Endelig har Oslo åpnet igjen, og landets hovedstad er tilbake i tilnærmet normal tilstand. Sola skinner, gradestokken har passert 20 grader, og Oslos befolkning er sultefôret på kultur, utepils og restaurantopplevelser…

Nå har de fleste restaurantene igjen åpnet etter alt for lang tid med nedstengninger, permisjoner og uten muligheten til å gjør det de elsker – lage gastronomiske opplevelser for matglade gjester. Noen av byens restauranter har ventet litt med å åpne, fordi de rett og slett trenger noen ekstra dager til å forberede seg.

Men restaurant Palace Grill har åpnet, og som de fleste andre åpne restauranter har de fullbooket restaurant, og lange ventelister. Så hvis du planlegger å spise på en av byens bedre restauranter, så bør du planlegge og booke bord litt frem i tid.

Kokken Kim Daniel Mikalsen var for 7 år siden fast inventar på kjøkkenet på Palace Grill. Forrige uke var han tilbake i fire dager for et lite gjestespill. Vi var så heldige at vi fikk oss bord én av disse dagene. Så vårt første møte med restaurant på mange måneder skulle vise seg å bli en reise i dyre og deilige råvarer og fantastiske retter laget av kokker som sprudlet over av glede for å være tilbake på kjøkkenet.

Ettersom mat- og vinserveringen i Oslo må stenge kl 22, så fikk vi beskjed fra restauranten om at vi måtte komme kl 17.30 for at vi skulle en rekke en helaften før de måtte «kaste» oss ut. Så mens Oslos befolkning satt ute i stekende sol med hver sin utepils var vi på vei til en etterlengtet restaurantopplevelse…

Sola steker i nakken idet vi entrer det røffe lille lokalet til Palace Grill. Her inne har tiden stått stille, og ikke en krone har blitt brukt til oppussing og oppfrisking av lokalet. Men allikevel kler lokalet stedet, og man føler seg hjemme. Her, som i resten av restaurantbransjen, er det fokus på avstand, munnbind, håndsprit og nytelse. Vi føler oss tryggere på restaurant enn vi gjør de fleste andre steder i samfunnet.

Kveldens meny består av noen av de dyreste og beste råvarene man kan få tak i, så her har ikke kokkene spart på noe som helst når de endelig fikk lov til å åpne dørene igjen. Her venter det oss andelever, rabarbra, piggvar, kamskjell, kalv, lam, vårkylling, ost og jordbær.

En nydelig kremet andeleverrett toppet med chai-te og rabarbra starter kvelden. En syndig og fantastisk rett som sparker igang et måltid vi sent vil glemme.

Etter andeleveren får vi både lammetartar med puffet svor og avruga kaviar, rå kamskjell med sprø ris og dashi, pannestekt kongekrabbe med luftig hollandaise, spinat og brunet smør. Vi får også saftig vårkylling med norsk grønn asparges, en fantastisk rett med kalvefilet, kalvebryst, ferske erter og en surkål-puré.

Vi er i himmelen etter mange gode retter servert sammen med fantastiske viner som bygger hverandre opp. Men ingen kveld uten gode desserter… En klassisk Palace-hvilerett kommer i form av en frosne strawberry daiquiri. Her er det ingen fare for at man går edru hjem ihvertfall… Et fat med norske og utenlandske oster legger seg som et kremet lokk i magen før kvelden avsluttes med en dessert som i følge kokkene består av «jordbær, jordbær OG jordbær». En nydelig jordbærsorbet, jordbær- og hvit sjokoladeganach, råmatinerte jordbær og marengs med tørket jordbær. Her er det sommer i hver eneste skje, og vi smiler fra øre til øre.

Endelig har vi igjen muligheten til å nyte en bedre middag ute. Endelig har vi muligheten til å møte gode venner igjen – med god avstand. Så la oss fortsatt være flinke, slik at vi snart kan åpne opp Oslo enda mer. Det verste som kan skje, er at smittetallene igjen øker, og at Oslo igjen må stenge ned. Det tror jeg ikke alle restaurantene vil overleve, så la oss være flinke litt til. Men husk å støtte din lokale restaurant, slik at de får en god start når de nå åpner igjen. På restaurantene er det god plass og fokus på smittevern, så ikke vær redd for å gå ut. De ansatte på restaurantene har fokus på alt som tar vare på deg som gjest. Jeg tror som sagt du er tryggere på restaurant enn du er mange andre steder i samfunnet.

Så; Book bord på din favorittrestaurant sammen med noen du er glad i nå. Kom deg ut, støtt restaurantene og unn deg en opplevelse du kommer til å huske. Du er tryggere på en restaurant med god avstand, enn du er i en overfylt park…

Pris;
På Palace Grill har de én satt meny som serveres til alle i lokalet. Menyen koster kr 1650,- pr person. Vinmenyen koster det samme, altså 1650,- pr person. I tillegg kommer drikken du eventuelt ønsker før maten. Vi gikk for et glass roséchampagne til kr 250,-.