Det er nå under en månede til jul, og det betyr at det endelig er lov til å starte prøvesmakingen av årets julemat. Det er nå tid for å finne nye kombinasjoner og vrier som kan gjøre årets julemat ENDA bedre. Jeg liker å lage julematen tradisjonell, men med små vrier som gjør den moderne, slik at man kan skape sine egne julefavoritter som blir en tradisjon. For julen handler jo nettopp om tradisjoner. Men det betyr ikke at det trenger å være kjedelig av den grunn… Julematen kan jo være spennende selv om den er tradisjonell. For i år handler det om at du skaper din egen tradisjon, og overrasker de du inviterer på julemidag med det lille ekstra.

Pinnekjøttet i denne oppskriften er røkt, og dampet på tradisjonelt vis. Tilbehøret er også en tradisjonell kålrotstappe med fløte og smør. Min lille vri er toppingen på kålrotstappen som gir den det lille ekstra. Løk syltet i kirsebærsirup og fritert mandelpotetchips gir ekstra syre og sprøhet.

I glasset serverer jeg en Grand Vintage Champagne fra Moët & Chandon. Champagnen passer fantastisk til pinnekjøttet når det ikke er for salt, og når tilbehøret er tilført litt ekstra syre som her. I tillegg gjør Champagnen at du ikke blir så stappa og slapp etter at du har spist. Da sitter du igjen med en bedre følelse, og du orker til og med å gå rundt juletreet eller danse hvis du ønsker. Dette er en fantastisk kombinasjon til årets venne-julebord.

Så: har du ikke testet Champagne til pinnekjøttet? Gjør det!
Og det beste av alt er at du kan servere Champagnen som aperitif når gjestene kommer, og ta den med videre til bords når pinnekjøttet serveres!

Ingredienser (4 personer):
2 kilo røkt pinnekjøtt (mer hvis dere er sultne)
1,2 kilo kålrot
8 stk mandelpoteter
2 dl kremfløte
2 ss smør (ekte smør)
Salt og pepper
16 bitte små sjalottløk
3 dl kirsebærsirup (finnes i safthylla)
1 dl eplesidereddik
Frityrolje

Fremgangsmåte:
Legg pinnekjøttet i bløt i kaldt vann i to døgn. Bytt vann så ofte som mulig. Hvis du vil ha en litt saltere variant, så kan du la det ligge bløt i 1 døgn.
Legg bjørkepinner eller en metallrist i bunnen på en kjele. Legg pinnekjøttet oppå pinnene. Fyll på med vann til det står nesten opp til pinnekjøttet.
Sett på lokk og damp i ca 2,5 time på middels varme til kjøttet detter av beina når du presser på det. Pass på at det hele tiden er vann i kjelen.
Skrell kålroten og 6 av mandelpotetene.Kok i usaltet vann til både kålrot og poteter er helt møre. Hell av vannet og damp dem tørre. Kjør med en stavmikser til jevn kålrotstappe. Behold noen biter hvis du vil ha en litt grovere kålrotstappe. Vend inn smør og fløte. Smak til med salt og pepper.
Skrell løken og del dem i to. Kok opp kirsebærsirup og eddik. Ha i løken og kok i 30 sekunder. Avkjøl. Press på løken slik at de deler seg i flak.
Ha frityroljen i en kjele og varm opp. Dypp baksiden på en treøse ned i oljen. Når det bruser rundt skaftet er oljen klar til fritering. Kutt 2 mandelpoteter i tynne flak på langs, enten med en skarp kniv eller med en mandolin. Friter potetflakene til de er gyllne og sprø. La potetflakene renne av på kjøkkenpapir. Krydre med salt og pepper.

Servering:
Server det nydampede pinnekjøttet med kålrotstappen toppet med potetchips og syltet løk.

Forberedelser:
Sett Champagnen kjølig.
Du kan fint lage kålrotstappen dagen før. Vent da med å tilsette smør og fløte. Dette kan du tilsette like før servering når du varmer den opp.
Den syltede løken kan også fint lages dagen før.
Potetchipsene kan du fint lage tidligere på dagen. La dem da ligge på kjøkkenpapiret slik at de holder seg sprø.
Pinnekjøttet kan du også dampe tidligere på dagen. Da legger du det ferdigdampede på et brett og steker i ovnen på 200 grader i ca 15 minutter til det er varmt og gyllent før servering.
Hvis du gjør alle disse forberedelsene, så kan du sette deg tilbords og nyte maten sammen med gjestene – istedenfor å stå stresset på kjøkkenet.

Moët & Chandon pinnekjøtt