Er du en av dem som har lyst til å kjøpe mer Økologisk mat, men synes det er litt for dyrt og usikker på om det er sunnere og bedre enn “vanlig” mat? Da er du nok en av mange…

For noen år siden skrev det franske Mattilsynet en rapport om kvaliteten på økologisk kosthold og gransket næringsinnhold og hygiene, og sammenliknet økomaten med vanlige matvarer. Og hva ble resultatet? Er det bedre for oss og for miljøet?

miljøbilde_korsvoll-2575

*Økologiske planteprodukter inneholder mer tørrstoff (det vil si mer næring) og høyere nivå av mineraler enn ordinær mat.

*De økologiske planteproduktene har også mer antioksidanter (bl.a. fenoler og salisylsyre) som kan beskytte mot kreft, hjertesykdommer og andre helseplager.

*Økologiske grønnsaker inneholder inntil 50 prosent mindre nitrat enn “vanlige” grønnsaker. (Høyt nivå av nitrater er knyttet til sykdommer som diabetes og Alzheimers).

*Økologisk kyllingfilet inneholder to-tre ganger mindre fett og klart høyere nivå av n-3 fettsyrer (som kan være kreftforebyggende).

*Minst 94 prosent av de økologiske matvarene er helt uten spor av kjemiske plantevernmidler.

*Nivåene av karbohydrater, proteiner og vitaminer er ikke godt nok dokumentert til å påvise eventuelle viktige forskjeller mellom økologisk og konvensjonell mat.

Den Franske rapporten konkluderer også med at produksjonen er både effektiv, sunn og bærekraftig, og forholdene bør nå legges bedre til rette slik at øko-mat kan få stadig større betydning verden rundt.

Etter at denne rapporten ble publisert har forskere rundt om i verden kommet med rapporter og forskninger som sier motstridende ting om temaet. I det ene øyeblikket viser rapportene at det ikke er så mye sunnere, og i andre øyeblikket er det både sunnere og bedre for både kropp og miljø.

Det som er helt sikkert er:

*At Økologiske dyr har litt bedre plass å boltre seg på. I økologisk fjørfeproduksjon er det ikke lov å ha dyrene i bur. Dyrene må i tillegg ha mulighet å bevege seg utendørs. Minstekravet til areal er maks. 6 høner pr. m2 inne og minimum 4 m2 uteareal pr høne. Luftegården skal ha en hvileperiode på 3 måneder mellom hvert innsett (når alle hønene skal skiftes ut), for å opprettholde vegetasjonen og sanere eventuell smitte.

*I økologisk landbruk skal man bevare og styrke naturens naturlige økosystem i så stor grad som mulig. Det er derfor ikke lov å bruke kjemiske/syntetiske plantevernmidler dersom plantene blir angrepet av sykdom, skadegjørere (insekter m.v.) og/eller ugress (uønskede planter). Forebyggende arbeid er et viktig nøkkelord. Økobonden må derfor legge opp produksjonen slik at det ikke er behov for kjemiske og syntetiske plantevernmidler. Viktige tiltak er å ha ulike planter sammen, bruke naturens egen måte å beskytte seg mot sykdom og innsekter på og/eller dekke til f.eks grønnsaker med fiberduk slik at innsektene ikke får tak i plantene.

*I økologisk produksjon er det ikke lov å bruke kunstgjødsel. Dette er kunstig fremstilte næringsstoffer i form av nitrogen. Nitrogenet fremstilles ved bruk av olje.

Med andre ord: spis mer økologisk mat når du har muligheten! Dyrene har hatt det litt bedre, grønnsakene er litt sunnere og du kan kose deg med litt bedre samvittighet! Bra, ikke sant?

Noen av mine Økologiske favorittprodusenter:

*Korsvold Gård – Grønnsaker (kjøpes på Bondens Marked)

*Holte Gård – Kylling, and og egg

*Grøndalen Gård – Kjøtt og Nyr

*Grøstad Gris – Svin

miljøbilde_korsvoll-2560

Foto: Stian Broch