Rett bak slottet ligger en vernet gammel bygning med en fantastisk uteservering. Restaurant Park 29 ligger et kort barnesteinkast fra Lorrys og to steinkast unna Bogstadveiens yrende shoppingliv.

Tekst: Jan Ivar Nykvist Foto: Mats Dreyer

Midt i en rundkjøring, men allikevel tilbaketrukket og behagelig stille. Servitøren forklarer at bygget er totalfredet invendig, og at det derfor ikke er bra nok ventilasjon inne til å ha åpent om sommeren, men det er det heller ikke behov for når sommeren har vært så fantastisk – og uteserveringen er bedre enn de fleste andre i byen.

Park 29

Vi har sendt mail i forkant, og bedt om et hyggelig bord. Gleden er derfor stor når vi får tildelt et fantastisk bord for seg selv, hevet over mange av de andre bordene. Vi har full oversikt, og får kveldens siste solstråler før sola forsvinner mellom byggene.

Vi har på forhånd bestilt en overraskelsesmeny for å få oppleve det beste kokkene har å by på. Vi fortalte servitøren at vi ville bli overrasket. Lite visste vi om at det ventet oss en 10-retters meny med fantastiske råvarer….

Kveldens servitør kommer med en aperitif. Vi tenkte at det var en liten smakebit fra kjøkkenet, men det var rett og slett et glass Champagne. Enkelt – og som vanlig veldig godt.Godt brød og pisket smør kommer også på bordet. Mistenker at brødet er fra Åpent Bakeri, og det er helt greit når det er så ferskt og smaker så godt!

Kveldens første rett er pannestekte kamskjell med sitronkrem, kråkebolleskum og spinat. Litt mange med tre kamskjell, men det er ikke lov å klage over…. Og spesielt fint går det når kamskjellene er så små som disse. Perfekt stekt, fin syre fra sitronen og perfekt sødme og salt fra kråkebollene.

Så kommer kokken ut med to store kaffekopper og spør om det er vi som har bestilt cappucino. Cappucinoene er selvfølgelig ikke kaffe, men enda en forrett. Kremet stranskrabbesuppe. Smaksrik, og uten noen fiksfakserier… Kokken er Rune Pal, mannen som i sin tid startet restaurant Onda, Oro og Alfred sammen med Terje Ness. Rune har erfaring fra restauranter som Fogo og klosteret, og var også med og etablerte også Brasserie Blanche. Så til dere som lurte på hvor det har blitt av Rune Pal – han står nå bak grytene på Restaurant Park 29!

Etter dette kommer rettene som perler på et snor. Noen bedre enn andre, og et av høydepunktene et uten tvil den åpne raviolien med norsk hummer og hasselnøttsmør! Mmmmm….. Men det kommer også langtidsbakt oksebryst som minner om bestemors fantastiske gryte, perfekt stekt reinsdyrfilet med kantareller. piggvar med kylling- og morkelbuljong. Her har de ikke prøvd for mye, og ikke tullet til rettene med for mange elementer. Her er maten enkel, råvarene får skinne, og smakskombinasjonene sitter som en kokkehatt på et dyktig kokkehode.

Åpen ravioli, Park 29

Det er allerde tid for dessert, og det er nå restaurant Park 29 løfter seg noen ekstra hakk. Dessertkokken er en ung dame i begynnelsen av 20-årene som til høsten drar til London for å prøve lykken. Forhåpentligvis vil hun der utvikle seg enda mer, og komme tilbake til Oslo slik at hun kan bli stjerne-dessertkokk i Oslo – og få skinne – slik hun fortjener.

To fantastiske desserter som viser både evnen til å kombinere smaker, og ikke minst dyktig håndtverk Også petit fourene vi får til kaffen er utrolig gode – og viser at hun behersker mange områder innen dessert-verdenen. Så gjenstår det å se om hun følger våre råd, slik at hun pusher seg selv i London, og ikke går for det trygge og kjente.

Turen går videre ut i Oslos sommernatt, og vi sitter igjen med mange gode matopplevelser vi vil ta med oss videre. Både i ganen, hodet – og i hjertet.

Neste gang vi kommer tilbake er det nok høst og litt kjøligere i lufta. Da gleder vi oss til å oppleve det vernede lokalet – og få oppleve husets følelse og historie, noe som forhåpentligvis gjør at maten også får en enda finere ramme.