Det er mandag, og jeg startet dagen som gjestekokk på God Morgen Norge! Sola varmet allerede kl 07.00, og hva er vel da bedre enn å starte dagen med litt grilling på Aker Brygge?
Wenche, som er God Morgen Norges faste kokk hadde tatt seg en velfortjent langhelg, så da fikk jeg muligheten til å være kokk alene…

Jeg tok med meg grill, sol og gode råvarer ned til Aker Brygge for å spre litt grillglede og komme med noen tips til hvordan du kan lykkes med fisk og kjøtt på grillen i sommer.

Foto: Mats Dreyer

Hvis du skal grille fisk i sommer, så er laks en god start! Det tåler varme, og grill uten at den faller fra hverandre så lett. Pensle laksestykkene med rapsolje før du legger dem på grillen, så setter de seg ikke så lett fast. Og la fisken ligge på direkte varme til de har fått en ordentlig grillskorpe før du snur fisken!

Her kan du se innslaget der jeg griller fisk!

Laks på grillen
Til 4 porsjoner
600 g laksefilet 
2 ss rapsolje
Salt og pepper
2 ss friske urter
Behold laksefileten hel, eller del den i porsjonsstykker. Pensle fisken med rapsolje og krydre med salt, pepper og friske urter. 
Grill laksen på direkte varme til den er gyllen og har en kjernetemperatur på 45 grader. La fisken hvile i noen minutter før servering. 

Tilbehør:
2 stk fennikel, i båter
1 bunt asparges, i grove biter
600 g små kokefaste poteter
1 dl rapsolje
Salt og pepper
2 ss friske urter
1 ss sitronsaft
Vend potetene i rapsolje og krydre med salt og pepper. Legg potetene i en aluminiumsform og bak dem på indirekte varme på grillen i ca 15 minutter til de begynner å bli møre.
Vend inn asparges og fennikel. La grønnsakene bake videre i ca 10 minutter til fennikel, asparges og poteter er helt møre. 
Vend inn urter og sitronsaft i grønnsakene før servering. 

Hvis du heller går for grillet biff i sommer, så anbefaler jeg å gå for en godt marmorert entrecôte. Ekstra fett gir ekstra smak, og saftigere biff. Grill biffen med kjøttet på, og skjær det evnt av før servering hvis du ønsker kjøtt uten fett på tallerkenen.

Her kan du se innslaget der jeg griller biff!

Biff på grillen
Til 4 porsjoner
600-800 g indrefilet eller entrecote
2 ss rapsolje
Salt og pepper
Skjær kjøttet i biffer. Pensle biffene med rapsolje og krydre med salt og pepper. Grill biffene på direkte varme til de er gylne. Flytt dem over på indirekte varme og la dem ligge til de har en kjernetemperatur på 56-58 grader. La kjøttet hvile i 5 minutter før servering.
Tips: Du kan gjerne pakke inn biffen i tørrsaltet bacon før de legges på grillen for ekstra smak. 

Tilbehør:
600 g små kokefaste poteter
200 g cherrytomater på stilk
4 ss urtesmør 
Legg potetene i en aluminiumsform og vend inn urtesmør. Sett potetene på indirekte varme på grillen og la dem stå i ca 15 minutter til de begynner å bli møre.
Legg tomatene i forma og grill videre i ca 10 minutter til potetene er helt møre og tomatene sprekker.
Server den grillede biffen med poteter, grillede tomater og urtesmør. 
Tips: Del en sitron i to og grill med snittflaten ned til den er gyllen. Press sitronen over kjøttet før servering for ekstra syre!