6. februar er Samefolkets dag, eller Samenes nasjonaldag om du vil – og det må feires! Og hva passer vel bedre enn å feire med en av mine favorittråvarer til middag – reisndyrfilet! Rosastekt reinsdyrfilet er fastfood i verdensklasse. Raskt, enkelt – og FANTASTISK godt!

glod_reinsdyr_paere-4066

Denne oppskriften er fra grillboks mi GLØD som kom ut i 2015. Det er snart vår i lufta og grillsesong igjen – eller kanskje er du en av dem som aldri rydder bort grillen? Hvis du ikke er den hardbarkede grilleren, så kan du fint lage denne retten inne på kjøkkenet.

Reinsdyr ytrefilet med grillet pære og ølsirup
Serves 4
Total Time
45 min
Total Time
45 min
Reinsdyr
 1. 600 g reinsdyr ytrefilet
 2. 2 faste pærer
 3. 600 g små poteter (feks perlepoteter)
 4. 1 ss finhakket timian
 5. 2 skiver sitron
 6. 4 ss meierismør
 7. Rapsolje til pensling
 8. Salt og pepper
Ølsirup
 1. 4 faste pærer
 2. 4 dl mørkt øl
 3. 2 dl brunt mykt sukker
Reinsdyr
 1. Kutt potetene og pærene i grove biter og pakk dem inn i aluminiumsfolie sammen med smør, timian, sitron, salt og pepper.
 2. Legg aluminiumsfolien på indirekte varme på grillen og la ligge til potetene er myke. Dette tar ca 20-30 minutter.
 3. Pensle reinsdyrfileten med olje og krydre med salt og pepper. Grill kjøttet på direkte varme til kjernetemperaturen er 54 grader. La hvile i 8-10 minutter før servering. Skjær filetene i fingertykke skiver.
Ølsesirup
 1. Kok øl og sukker til sukkeret er løst opp.
 2. Grill pærene på direkte varme til de er gyllne rundt hele. Legg pærene i en brødform eller en annen ildfast form som tåler grillen.
 3. Ha over ølsirupen og la stå på indirekte varme i ca 20 minutter til de er myke.
Servering
 1. Hvis du vil heve retten enda noen hakk, kan du gjerne riste noen grovhakkede pecannøtter i en tørr panne og ha over retten like før servering.
Notes
 1. Øltips fra Amund Polden Arnesen: En mørk trappist av den kraftigste typen med toner av tørket frukt og karamellisert malt.
 2. Vintips fra Sara Døscher: Grenache fra Sør-Frankrike bidrar med sødmefull bærfrukt som passer til kjøttets viltsmak og pærens sødme. Pinot Noir fra New Zealand er også et strålende valg.
Maten vi deler https://nykvist.no/

Foto: Stian Broch