Bare tær gjennom duggfriskt gress på vei rundt hushjørnet for å stjele rabarbra i naboens hage. Et uskyldig smil til mor, i håp om å få en kopp med sukker for å dyppe den sure stengelen i. Solen som varmer over lyse barnekinn som strammer seg i det man tar den første biten. Smaken av rabarbra er smaken av både sommer og barndom for meg. I voksen alder er jeg fortsatt glad i rabarbra, men i litt andre former. Granitè, saftis, isparfait, slush – og pai. Alt med smaken av syrlig rabarbra som smakes til med akkurat passe mengde sukker slik at det strammer bittelitt bak i kjeven, men bare akkurat passe. Akkurat som i barndommen…

Denne paien er for såvidt en klassisk rabarbrapai, men jeg har i tillegg tilsatt søte rosiner og frisk Nyr (som er en fantastisk ferskost laget av melk fra lykkelige kyr på Grøndalen Gård).

Lag paien dagen før, så kan du varme den forsiktig når den skal serveres, og servere den lun med ekstra Nyr, eller en god vaniljeis til.

Rabarbrapai med rosiner og Nyr
Serves 6
Total Time
45 min
Total Time
45 min
Paibunn
 1. 300 g hvetemel
 2. 200 g romtemperert meierismør
 3. 100 g melis
 4. 1 egg
Fyll
 1. 2 stengler rabarbra
 2. 2 dl rosiner
 3. 1 dl mandler i skiver
 4. 1 ss smør
 5. 1 dl sukker
 6. 3 egg
 7. 3 ss Nyr
 8. 1 dl kremfløte
Paibunn
 1. Kjør alle ingrediensene sammen i en food prosessor. Kjør deigen til den akkurat har samlet seg, ikke lenger. Pakk den inn i plast og la hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.
 2. Kjevle ut en tynn bunn som dekker innsiden på paiformen din. Hvis du får noe deig til overs, kan du bruke det til pynt på toppen hvis du vil.
 3. Dekk paibunnen med bakepapir og fyll med tørkede erter. Dette gjør du for at paibunnen skal holde seg fin under steking. Stek på 180 grader i ca 10 minutter til bunnen begynner å få farge.
Fyll
 1. Skrell rabarbraen og kutt den i fingertykke skiver. Stek rabarbra, rosiner og mandler i smør i en stekepanne i 2-3 minutter. Ha på sukker og la steke i ytterligere 1 minutt.
 2. Ha rabarbrablandingen i den forstekte paibunnen.
 3. Pisk sammen egg, Nyr og fløte. Ha eggeblandingen oger rabarbrablandingen i paibunnen.
 4. Stekes rabarbrapaien i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter til fyllet er fast og paien er gyllen.
Maten vi deler https://nykvist.no/

Rabarbrapaien har jeg pyntet med vakre og spiselige forglemmegei – som jeg fikk i gave av snilleste Kristin Aka Ludokriss! #håndplukk