En liten taxitur unna Stockholm sentrum finner du Folkungagatan, som kanskje er mest fra kjent fra en svensk tv-serie som heter “Söder om Folkungagatan”. Har du ikke sett serien? Sjekk den ut – den ligger på NRK nett-tv. Men det var ikke en tv-serien dette innlegget skulle handle om, men en restaurant. Taxien stopper ved adressen vi har oppgitt, men ingen åpenbare restaurantlokaler åpenbarer seg. En dør og et stort vindu er dekket til med papir, og over døra henger det en spekeskinke og noen litt creepy dukker med løkke rundt halsen. Et lysende rundt skilt forteller at vi er på rett sted, men alt annet får oss til å tenke på et mørkt og lugubert utested – og ikke en gourmetrestaurant. 

Vi åpner døren forsiktig, og en tykk vegg røyk slår i mot oss. Musikken i lokalet er like høy som på et utested der en dj får betalt for å få opp partystemningen. Bassen slår i mellomgulvet, og en servitør med en bensinkanne i den ene hånda og fire shotglass i den andre møtes oss i døra. Med et nikk og noen høye rop prøver hun å vise oss bordet. Et lite bord åpenbarer seg når den verste røken letter, og vi rekker å sette oss ned før servitøren trykker på røykmaskinen som igjen dekker restauranten i røyk. En øl i plastglass kommer på bordet, og vi må rydde plass på bordet, som allerede er fylt opp med treklosser vi kan leke med – og glass. Vi er usikre på hvordan det i det hele tatt skal være plass til mat på dette bordet, men det viser seg at skal gå helt fint. Er det ikke plass i bredden, så er det i høyden.

Servitøren kommer til bordet vårt med en sort metallboks, og ber oss legge mobiltelefonene i boksen. Boksen blir hentet frem igjen når vi skal gå.

Det vil si at vi blir sittende hele middagen uten telefon, og må leve her og nå. Ingen oppdateringer på sosiale medier og ingen dårlige bilder tatt med telefonen på instagram. Her er det kun oss, opplevelsen og maten. Dette er noe av grunnen til at det ikke finnes så mange bilder ute på nettet fra Punk Royale. Det er nemlig fotoforbud på restauranten. Dette vil jeg tro er fordi de vil at hver og en skal bli overrasket når de går fra restauranten. I dagens samfunn vet man jo hele restaurantens meny før man går dit, fordi alt ligger ute i sosiale medier.

Vi hadde mailet med restauranten i forkant, og fikk lov til å ta bilder underveis – men kun med kamera. Mats tok derfor bildene i dette innlegget med sitt Fujufilm-kamera. Lokalet var mørkt og fylt av røyk, noe som gjorde fotoforholdene ekstremt vanskelige, men de gir ihvertfall et inntrykk av kvelden!

Menyen er satt, så det eneste valget vi får er om vi ønsker drikke med eller uten alkohol til maten. Når vi allerede sitter på noe som kjennes som et røykfylt mørkt utested i en kjeller i Berlin, så er valget enkelt – vi går for alkohol. Bordet ved siden av oss er plassert omtrent 10 cm unna vårt bord, og de skåler med oss så fort første glass med drikke kommer på bordet. De er blide og smiler fra øre til øre. Ingen tvil om at de også har gått for alkohol. Nabobordet er allerede på desserten.

Jeg ber dem beskrive opplevelsen med ett ord. Svaret er enkelt: “Galskap!”

Og galskap skal vise seg å være et meget beskrivende ord for det som kommer…. Det hele starter med Punk Royals signaturrett: kaviar på hånden. En god skje kaviar legges på håndbaken, og serveres med en vodkashot ved siden av. En klassiker som også restaurant Nemesis i Oslo har satt på menyen.

