Mange forbinder pavlova med sommer, sol og 17. mai. Men pavlova er også en perfekt kake resten av året – også til jul! Ved å vende litt rød konditorfarge inn i marengsen og lage en kanelkrem istedenfor en vaniljekrem på toppen, så har du en julepavlova på 1-2-3. Toppet med julens farger og smaker, så er dette en pavlova som blir satt pris på både store og små!

Du kan enten lage pavlovaen som en rund krans som jeg har gjort, eller du kan lage små porsjonspavlovaer. Det aller beste er jo at du kan lage den på forhånd! Lag marengsen og kanelkremen dagen før, så trenger du bare å pynte og anrette pavlovaen når gjestene sitter til bords. Enklere blir det ikke…

Hvis du vil lage en stor pavlovakrans, så kan du doble oppskriften under.

Foto: Mats Dreyer

Pavlova:
3 eggehviter
1/4 ts salt
150 g sukker (bruk gjerne finkornet sukker)
1/2 ts rød konditorfarge (bruk gjerne konsentrert farge i geleform)
Pass på at bollen til kjøkkenmaskinen er helt ren, eller så vil ikke eggehvitene bli stive. Pisk eggehviter og sukker i 2 minutter på middels hastighet til eggehvitene begynner å skumme. Skru opp hastigheten og spe med litt og litt sukker mens eggehvitene piskes. Pisk til marengsen er helt stiv og sukkeret er løst opp. Når du løfter opp vispen, skal marengsen henge igjen på vispen, og ikke renne. Du skal kunne snu bollen på hodet uten at marengsen faller ut.
Vend inn konditorfargen. Ikke bland fargen helt inn, men la marengsen ha en marmoreffekt.
Finn frem en tallerken som er like stor som den kransen du ønsker å lage. Legg tallerkenen på et bakepapir og tegn rundt med en tusj. Snu bakepapiret og legg det på et bakebrett. Du ser nå sirkelen som blir formen på pavlovakransen gjennom papiret.
Legg marengsen på sirkelen, enten ved hjelp av en sprøytepose eller en stor skje. Flat ut toppen på kransen med en skje, slik at den blir plass til fyllet når kransen er stekt.
Stek pavlovaen midt i ovnen på 120 grader varmluft i 50 minutter. Hvis du har doblet oppskriften må du øke steketiden noe.
Skru av ovnen og åpne ovnsdøren på gløtt. La pavlovaen avkjøles i ovnen, gjerne over natten.

Kanelkrem:
3 dl h-melk
2 ss malt kanel
1 vaniljestang, splittet i to
3 eggeplommer
1,5 ss maizenna
Kok opp melk, kanel og vaniljestang i en kjele. Dra kjelen av platen.
Pisk sammen eggeplommer og maizenna i en bolle. Spe med den varme melken mens du pisker.
Ha blandingen. tilbake i kjelen og kok opp på middels varme mens du fortsetter piskingen. La koke i 2-3 minutter. Husk å piske hele tiden.
Sil vaniljekremen, og avkjøl den i kjøleskapet. Dekk den gjerne med plastfolie som du presser helt ned i kanelkremen, slik at det ikke dannes “snerk” på toppen.
Tips: Hvis du vil ha en luftigere kanelkrem, så kan du piske 2 dl kremfløte til løs krem og vende inn i kanelkremen når den er kald, før du legger den på pavlovakransen!

Servering:
Anrett pavlovakransen på et fat. Topp med kanelkremen.
Så legger du på det du liker av bær og frukt. Her kan du bruke alt fra appelsinfileter, klementinbåter, bringebær, hakkede nøtter, revet sjokolade, granateplefrø eller nadre ting du liker som som smaker jul!
Jeg har i tillegg pyntet med stjerneanis, men disse er bare til pynt, og må fjernes før pavlovaen spises!