Mange har tatt påskeferie, og jeg håper du følger rådene om å holde deg hjemme! Det betyr at det blir mer tid til kos, mer tid til matlaging – og mer tid til baking! Sett deigen før du går ut på tur, så kan du lage årets beste påskeboller når du kommer hjem!

Foto: Mats Dreyer

De er ikke spesielt avanserte, men så gode at jeg ville satt dobbel deig hvis jeg var deg! Legg noen nybakte boller utenfor døra til naboen eller svigermor, så er du garantert tittelen som påskens helt!

Bolledeig (til ca 14 påskeboller):
5 dl h-melk (romtemperert)
50 g fersk gjær eller en pose tørrgjær
150 g sukker
1/2 ts salt
1 kg siktet hvetemel
1 egg
2 ss HELIOS peanøttsmør
150 g smør i terninger
1 egg til pensling
Ha melk og gjær i en kjøkkenmaskin og kjør til gjæren er løst opp. Ha i sukker, salt, hvetemel, egg og peanøttsmør. Kjør i 10 minutter på middels fart.
Ha i smøret og kjør i ca 15 minutter til, til du har en glatt og smidig deig som er deilig å jobbe med.
Dekk til deigen og la den heve i ca 30 minutter på et lunt sted.
Kjevle ut deigen til en stor firkant som er ca 40×50 cm. Smør fyllet på deigen.
Rull sammen deigen til en pølse. Kutt i 3-4 cm tykke skiver.
La bollene heve på et brett med bakepapir under plastfolie i ca 45 minutter til de har dobbel størrelse.
Pensle bollene med et sammenpisket egg og sted dem i ovnen på 180 grader i ca 15 minutter til de er gylne og gjennomstekte.
Ta bollene ut av ovnen og ha over karamellsausen mens bollene er varme.
Tips: Strø gjerne over grovhakkede peanøtter før servering.

Fyll:
200 g romtemperert meierismør
2 ss HELIOS peanøttsmør
100 g brunt sukker
Bland smør, peanøttsmør og sukker godt sammen i en bolle.

Salt karamellsaus:
200 g sukker
1/2 dl vann
100 g smør
2 dl kremfløte
1 ts maldonsalt
Ha sukker og vann i en stålkjele. Bland sammen. Kok på høy varme til sukkeret smelter og du får en gyllen karamell. Pass på at du ikke koker for lenge, slik at sausen blir brent. Viktig at du ikke rører mens sukkeret koker, for da vil de krystallisere seg.
Skru ned varmen og ha i smøret. Kok i 30 sekunder under omrøring.
Ha i fløten og la koke i ca 1 minutt til ønsket tykkelse. Husk at sausen vil tykne når den blir kald.