Så tar det av… En berg og dalbane av små retter kommer inn fra høyre og venstre i et forrykende tempo. Servitøren gjør oss oppmerksomme på at vi må spise rettene etterhvert som de kommer, og ikke bruke så mye tid til å kose oss – ihvertfall ikke til å begynne med. Små ostepaier fylt med trøffel, omelett med røkt laks, blodpannekaker med røkt kobra, luftig ertesuppe og østers toppet med curry er noen av de mange rettene som kommer som små “appetittvekkere”. Plutselig kommer en av kokkene ut og sier “Nå skal jeg mate dere. Bare gap opp og nyt!” Usikker på om det er lov og si, men vi gjør som vi får beskjed om, og vi mates med en skje toppet med hummer og trøffel. En smakseksplosjon vi vil huske lenge. Rettene kommer om hverandre i høyt tempo, og vi rekker nesten ikke å smake på den ene før neste står på bordet. På et tidspunkt har vi fire småretter på bordet samtidig, og av og til blir vi usikre på hva servitøren forklarte at vi fikk på tallerkenen. 

Etter at appetittvekkerene er servert, roer tempoet seg litt, og vi rekker å puste mellom hver rett. En og en rett kommer på bordet, og vi får servert noen signaturretter og mange nye, ukjente og fantastisk gode retter. Kvaliteten på maten er så fantastisk at det er vanskelig å finne et høydepunkt…. Noen av rettene lages ved bordet med åpen ild og glovarme panner, og andre kommer ferdig anrettet. Kokkene og servitørene jobber sammen som et team, og de serverer om hverandre i det knøttlille lokalet. Vinglassene skjenkes rikelig, og det skal ihverfall ikke stå på gavmildheten. Kanskje er det litt vel sparsommelige med informasjonen om maten og vinen, men man må bare godta at det er en del av restaurantens sjarm og personlighet. Vannet er farget med rødfarge og serveres i Angry Birds glass, og annenhver vannkaraffel er fylt med varmt vann. Vi er usikre på om dette er meningen, så vi tør ikke si ifra, og tenker at det er en del av konseptet. 

Kvelden avsluttes med svensk nybakt “kanelbulle” toppet med en fløyelsmyk vaniljeis. Enkelt – og fantastisk godt. Noen vil påstå at det er litt vel enkelt, men det passer perfekt inn i Punk Royals meny, og en “fancy” dessert hadde blitt feil i denne sammenhengen.

Menyen koster 1000 kroner, og drikkemenyen 500 kr. For to personer blir dette da 3000 kr pluss ølen vi fikk før maten. Dette er intet mindre enn et kupp for en restaurantopplevelse av dette kaliberet. Maten er røff, rustikk, morsom, kaotiske, interessant, smaksrik og god. Vinmenyen er generøs og god. Punk Royale er ikke restauranten du går til hvis du vil oppleve de dyreste vinene, skum, lange historier om råvarenes opprinnelse og “fancy” anretninger. Men Punk Royale er definitivt stedet du går hvis du vil bli overrasket, sjokkert og mett. Dette er stedet som er perfekt start på en bytur i Stockholm, et sted du forlater med et stort smil. 

Punk Royal er ikke en restaurant for alle, men hvis du synes det jeg skriver over virker gøy, da er dette restauranten for deg! Da kommer du garantert til å få en opplevelse for livet – dette er noe du kommer til å prate om i mange dager etterpå…

Punk Royale er som å være på tivoli. Det går unne i et heseblesende tempo, du må holde deg fast for ikke å falle av, og du går ut lykkelig og litt svimmel etter litt for mange inntrykk!

Punk Royale er en restaurant jeg skulle ønske vi hadde i Norge. Så spørsmålet er: hvem tar utfordringen og starte en lignende restaurant i Oslo? Punk Royale har allerede åpnet en søsterrestaurant i København, så den som skal starte et lignende restaurantkonsept i Oslo må gjør det nå, før noen andre gjør det først! Jeg er sikker på at et lignende konsept hadde slått an i Oslo – og her har dere ihvertfall to som fort blir stamgjester!

Skal du til Stockholm, og har lyst til å oppleve denne galskapen – vær tidlig ute med å bestille bord!