Alle bildene i dette blogginnlegget er tatt av Mats Dreyer.

Utenfor Stavanger fører de smale grusveiene oss mot gården til Astrid og Njål Sikveland. Et lite skilt merket med Aurenes og en gjeng nysgjerrige geiter i horisonten vitner om at vi er på rett vei mot målet vårt for turen.

Vi har en avtale med den danske konditoren Bo Jensen som står på tunet og ønsker oss velkommet med et stort smil. Vi er ikke på besøk for å smake på Bo sine kunstneriske kaker – men for å se og smake på hans fantastiske oster. Det er nemlig det han for tiden lever av – å produsere geitost i verdensklasse. Bo har de siste årene spesialisert seg på upasteuriserte geitoster – eller chevre om du vil.

Oppi åssiden på Høg-Jæren beiter geitene til Astrid og Njål som hver uke produserer melken – som føres inn til Bo`s bitte lille ysteri, som ligger gjemt bak noen trær, borti en krok på gården. 1 liter geitemelk går med til å produsere hver ost, og hver uke produserer Bo ca 500 små oster. Nå er det straks Gladmat-festival – og produksjonen økes.

Bo på vei inn i sitt bitte bitte lille ysteri.

Her kommer den ferske geitemelken inn gjennom et hull i veggen, og behandles av Bo – til den etter en uke fremstår som geitost – i verdensklasse. Ostene til Bo har vunnet priser for beste ost i både inn- og utland. Dette er oster som også serveres på mange av landets beste restauranter. Det produseres et lite antall oster hver uke, så hvis du kommer over ostene til Bo i en butikk eller på restaurant – så må du sikre deg et eksemplar! Ikke bare får du da smake en fantastisk geitost, men du støtter også den norske bonden og de små produsentene!

Bo produseres mest av en ost han kaller “Lille Aske”. Dette er en upasteurisert geitost dekket med et lag aske, med en kritthvit kjerne. Smaken er lett syrlig og teksturen er lett kremete og myk. Dette er en ost som passer perfekt som kosemat alene, men også feks i en chevre- og rødbetsalat. Under finner du oppskriften på syltede plommer med kanel og stjerneanis – som passer perfekt til “Lille Aske”!

Syltede plommer med kanel og stjerneanis
Serves 4
Total Time
20 min
Total Time
20 min
Ingredients
  1. 4 røde plommer (gjerne faste)
  2. 2 dl vann
  3. 1 dl brunt sukker
  4. 2 kanelstenger
  5. 3 hele stjerneanis
  6. 1 sitron (gjerne økologisk)
Instructions
  1. Del plommene i båter.
  2. Kok vann, sukker, kanel og stjerneanis til sukkeret er løst opp. Dra kjelen av varmen og tilsett plommene.
  3. Smak til laken med saften og skall av sitronen. Avkjøl.
Notes
  1. Disse plommene passer perfekt til en frisk og syrlig geitost, som feks Lille Aske. Den passer også til en kraftig blåmuggost, som feks Kraftkar!
Maten vi deler https://nykvist.no/

Jeg og Bo Jensen foran noen av geitene som produserer melken til hans fantastiske geitoster.
Ostefat med et utvalg av geitoster laget av Bo.