Oksekjaker servert med jordskokk/sellerirotkrem, grønne erter, sprø løk, syltet rødløk og rødvin/trøffelsaus!

Dette er en rett som tar tid, men som til de grader er verdt å vente på! Jeg har valgt å bruke sous vide til denne retten. Da kan de stå og kose seg uten at du trenger å tenke på dem.

 

Oppskrift til 4 personer:

Oksekjaker:

800 g oksekjaker – er ikke alltid så lett å få tak i, men de fleste butikker med kjøttdisk kan bestille for deg! For deg som bor i Oslo/Bærum, så får du ihvertfall tak i på Annis Pølsemakeri i Mathallen Oslo og Maschmanns Matmarked på Skøyen.

4 ss meierismør

salt

pepper

2 ss grovhakket timian

*Renskjær oksekjakene for sener. Noen av senene sitter litt gjemt, så del heller oksekjakene i to for å finne alle senene.

*Legg oksekjakene i vakumposer sammen med smør, salt, pepper og timian. Her kan du variere smak etter eget ønske.

*Legg de vakumerte oksekjakene i vannbad og still inn sous vide maskinen på 62 grader i 72 timer. Ja, dette tar tid, så her er det viktig at du planlegger i god tid!

*Oksekjakene kan gjerne tilberedes slik at de er ferdige dagen før du skal servere dem. Da legger du kare i kjøleskapet når de er ferdige. Rett før de skal serveres tar du dem ut av vakumposen og steker dem i en stekepanne i meierismør. Ha over litt av rødvinsausen og la de ligge til de er gjennomvarme.

 

Jordskokk/sellerirotkrem:

600 g jordskokk

600 g sellerirot

fløte

melk

salt

pepper

Fersk trøffel eller trøffelolje

*Skrell og kutt jordskokkene og selleriroten i grove biter. Dekk med like mye fløte og melk i en kjele. Kok til grønnsakene er helt møre.

*Løft grønnsaken ut av fløte/melken. Kjør til jevn purè med en stavmikser. Spe med litt av fløte/melken slik at purèen blir glatt og fløyelsmyk.

*Smak til pureen med trøffel, salt og pepper.

 

Grønne erter:

200 g frosne petit pois (grønne erter)

2 ss meierismør

salt

pepper

*Stek de frosne ertene i meierismør på middels varme til de er gjennomvarme. Dette tar 3-4 minutter. Smak til med salt og pepper.

 

Sprø løk:

1 gul løk

1/2 liter druekjerneolje

salt

*Varm opp oljen i en kjele til 140 grader. Dette er litt lavere enn vi vanligvis friterer på, så her er det lurt å bruke termometer for å følge med.

*Kutt løken i tynne skiver og friter til de er gyllne og sprø. Pass på at de ikke blir brent.

*La løken renne av på papir slik at fettet renner av og løken blir sprø. Ha på litt salt.

 

Syltet rødløk:

1 rødløk

2 dl rødvinseddik

1 dl sukker

*Kok opp eddik og sukker. La koke til sukkeret er løst opp.

*Kytt løken i tynne båter og ha løken i den varme eddiklaken. Avkjøl.

 

Rødvinsaus:

2 sjalottløk

2 skiver sort trøffel (kan sløyfes)

1/2 fedd hvitløk

1/2 flaske rødvin (resten til kokken)

2 dl oksekraft

1 ss balsamicoeddik

2 ss usaltet meierismør

salt

pepper

*Ha løk, hvitløk, trøffel, rødvin, oksekraft og balsamico i en kjele. Kok inn til ca halvparten er igjen.

*Ta kjelen av varmen og pisk inn smøret. Smak til med salt og pepper. Etter at smøret er pisket inn, så pass på at sausen ikke koker. Da vil den skille seg, og resultatet blir ikke like fint.

 

Dette er som du ser en omfattende oppskrift med mange elementer. Du kan enten ta med alle elementene – da handler det bare om å planlegge og forberede! Stort sett alt kan gjøres klart tidligere på dagen. Du kan også plukke ut noen av elementene og lage din egen versjon av retten! Hvis du gjør det: legg den gjerne ut på Instagram og hashtag den med #nykvist :-)