Denne uka deles Michelinstjernene for 2017 ut, og det er spenning i lufta blant oss matinteresserte i hele verden. Hvilke byer skal besøkes sommeren 2017? Hvem får nye stjerner? Og hvem mister sine?

En ting er sikkert – Restaurant À L’aise får ingen stjerner i år. Til det er den nemlig for ny. Fredag 17. februar 2017 åpnet restauranten dørene for første gang, i samme bygg som Colosseum kino. Midt på Majorstuen i Oslo. Denne delen av byen har et kjøpesterkt publikum, men er ikke botskjemte med gode restauranter – så det var på tide at det dukket opp en restaurant som tydelig har som mål å bli blant de beste i byen. Hvorfor åpner jeg innlegget om restaurant À L’aise med Michelin-stjerne-prat? Det er fordi jeg tror at dette er en restaurant som vil hevde seg blant byens og landets aller beste restauranter, hvis de fortsetter i det sporet de har begynt i.

En sort løper fører oss inn i restauranten som er så nyåpnet at servitørenes stilrene drakter fortsatt er varme etter strykejernet, og vi er blant de første som går på restaurantens gulvteppe. Restauranten er lunt og varmt innredet i grått, bruntoner, myke stoler og behagelig lyssetting. Det første som slår meg, er at dette er stedet vi har savnet etter at Bagatelle stengte dørene. Det er ikke samme stilen, men det er noe med stemningen. Det er noe med de behagelige stolene. Det er noe med bordene som er dekket med vatt og to tykke duker. Det er noe med servitørenes rake rygger. Noe som gir en eksklusiv følelse, en ro og en følelse av velvære. En følelse av å ha det godt.

For første gang i Norge opplever vi at det kommer en servitør trillende med en Champagne-tralle for å tilby et glass spludlende godsaker før selve måltidet starter. Ofte har vi blitt tilbudt en vinliste, eller bare blitt servert et glass som vinkelneren anbefaler. Dette er ofte veldig bra, men det er noe med å ha flaskene foran seg på en tralle, få historiene fra en dyktig vinkelner – og ha muligheten til velge sin egen Champagne. Fenomenet med Champagne-tralle har blitt ganske vanlig i de andre Nordiske landene, men dette er altså første gang vi opplever det i Norge. Nå skal det sies at en Champagne-trallen ikke er perfekt å frakte rundt med de små hjulene på det teppelagte gulvet….

Første runde med appetittvekkere ankommer bordet, servert på stilrent, annerledes og kult hvitt porselen. Kokken forklarer at de vurderte å gå for Anne Udnes sin keramikk (som også lager serviset til blant annet 3-stjerners restauranten Maaemo, men valgte etter et besøk på gourmetrestauranter i utlandet å gå for dette særegne serviset. Et smart valg etter vår mening, ettersom man ser det samme serviset på mange av byens restauranter. Dette er annerledes. Serviset er voldsomt, spennende og sjarmerende. Det fremhever maten fremfor å ta oppmerksomheten vekk fra den. Klassiske franske smaker kommer som perler på en snor som appetittvekkere, som gjenspeiler både franske smaker – og godt håndtverk. Valnøtter med andelever, marinert melon, luftige osteboller og klassisk Fransk bakverk. Alt i små munnfuller som gjør ganen klar for flere god smaker…

Menyen på À L’aise består av en forholdsvis enkel a la carte meny, og en 8-retters meny som skiftes ut etter sesong og kokkens råvaretilgang. Som seg hør og bør består kveldens meny av råvarer som skrei, sjøkreps og kamskjell som er aller best nå når det er kaldt i vannet, men også villsvin, kalv og mango er på menyen denne kvelden. På papiret ser menyen ut som en klassisk fransk meny med eksklusive smaker, spennende smakskombinasjoner, og en og annen overraskelse.

Første “ordentlige” rett er en “klassisk” Egg Benedicte med posjert vaktelegg, hollandaisesaus, sprø terninger av luftig brød og røkt laks. En liten rett full av gode smaker. Klassisk, men allikevel i en spennende og annerledes servering. Og her kommer serviset virkelig til sin rett.

Skreitartar med marinerte hjerteskjell, gressløk- og sitrusvinaigrette og grillet brød er mild og snill. Retten er laget med smaker som viser respekt til den milde skreien, og fremhever den. Retten serveres forøvrig av restaurantens Danske kjøkkensjef og medeier Ulrik Jepsen som har erfaring fra anerkjente Michelin restauranter i inn- og utland, som Waterside Inn i England,  Kokkeriet og Søllerød Kro i Danmark. Lysten til å reise førte Ulrik og familien til Norge hvor han de siste to årene har vært kjøkkensjef på Engø Gård på Tjøme.

Sjøkrepshalen fra Frøya kommer enkelt servert med smaksrike rødbeter, syrlig smak av bringebær og oxalis som tilfører enda mer syrlighet. Sjøkrepesen har nok vært innom grillen på kjøkkenet, for den har en deilig røykaroma som passer perfekt til tilbehøret den har fått ved sin side.

Kvelden består av en rekke høydepunkter, og neste rett er et av disse høydepunktene. Kamskjell kommer gjemt under et vakkert dekorert spiselig “teppe” og toppet med to trøffelskiver. Retten lukter fantastisk, og smaker enda bedre. De sprø hasselnøttene gir litt crunsh og tilfører ekstra god smak.

Hvis du har tenkt til å ta turen innom Restaurant À L’aise (noe jeg absolutt synes du skal), så skal jeg ikke avsløre alle rettene og overraskelsene i denne anmeldelsen. Mange av dem må oppleves, som for eksempel skatevingen, kalven og ikke minst dessertene. Her er det dyktige kokker med faglig stolthet i alle ledd, fra forrettsstasjonen, til og med dessertkokkens siste sukkerpynt. Sammen leverer de en meny som er så bra sammensatt og bra balansert at vi sitter med gåsehud og tårer i øynene gjennom store deler av kvelden. Det er synd å prate om andre restauranter i en anmeldelse, men her har virkelig Bagatelle fått sin arvtager. Her er det mange teknikker, anretninger og retter som minner om 90-tallet og Frankrike. Dette er et positivt kompliment. Jeg synes det er noe sjarmerende og rørende i dessertkokker som igjen tempererer sjokolade, lager sukkerpynt og viser frem sitt gode håndtverk.

Det er skummelt å anmelde en restaurant på så høyt nivå på åpningsdagen, og servitørene var klar over restaurantens barnesykdommer. Men hvis dette var Restaurant À L’aise på sitt dårligste, og hvis de kommer til å bli bedre og bedre for hver dag – da gleder vi oss.

Så: TAKK til Ulrik Jepsen og resten av teamet på Restaurant  À L’aise for et av de beste måltidene vi har spist i Norge. Vi kommer garantert tilbake, og vi skal spre det gode ord til alle vi kjenner og vet om. Norge trenger restauranter som dette! Og hvis dere fortsetter der dere startet 17. februar 2017, så er jeg ganske så sikker på at vi kan gratulere dere med deres første Michelin-stjerne om nøyaktig et år!

Og til vår sjarmerende og dyktige vinkelner: finn frem drueklase-nåla du har liggende hjemme og bær den med stolthet. Du fortalte oss at gjestene trodde du visste ALT når du bar den, og at du derfor ikke ville bruke den. Det er mulig, men den viser også at du har en faglig stolthet som både du og Restaurant À L’aise fortjener! Så neste gang vi kommer vil vi seg deg bære vinkelner-nåla med like rak rygg – og med like stort smil som på åpningsdagen. For vi kommer tilbake – vi lover!

Foto: Mats Dreyer