi skal på restaurant….

I døra blir vi møt av mannen i huset som ønsker oss velkommen og gir oss et hyggelig bord for to – i sin egen stue. Vi blir servert drikke, og menyen er enkel. Vi lar oss friste salat med andeconfit – selv om bacaloen også lukter fantastisk. Salaten er fargerik, smakfull og mettende. Feldtsalat, rause biter andeconfit, syltet rødløk, chevre, granateple og glaserte valnøtter er smaker som passer godt sammen og som gir oss en lunsjopplevelse vi kommer til å huske lenge – for kun kr 100,-.

IMG_6811IMG_6820

I bakgrunnen spiller huseieren Stevie Wonder på vinylplate, samtalene går løst og ledig rundt bordene og tallerkenene slikkes rene. Stemningen er uformell, rolig, hyggelig og behagelig. Ingen hvite duker, ingen stive priser og ingen servitører som henger over oss for å kaste oss ut til fordel for neste bordsetting.

IMG_6810

Vårt tips til deg som skal prøve Restaurant Day neste gang: begynn tidlig, og få meg deg flere hjemmerestauranter! Del gjerne en rett før dere går videre til neste sted. En perfekt mulighet til å smake god mat laget av mennesker med kjærlighet og lidenskap for mat. De som er med på dette gjør det ikke for å tjene penger – men fordi de elsker det!

Aftenposten var også på besøk: Se her!

Les mer om Restaurant Day her: www.restaurantday.org! Neste gang er i februar, så det er bare å planlegge…