Torsk er i sesong akkurat nå! Det betyr at du bør fine korteste vei til din lokale fiskebutikk der du får tak i torskefilet. kjøp gjerne torskefilet med skinn!
Her kommer min oppskrift på:
Pannestekt torskefilet med gresskarpurè, rødvinsjy og syltet løk!
Til 4 personer
Torskefilet:
800 g torskefilet med skinn
2 ss meierismør
2 hvitløksfedd
salt
pepper
*Kutt torskefileten i serveringsstykker og krydre hvert stykke med salt og pepper.
*Brun smøret i en stekepanne og ha i hvitløksfeddene. Stek torskefiletene på skinnsiden på middels varme i ca 10 minutter. Øs det brunede smøret over torsken under hele steketiden.
Gresskarpurè:
800 g gresskar (gjerne hokkaido)
4 ss rapsolje
salt
pepper
1 dl frisk eplejuice
*Skrell gresskaret, del det i to og ta ut innmaten. Kutt gresskaret i båter og legg utover et brett med bakepapir. Ha over olje, salt og pepper.
*Stek gresskarene i ovnen ved 200 grader i ca 20 minutter til de er helt møre.
*Kjør gresskaret til jevn purè i en food prosessor eller i en stavmikser. Tilsett eplejuice til purèen har den konsistensen du ønsker. Smak evnt til med mer salt og pepper.
Enkel Rødvinsjy:
1 sjalottløk
2 dl rødvin
4 dl oksekraft (kok selv, eller kjøp ferdig fra Jacobs)
1 ss usaltet meierismør
sitronsaft
salt
pepper
*Finhakk løken og kok sammen med rødvinen til halvparten gjenstår. Ha i oksekraften. Kok inn til ønsket tykkelse og smak – ca til 2/3 gjenstår.
*Dra kjelen av varmen og pisk inn smør. Smak til med salt, pepper og evnt sitron.
Syltet løk:
1 stor rødløk eller 16 bitte små
2 dl rødvinseddik
1 dl sukker
*Kok eddik og sukker til sukkeret er løst opp.
*Skrell løken og kutt den i båter. Hvis du får tak i bitte små rødløk, så kan du bruke dem hele. Kok løken i eddiklaken i 30 sekunder, dra kjelen av varmen og avkjøl løken.
Anretning:
*Anrett torsken oppå gresskarpurèen. Topp torskefileten med syltet løk og brønnkarse. Her passer det også godt med litt lakserogn hvis du har.
*Ha sausen oppå torsken og rundt på tallerkenen like før servering!
Vel bekomme!