Jul er pepperkaketid for de fleste av oss! Men hva med å bruke pepperkakene på nye måter? I denne iskaken har jeg brukt pepperkaker i bunnen, og selve iskaken er smaksatt med de samme smakene du finner i pepperkakene. Jeg har i tillegg pyntet med pepperkaker, og lakriskuler fra Johan Bülow. Men her er det bare kreativiteten som setter grenser.

Lag pepperkakeiskaken i helgen, så har du en dessert klar i fryseren hvis du får uventet besøk! Enkelt – godt – og med en smak av jul!

Foto: Mats Dreyer

Du kan selvfølgelig også lage isen uten bunn. Da kan du fryse den ned i en form, og lage kuler av den når den skal serveres. Men aller penest blir det når den serveres som iskake og pyntes før servering.

Bunn:
30 pepperkaker (ca. 150 gram)
100 g smør
Knus pepperkakene i en food prosessor eller med hendene.
Smelt smøret og vend inn pepperkakesmulene.
Finn frem en kakeform som er ca. 22-24 cm i diameter. Dekk bunnen med bakepapir, så er det enklere å få ut kaken når den skal serveres.
Ha pepperkakesmulene i formen og press ut med en slikkepott slik at du får en tynn og jevn bunn. Sett formen i fryseren mens du lager isen.

Pepperkakeis:
5 dl kremfløte
8 eggeplommer
150 g sukker
2 ss malt kanel
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt ingefær
1 ts malt sort pepper
Pisk fløten til løs krem.
Pisk eggeplommene og sukkeret til en luftig eggedosis. Husk å piske til alt sukkeret er løst opp.
Bland sammen krem og eggedosis. Vend inn kanel, nellik, ingefær og pepper.
Ha isblandingen i kakeformen. Sett i fryseren i minst fire timer. Hvis den skal stå lenger, så kan du dekke den med plast når den er frossen.

Marengs:
4 eggehviter
200 g sukker
Pisk eggehvitene i 1 minutt i en kjøkkenmaskin. Spe med litt og litt sukker mens du fortsetter piskingen. Pisk til du har en luftig marengs. Pisk til sukkeret er løst opp.
marengsen lages rett før iskaken skal servers, for den skal legges på ved servering.

Servering:
Ta ut iskaken 15 minutter før den skal serveres. Pynt den med det du har i skuffer og skap. Gjerne pepperkaker, melis, lakriskuler, friske bær. En rosmarinkvist drysset med melis blir fort et juletre. Kanskje kan du også pynte med litt av julepynten du ikke fikk pyntet med i år. Her er det bare og være kreativ. Bare husk å ta av eventuell pynt som ikke er spiselig før du spiser iskaka :-p