I Fredensborgveien, like ved Mathallen i Oslo, ligger restaurant Bon Lio. Navnet betyr “Good mess”, eller noe sånn som “herlig røre” på norsk. Når du opplever stedet forstår du navnvalget godt – for dette er en herlig røre! Stedet er innredet litt som en spansk tapasbar med bord uten duker, lite gulvplass, gøy musikk og uformelle servitører. Rettene er hovedsakelig inspirert av det spanske kjøkkenet, med innslag av norske råvarer og inspirasjon fra hele verden.

Første hilsen fra kjøkkenet (eller rettere sagt baren) er en drink basert på eple og Absinth. Den sparker igang måltidet og åpner smaksløkene.

Kveldens måltid tar med oss til flere land og verdensdeler, og en av de første rettene er smaken av de første franske hvite aspargesene med aspargesskum, eggekrem, brunet smør, Avruga kaviar og panko. Så enkelt, men allikevel SÅ godt. Dette er nok en rett jeg må la meg inspirere av, og lage en variant av her på bloggen etterhvert.

Vi blir servert norsk Skrei i to varianter, en fritert torsketunge med Løyrom, og en ovnabakt skreifilet med paprikasaus og dillolje. Begge varianter er gode, og paprikasausen gir en spennende vri på den tradisjonelle skreien.

Kveldens måltid har nok tre store høydepunkt, og et av disse høydepunktene er kveldens piggvar-servering. Mange kaller dette havets dronning, med god grunn. Pannestekt med gulrotpurè, brunet smør og ristede nøtter er dette nok et bevis på at det enkleste ofte kan være det aller beste.

Kveldens andre store høydepunkt er en av flere hovedretter – svinekjøtt med jordskokkpurè, kalvebrissel, fritert skorsonnerot og en Cava-glaze. Stykningsdelen er det de kaller Secreto, altså slakterens hemmelige kjøttstykke. Kjøttet er hentet fra bogen på den verdenskjente Iberico-grisen. Dette er grisene som lever på blant annet eikenøtter, som gir den fantastiske smaken.

Det tredje høydepunktet er kveldens avslutning – karamellmousse med karamellsaus og sprø nøtter. Ved siden av fikk vi en morsom liten dessertdrink. Ryktene sier at den unge kokken som står bak denne desserten ble ansatt fordi restaurantens eiere falt pladask for denne enkle – og fantastisk gode desserten.

Alt i alt er Bon Lio et fantastisk, uformelt, behagelig, smaksrikt og kult spisested det er lett å forelske seg i. Som servitøren sa: dette er stedet der du skal kose deg, nyte, bli kjent med nabobordet og gjerne mingle litt. Denne gangen spiste vi tidlig for å få fint lys til å ta bilder, men neste gang vi kommer tilbake vil vi nok bestille bord senere en lørdag kveld, slik at vi kan bruke det som et hyggelig forspiel med god mat og drikke før en bytur.

Og prisen? Her betaler du kr 795,- for full meny der kokkene bestemmer hva du skal spise. Vinmeny til maten finnes ikke, men servitøren gir deg vin som passer. Da betaler du fpr det du drikker, og regninga kommer på totalt i underkant av 2000,- pr pers, inkludert drink når du kommer og kaffe før du går. Som servitøren sier: det er vanskelig å sette opp en perfekt vinmeny når selv ikke servitørene helt vet hva gjestene får å spise før maten ligger på tallerkenen. Dette er et impulsivt, kreativt og morsomt kjøkken vi elsker. Da får det heller være greit at ikke alle mat- og vinkombinasjoner sitter perfekt.

Vi kommer tilbake – snart!

Alle foto: Mats Dreyer